Arvostelu: HBO Nordicin yliampuva 30 Coins -kauhusarja on vuoden tyhmimpiä tekeleitä, jonka parissa viihtyy silti mainiosti

29.11.2020 11:22 | Aki Lehti

30 Coins -kauhumysteeri on täyskahjoa kohellusta, joka onnistuu koukuttamaan loputtomilla juonenkäänteillään.

Ohjaaja Álex de la Iglesian elokuvien fanit ovat taatusti tyytyväisiä tänään 29. marraskuuta HBO Nordicilla alkavaan 30 Coins -kauhusarjaan, mutta muilla saattaa olla hankaluuksia hänen täysin överin ja vähän joka suuntaan rönsyilevän tyylinsä kanssa. Jeesuksen kavaltaneen Juudaksen teostaan palkkioksi saaman 30 hopeakolikon ympärille kietoutuvan mysteerikauhun ei käsittääkseni ole tarkoitus olla komedia, toisin kuin useiden de la Iglesian leffojen, mutta se naurattaa väkisinkin. Sarjan tapahtumat ja juonenkäänteet ovat niin tajuttoman tyhmiä, ettei niille voi kuin hihittää.

Kahdeksasta jaksosta koostuva espanjalaissarja sai ensi-iltansa kotimaassaan Sitgesin elokuvajuhlilla, jossa tekijät kertoivat haluavansa tehdä siitä kolmen tuotantokauden mittaisen kokonaisuuden.

De la Iglesia vastaa myös sarjan käsikirjoituksesta yhdessä Jorge Guerricaechevarrían kanssa. Kaksikko on tehnyt yhdessä lukuisia leffoja, joista 30 Coinsilla on paljon yhteistä esimerkiksi elokuvien Viimeinen sirkus, Common Wealth, Dance with the Devil ja erityisesti The Day of the Beastin kanssa.

Sarjassa on mukana melkoinen hahmokavalkaadi. Päähenkilöt ovat Vatikaanista karkotettu Isä Vergara (Eduard Fernández), manaaja, nyrkkeilijä ja entinen vanki, joka päätyy syrjäiseen pikkukaupunkiin. Pappi yrittää paeta sekä oikeita että päänsisäisiä demoneita, mutta pahuus seuraa häntä. Kaupunkia riivaavia yliluonnollisia kummallisuuksia ja kauheuksia päätyvät selvittämään pormestari Paco (Miguel Ángel Silvestre) ja eläinlääkäri Elena (Megan Montaner), joita Isä Vergara vastentahtoisesti auttaa. Kauhumysteeeri saa alkunsa yhdestä Juudaksen kirotusta kolikosta, johon liittyy muun muassa kansainvälinen salaliitto ja lukemattomia yliluonnollisia uhkia.

Mukana on kolikoiden lisäksi myös muita kristinuskoon liittyviä pyhiä ja vaarallisia esineitä. Koko kertomus ammentaa reippaasti gnostilaisuudesta ja Juudaksen testamentista.

Kaikki hopearahat yhden ihmisen tai järjestön hallussa ovat tarinan mukaan mahtavampi ja voimaakkampi ”ase” kuin itse liitonarkki.

Sarjan tekijät pyysivät erikseen, ettei juonta spoilattaisi lainkaan, jota luonnollisesti kunnioitamme. Tässä tapauksessa se tekee arvostelun rustaamisesta vähän vaikeaa, varsinkin HBO Nordicin esittäessä sarjaa jakso per viikko -tahdilla. Todetaan vain, että totaalisen yliampuva tyyli tulee selväksi ensimmäisen jakson aikana. Kunnolla 30 Coins lähtee käyntiin vasta parissa seuraavassa episodissa. Jos nekään eivät maita, niin pidemmälle on turha katsoa. Loppukausi jatkaa samalla linjalla, muuttuen jakso jaksolta kahjommaksi.

Sarja on sekoitus yletöntä väkivaltaisuutta ja telenovelamaista sentimentaalisuutta. Juoni onnistuu koukuttamaan, menemättä liikaa pelkän ihmissuhdehömpän puolelle. Kantava kertomus etenee joka jaksossa, mutta mukana on on myös viikon monsteri -episodeja. Tehosteiden taso vaihtelee reippaasti. Useampi digiluomus on järkyttävän kehno, mutta ne sopivat tietyllä tasolla sarjan tyyliin.

30 Coins on myös yhtä ylinäyttelyn juhlaa. Parhaiten roolinsa vetää Isä Verganan roolissa Eduard Fernández, jonka suoritus on hieman muita hillitympi. A.W. Yrjänän ja Bryan Cranstonin risteytykseltä näyttävä pappi on edes jollain tasolla uskottava hahmo, toisin kuin pormestari Paco ja eläinlääkäri Elena. Pacoa esittävä Miguel Ángel Silvestre on roolissaan luokattoman huono, eikä Megan Montaneriakaan kehtaa kehua. Käsikirjoitus laittaa molemmat heistä selittämään vähän väliä ääneen mitä juuri tapahtui tai tapahtuu, joka saa hahmot vaikuttamaan täysidiooteilta.

Kahdeksan episodin mittaisena tuotantokausi ei ole liian pitkä, toisin kuin jaksot itse, sillä ne kaikki kestävät yli tunnin. Tarinassa olisi ainekset todella loistavaan kauhusarjaan. Turboahdetun tykityksensä ansiosta 30 Coins ei onnistu pitämään jännitystä yllä, saati olemaan millään tasolla pelottava tai ahdistava.

Gorea on mukana hetkittäin naurettavia määriä, mutta tällaisena 30 Coins on vain silloin tällöin jump scare -säikyttelyjä tarjoavaa aivotonta kohellusta. Se on silti toimivaa viihdettä, jonka toivoisi ottavan itsensä vakavammin.

30 Coins -sarjan ensimmäinen jakso tuli tarjolle HBO Nordiciin tänään 29. marraskuuta. Uudet jaksot nähdään aina sunnuntaisin.

Muropaketin uusimmat