Uusimmat

Arvostelu Disney+:n Punainen on mykistävä elokuva – Miten Pixar voi tehdä näin laadukasta jälkeä vuodesta toiseen?

09.03.2022 10:01 Helinä Laajalahti

Suoraan Disney+:lla julkaistu Pixar-animaatio Punainen (Turning Red) on murrosikäisen tytön kasvutarina, jossa Torontossa asustava Mei muuttuu tunnekuohun jälkeen yllättäen jättimäiseksi kultapandaksi.


Ensi-ilta (Disney+): 11. maaliskuuta 2022
Alkuperäisnimi: Turning Red
Ohjaus: Domee Shi
Käsikirjoitus: Julia Cho & Domee Shi
Englanninkielisissä ääniosissa: Rosalie Chiang, Sandra Oh, Ava Morse, Maitreyi Ramakrishnan & James Hong
Pituus: 93 minuuttia
Ikäraja: K7


Animaatiostudio Pixar on tunnettu siitä, ettei se pelkää tarttua elokuvissaan kipeisiinkin aiheisiin. Studion elokuvissa tämä tehdään lämminhenkisen huumorin ja joskus myös vauhdikkaan seikkailun myötävaikutuksella, mutta tulos ei silti ole yhtään sen vähemmän vaikuttava kuin aihetta vakavasti käsittelevässä draamassa. Rakastettujen Toy Story -elokuvien avulla kuvattiin lapsen kasvua tämän lelujen avustuksella, Up – kohti korkeuksia käsitteli vanhuutta ja kuolemaa, ja Inside Out kertoi tunteiden toiminnasta söpöjen animaatiohahmojen myötävaikutuksella.

Turning Red, suomeksi Punainen, käsittelee lastenelokuvissa pitkää vaiettua asiaa: nuoren tytön murrosikää. Punainen väri siinä on metafora tytön kasvamiselle kohti naiseutta, vaikka elokuvassa tuo punainen hahmo onkin jotain aivan muuta kuin yllättävä väri pikkuhousuissa. Vertaukselta on kuitenkin vaikea välttyä.

Turning Red on kaikkea sitä, mitä tyypilliseen teinityttöyteen kuuluu: hauskanpitoa ja hulluttelua parhaiden ystävien kanssa, sydämen menettämistä söpölle poikabändille – ja tasapainottelua tuon uuden ja huumaannuttavan vapaudenkaipuun sekä vanhempien hoivan ja rajoitusten välimaastossa.

Turning Red

Animaatio kertoo Kanadan Torontossa asustavasta, 13-vuotiaasta Meistä, joka pyrkii täydellisyyteen niin koulussa kuin kotonakin. Koulussa Mei saa kymppejä ja kotona hän avustaa perheen Chinatownissa omistaman, suvun legendalle omistetun temppelin ylläpidossa. Kaikesta tuosta huolimatta hän kuitenkin mieluummin hengailisi kolmen tyttöystävänsä kanssa, katselisi söpöjä poikia ja fanittaisi maailman ihaninta poikabändiä, 4*Townia (jossa on nimestä huolimatta viisi jäsentä).

Tasapainottelu näiden kasvukipujen keskellä räjähtää rikki, kun Mein äiti Ming löytää hormonihuuruisen tyttärensä päiväkirjaansa piirustelemat poikakuvat. Tapaus ymmärrettävästi nostattaa Meissä valtavan häpeän ja tunnekuohun. Hänen tapauksessaan tämä tunnekuohu kuitenkin johtaa siihen, että eräänä aamuna hän herättyään huomaa peilistä katsovan jättimäisen, punaturkkisen kultapandan.

Domee Shin esikoispitkä ohjaustyö (hänet palkittiin vuonna 2019 lyhytanimaatio-Oscarilla elokuvasta Bao) on myös hänen ja Julia Chon (kirjoittanut mm. scifi-sarjaa Fringe) esikoisenaan tekemä pitkä käsikirjoitus. Shi ja Cho luovat yhdessä visuaalisesti upean ja kerronnallisesti lähes täydellisen, koskettavan kasvutarinan, joka sieppaa mukaansa ja upottaa katsojan vauhdikkaaseen seikkailuun kuin Mei-pandan tuuheaan turkkiin.

Turning Red

Nokkela dialogi siivittää terävä-älyistä kokonaisuutta. Punainen on hurmaava kunnianosoitus tyttöydelle ja ylistys ystävien väliselle sekä samalla myös äitien ja tyttärien keskinäiselle yhteydelle.

Mein tasapainottelu nuoren ihmisen ja pandan välillä on kuitenkin kerrottu hyvin universaalin näkökulman kautta ja siihen on helppo samaistua. Vaikka tarina vahvasti vertautuukin naiseksi kasvamiseen, ovat vastaavat oman itsen löytämiseen tähtäävät kasvukivut yleisiä läpi sukupuoli- ja kulttuurirajojen. Joissakin tapauksessa jopa ikään katsomatta.

Tarina sekoittelee vanhaa itämaista legendaa ja länsimaista nykyisyyttä kauniin kuvaston kautta. Punainen onkin elokuva, jonka olisi mielellään nähnyt suurelta valkokankaalta. Disneyn päätös oli julkaista se suoraan suoratoistossa on toisaalta ymmärrettävä, sillä näin sen pääsevät näkemään heti kaikki perheet kotisohviltaan, mutta elokuvaa tehneille ammattilaisille päätös tuntuu epäreilulta. Animestakin vaikutteita ottava animaatio näyttää ja kuulostaa popahtavine, Finneasin ja Billie Eilishin käsialaa olevine soundtrackeineen niin hyvältä.

On lähes käsittämätöntä ajatella, että Pixar onnistuu jälleen luomaan rohkeasti jotain uutta ja vielä näin loistavasti. Turning Red on animaatiostudion muutenkin erittäin laadukkaiden tuotantojen ehdotonta kärkikastia.

PUNAINEN

4,5/5
”Pixarin animaatiouutuus Punainen (Turning Red) on hurmaava kunnianosoitus tyttöydelle, naiseksi kasvamiselle ja ylistys niin ystävien väliselle kuin äitien ja tyttärienkin keskinäiselle yhteydelle.”

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat