Uusimmat

Arvostelu Kehuttu ja palkittu komediasarja saapuu Suomeen tänään – ”Täydellistä viihdettä syksyyn, ensimmäiset kolme jaksoa meni hetkessä”, kehui kriitikko

01.09.2020 10:20 Helinä Laajalahti

Palkittu kanadalainen komediasarja Schitt’s Creek julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa. Sarja tulee nähtäväksi kokonaisuudessaan C Moressa tänään, 1. syyskuuta.

Syksyn komediasarjamaratoni on tässä! Palkittu kanadalaissarja Schitt’s Creek tulee nyt ensimmäistä kertaa nähtäville Pohjoismaissa C More -palvelussa. Kuusi kautta parinkymmenen minuutin mittaisia, hupaisia jaksoja tuntuu suorastaan täydelliseltä viihteeltä syksyn pimeneviin iltoihin.

Schitt’s Creek -sarjaa tehtiin kuusi kautta vuosina 2015-2020. Se palkittiin kotimaassaan Kanadassa lukuisilla Canadian Screen Awards -palkinnoilla ja Yhdysvalloissa sarjan viimeinen tuotantokausi nappasi puolestaan huimat 15 Emmy-ehdokkuutta.

Komediasarja kertoo upporikkaasta Rosen perheestä, jonka koko omaisuus ulosmitataan ja luksuselämään tottunut perhe joutuu heidän itsensä näkökulmasta suorastaan taivasalle. Perheen isä Johnny Rose on (entinen) yrityspohatta, äiti Moira entinen näyttelijätähti, tytär Alexis paikkansa menettänyt seurapiiritähtönen ja poika David Pariisista silmänympärysvoidetta luottokortilla tilaileva tyhjäpää, jolla ei ole mitään käsitystä todellisesta työnteosta.

Perheen pelastukseksi koituu syrjäinen Schitt’s Creekin kaupunki, jonka perheen isä on aikoinaan ostanut vitsinä. Hulppeassa kartanossaan timanttien kimalluksessa elämään tottunut perhe päätyy pikkukaupunkiin aloittamaan elämäänsä uudestaan tavallisen rahvaan parissa – ja nyt itsekin osana sitä. Kartano ja kristallit vaihtuvat haisevaan, katostaan vuotavaan motelliin.

Sarjan ovat luoneet isä-poika-kaksikko Eugene ja Daniel Levy, jotka sarjassa esittävät Rosen perheen isää ja poikaa. Äitinä nähdään Catherine O’Hara ja tyttärenä Annie Murphy. Muissa rooleissa nähdään muun muassa Chris Elliot, Jenn Robertson, Emily Hampshire ja Sarah Levy.

Saimme Schitt’s Creekistä katsottavaksi kolme jaksoa ennakkoon. On suoraan myönnettävä, että lyhyet, viihteelliset komediajaksot hujahtivat lähes huomaamatta kerralla, ja niiden jälkeen jäi kaipaamaan saman tien lisää. Tässä erikoisessa reaalimaailman tilanteessa hupaisa, mutta samalla ajatuksia herättävä rikkauksista ryysyihin -tarina on nimittäin valtavan tervetullutta viihdettä.

Kun tavallisesta elämästä täysin vieraantunut joukko heitetään kaltaistensa joukosta tavallisen kansan pariin, kääntyy sosiaalisen älykkyyden vaaka hauskalla tavalla tavallisten ihmisten suuntaan. Luksuselämää viettäneestä perheestä tulee outo kuriositeetti, jonka älyttömyyksille sarja laittaa nauramaan.

Alussa sarjan ideana on päästää tavallinen ihminen katsomaan rikkaiden hölmöilyjä ylhäältä päin ja tarjota mahdollisuus pieneen ylemmyydentunteeseen. Kolmen ensimmäisen jakson aikana hahmojen kasvuprosessi ei vielä varsinaisesti pääse käyntiin, mutta Schitt’s Creekin alku lupailee, että sellaista on kuuden kauden aikana varmasti odotettavissa.

Pitää vain odottaa, että Rosen perhe pääsee putoamaan kunnolla pilvilinnoistaan maan tasalle ja ymmärtää joutuvansa tekemään töitä elämänsä eteen. Odotettavissa on melko varmasti siis vielä runsaasti mielenkiintoisia kohtaamisia ja hahmojen törmäyksiä omaan sisimpäänsä. Ainakin sarjan alku ja sen saamat palkinnot näin antavat ymmärtää.

C More julkaisee kuuden tuotantokauden mittaisen Schitt’s Creek -komediasarjan kokonaisuudessaan tiistaina 1. syyskuuta.

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat