Uusimmat

Arvostelu: HBO Nordicin Barry on hulvattoman hauska musta komedia palkkamurhaajasta

18.03.2018 11:46 Aki Lehti

Ääriväkivaltainen Barry tasapainoilee taitavasti komedian ja draaman välillä, tarttuen vaikeisiinkiin aiheisiin.

HBO:n uutuussarja Barry on jotain aivan muuta kuin trailerin perusteella voisi päätellä. Koomikkona parhaiten tunnetun Bill Haderin ja Alec Bergin luomaa sarjaa on hankala verrata mihinkään muuhun, sen ollessa rohkea kokeilu, joka ei loksahda täydellisesti oikein mihinkään genreen.

Hader esittää sarjan pääosaa ja toimii myös ohjaajana ja käsikirjoittajana. Silti Barry ei ole pelkästään hänen show’nsa, sillä myös Bergin kädenjäljen huomaa. Aikoinaan myös Seinfeldia tehnyt Berg on toiminut Silicon Valley -sarjan showrunnerina, joka on viime vuodet ollut HBO:n parhaita komediasarjoja. Barry on tyyliltään aivan erilainen, mutta kiilaa omaperäisyydellään tietotekniikkanörttien ohi.

Toimivan draamakomedian tekeminen on jo itsessään tarpeeksi hankalaa, mutta kun soppaan sekoitetaan vielä ääriväkivaltaa, niin touhu muuttuu todella vaikeaksi. Tv-sarjoista ainoastaan Fargo on tainnut aiemmin yhdistää ainekset onnistuneesti.

Barry on entinen merijalkaväen sotilas, Clevalandissa asuva yksinäinen ja selvästi masentunut mies. Hän on myös palkkamurhaaja, jonka toimeksiantajana toimii Barryn isän ystävä Fuches (Stephen Root). Työstä saa tietysti hyvät rahat, mutta Barryn elämästä puuttuu jotain. Se jokin löytyy hänen päätyessään työkeikalle Los Angelesiin. Tehtävänä on laittaa kylmäksi näyttelijäksi opiskeleva Ryan Madison, joka on tehnyt virheen päätyessään sänkyyn tšetšenialaisen gansteripomon vaimon kanssa.

Soluttautuessaan näyttelijäkurssille Barry huomaa haluavansa näyttelijäksi. Hän on touhussa aivan surkea, mutta niin ovat suunnilleen kaikki Barryn kurssikaveritkin. Ryhmää vetää Henry Winklerin esittämä Eugene Cousineau, palvottu ja kulttimainetta nauttiva opettaja, jota kiinnostaa lähinnä oppilaidensa rahat.

Barry ystävystyy kurssikavereidensa kanssa, ja haaveilee Sarah Goldbergin esittämän Sallyn olevan enemmän kuin pelkkä ystävä. Näyttelijäksi kouluttautuminen ja palkkamurhaajan ammatti eivät tietenkään sovi lainkaan yhteen, mutta näytteleminen täyttää tyhjän kolon ammattitappajan sisällä.

Hader on tunnettu komediarooleistaan, mutta Barryna hän onnistuu olemaan sekä uhkaava että säälittävä. Yhdistelmä toimii parhaimmillaan loistavasti. Koko sarja tasapainoilee draaman ja komedian välillä lähinnä Barryn mielialan mukaan – suurimman osan ajasta tunnelma on surumielinen, mutta silti sarjalle nauraa ääneen.

Pelkästään Haderin harteilla Barry ei lepää, sillä myös muihin rooleihin on löydetty juuri oikeat näyttelijät. Rootin esittämä Fuches ei usko ei-sanaa, vaan vakuuttaa kaiken olevan täysin kunnossa vaikka asiat menisivät kuinka pieleen. Aluksi empaattinen Sally muuttuu Goldbergin esittämänä luontevasti kylmäksi, vain itseään ajattelevaksi naiseksi.

Konkari Winkler on elämänsä vedossa, tehden opettajastaan hahmon, joka vaikuttaa oikeasti uskovan omaan erinomaisuuteensa, vaikka tietääkin olevansa vain jonkin sortin huijari, mutta taitava sellainen.

Gansterihahmot ovat tahallisia karrikatyyrejä, joiden tyhmyys ja omituinen käsitys kunniasta naurattavat. Joukossa on myös poikkeus, Anthony Carriganin näyttelemä NoHo Hank -hipsterigansteri, johon samaistuu hieman samalla tavalla kuin Barryyn. Molemmissa hahmoissa on jotain joka herättää hoivavietin, vaikka väkivaltaiset miehet eivät tunne lainkaan sääliä ampuessaan jonkun aivot pellolle.

Genresekamelskansa keskellä Barry on tarina masennuksesta, ja erikoisen ihmisen erikoisesta tavasta parantua siitä, tai keinosta voida ainakin hieman aiempaa paremmmin. Kahdeksasta jaksosta koostuva ensimmäinen kausi on lopussa jotain aivan muuta kuin muutaman ensimmäisen jakson perusteella voisi kuvitella.

Barry päättyy karmealla tavalla, joka on kuitenkin päähenkilön kannalta positiivinen lopputulema. Tekijät ovat selvästi suunnitelleet ensimmäisen kauden niin, että se toimii itsenäisenä tarinana, mutta mahdollistaa myös jatkon jos katsojaluvut ovat tarpeeksi korkeat. Nähtäväksi jää löytääkö perinteisestä mustasta komediasta eroava Barry katsojansa. Aluksi lähinnä hauskalta vaikuttavava sarja pureutuu niin vaikeisiin asioihin, että se on hetkittäin turhankin haastavaa katsottavaa.

Barryn ensimmäinen kausi on äärisynkkää viihdettä, joka kuitenkin saa nauramaan ääneen. Sarja alkaa HBO Nordicilla 26. maaliskuuta.

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat