Uusimmat

Arvostelu Dome Karukosken ohjaama brittirikossarja The Beast Must Die alkaa vahvasti

10.06.2021 12:00 Helinä Laajalahti

C Morella esitettävä The Beast Must Die on Dome Karukosken ohjaama brittiläinen rikossarja, joka keskeisiä rooleja esittävät Cush Jumbo, Billy Howle ja Jared Harris.

Dome Karukoski lähti Tom of Finlandin (2017) kansainvälisen menestyksen jälkeen maailmalle. Hän ohjasi vuonna 2019 J.R.R. Tolkienista kertovan, Britanniassa kuvatun henkilökuvan Tolkien, missä nimiroolia esittää Nicholas Hoult. Nyt Karukoski kokeilee siipiään brittiläisen tv-rikosdraaman parissa.

The Beast Must Die lähtee käyntiin siitä, kun Billy Howlen esittämä Nigel Strangeways aloittaa uudessa työssään Isle of Wightin poliisilaitoksen johdossa edeltäjänsä kuoltua. Heti ensi töikseen hän joutuu kohtaamaan Cush Jumbon esittämän opettajana toimivan Francesin, jonka poika on kuollut yliajossa eikä kuskia koskaan saatu kiinni.

Edeltäjänsä jättämien tietojen pohjalta Strangeways joutuu tarjoamaan Francesille pelkkää tyhjää, mikä saa äidin jättämään kaiken taakseen ja lähtemään itse tutkimaan tapausta. Pian hän pääseekin Jared Harrisin esittämän, epäilyttävän miehen kannoille. Samaan aikaan tapaus jää kaivelemaan myös Strangewaysin mieltä.

The Beast Must Die

The Beast Must Die pohjautuu Nicholas Blaken vuonna 1938 kirjoittamaan, samannimiseen mysteeriromaaniin, joka sijoittuu etsivä Nigel Strangewaysin tutkimuksista kertovaan kirjasarjaan. Blake on myös näyttelijä Daniel Day-Lewisin isänä tunnetun runoilija Cecil Day-Lewisin salanimi.

Englannin etelärannikolla sijaitsevan Isle of Wightin upeisiin maisemiin sijoittuva The Beast Must Die muistuttaa asetelmaltaan monia muita brittirikossarjoja, joista ensimmäisenä mieleen nousee David Tennantin ja Olivia Colmanin tähdittämä Broadchurch. Maisemallinen saari tyrskyävine rantoineen on sarjassa samalla tavalla keskeisessä asemassa kuin Dorsetin Jurassic Coast Broadchurchissä.

Tämän tyyppisestä rikosmysteeristä ei vielä kahden jakson perusteella pysty sanomaan paljoakaan, sillä perinteisesti juonenkäänteet seuraavat toisiaan ja lopulta lopussa tilanne saattaakin kääntyä päälaelleen ja syyllinen onkin joku muu kuin alun perin pedattu. Ensimmäiset jaksot, vaikkakin välillä hieman epäuskottavien juonenkäänteiden kautta, onnistuvat kuitenkin kutomaan tilanteen sellaiseksi, että sarja tekee mieli katsoa loppuun saakka.

The Beast Must Die / Jared Harris

Sarjan keskeinen näyttelijäkaarti on kiehtova ja Karukoski onnistuu irrottamaan heistä jokaisesta sävyjä, jotka eivät paljasta hahmosta heti kaikkea, mutta saavat kiinnostumaan heistä ihmisenä. Nigel Strangewaysia esittävä Billy Howle tuo rooliinsa paljon samaa mitä nähtiin hänen hieman neuroottisessa roolissaan Netflix-sarja The Serpentin Herman Knippenberginä.

Tarinaa leikataan Nigelin tapauksessa hänen työtehtäviensä ja terapeutille purkautumisen välillä. Hahmolle on nimittäin tapahtunut jotain traumaattista, mikä vaikuttaa häneen edelleen.

Francesia esittävä Cush Jumbo tunnetaan muun muassa sarjoista The Good Fight ja The Good Wife, minkä lisäksi hän on ollut mukana myös Doctor Whon spinoff-sarjassa Torchwood sekä hieman tuoreempana David Tennantin rinnalla pienessä rikossarjassa Deadwater Fell. Francesina Jumbo yhdistää rooliinsa uskottavasti lapsen menettäneen äidin tuskan ja leijonaemon päättäväisyyden etsiessään poikansa tappajaa hinnalla millä hyvänsä.

Pienessä sivuroolissa vilahtaa myös suomalaisnäyttelijä Elina Knihtilä.

The Beast Must Die -sarja nähdään C More -suoratoistopalvelussa kahden jakson viikkotahdilla 10.6. alkaen. Saimme sarjasta ennakkoon katsottavaksi kaksi ensimmäistä jaksoa.

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat