Uusimmat

Arvostelu: Suomalaishakkerista kertova Kill Chain on kylmäävää katsottavaa – Uutuusdokumentti löytyy nyt HBO Nordicista

29.03.2020 10:00 Aki Lehti

HBO-dokumentissa suomalaishakkeri Harri Hursti näyttää kuinka helposti Yhdysvaltojen vaalikoneet ovat hakkeroitavissa.

HBO:n uusi dokumenttielokuva Kill Chain: The Cyber War on America’s Elections on kertomus sekä Yhdysvaltojen vaalijärjestelmien haavoittuvuudesta että suomalaishakkeri ja tietoturvaekspertti Harri Hurstista. Hän on konsultoinut ja pitänyt meteliä vaalikoneiden tietoturva-aukoista jo vuodesta 2005 lähtien.

Vähän varttuneemmat lukijat muistanevat Hurstin jo 1980-luvulta. Nyt 51-vuotias mies rakensi ensimmäisen tietokoneensa 9-vuotiaana, voitti Tupla tai kuitti -visailuohjelman 15-vuotiaana aiheenaan Basic-ohjelmointikieli sekä teki jo teini-ikäisenä yrityskonsultin töitä.

Hursti tienasi tarpeeksi rahaa yrityskaupoilla jäädäkseen eläkkeelle jo 33-vuotiaana. Elokuvantekijät Simon Ardizzone, Russell Michaels ja Sarah Teale houkuttelivat kuitenkin vuonna 2005 miehen mukaan dokumenttiprojektiin, joka käsitteli Yhdysvaltojen vaalijärjestelmien tietoturva-aukkoja. HBO:lla nähdyssä Hacking Democracy -dokkarissa Hursti hakkeroi muistikortin avulla äänestyskoneen suoltamaan haluamiaan tuloksia.

Niin sanottu Hursti Hack toi miehelle lisää mainetta ja hän päätyi konsultoimaan viranomaisia vaaliturvallisuudesta. Kill Chain -dokumentin on tehnyt sama tiimi, joka vastasi myös Hacking Democracysta ja se käsitteleekin jonkin verran samoja asioita. Tämä on kuitenkin aiheellista, sillä Hurstin aikoinaan hakkeroima vaalikone on edelleen käytössä.

Yhdysvalloissa vaalit ovat melkeinpä mielipuolisen monimutkaiset. Niitä ei järjestä liittovaltio, vaan esimerkiksi ensi marraskuun presidentinvaalien järjestelyistä vastaavat maan 50:n osavaltion yli 3 000 piirikuntaa, joissa on käytössä sadoittain paikallisia äänestyslakeja.

Käytössä on myös erilaisia äänestyskoneita, mutta Kill Chainissa Hursti osoittaa niiden kaikkien olevan hakkeroitavissa – siitä huolimatta, että valmistajat väittävät etteivät ne ole yhteydessä nettiin. Dokumentissa Hursti ostaa muutaman äänestyskoneen eBaysta. Ne ovat edelleen yli 20 osavaltiossa käytössä olevaa mallia, jonka myyjällä on niitä iso varasto täynnä. Kun koneen laittaa käyntiin, se pyytää heti ensimmäiseksi pääsyä lähiverkkoon.

Dokumenttissa Hursti vierailee esimeriksi Def Con -hakkeritapahtumassa, jossa osallistujat voivat tehdä erilaisille äänestyslaitteille mitä haluavat. Kaikki laitteet hakkeroidaan onnistuneesti muutamassa tunnissa.

– Me olemme täällä vain kolme päivää vuodessa, mutta pahikset tekevät tätä ympäri vuoden ja heillä on siihen valtavan suuri rahoitus, Hursti sanoo.

Kill Chain -dokumentti on melko kylmäävää katsottavaa, mutta varsin viihdyttävästi toteutettu. Se seuraa huonosti istuvaan pikkutakkiin pukeutunutta Hurstia myös Suomeen ja hänen lapsuudenkotiinsa. Ääneen pääsee myös hänen äitinsä, joka selaa kameran edessä vanhoja lehtileikkeitä. Kohtaus korostaa entisestään sitä, että Hursti on ollut lapsesta asti tietokonenero.

Kävellessään lumisisissa maisemissa Suomen ja Venäjän rajalla Hursti avaa maiden välistä suhdetta ja historiaa, selittäen miksi me olemme niin epäluuloisia Venäjää kohtaan.

Kill Chain on HBO-dokumentiksi melko halvan näköinen, mutta se ei haittaa, sillä tarina imaisee väkisin mukaansa. Elokuvassa ei ole juuri lainkaan puhuvia päitä, joka on aina hyvä ratkaisu. Se käyttää arkistomateriaalia hienosti hyväkseen, leikaten väliin pätkiä poliitikoista ja korkeista virkamiehistä, jotka vakuuttavat kaikkien äänestyskoneiden olevan luotettavia. Kokonaisuutena dokumentti on todella toimiva, sillä se onnistuu selittämään asiansa niin, että tavallinen tallaajakin ymmärtää tilanteen vakavuuden.

Hursti painottaa myös sitä, ettei kukaan pysty enää selvittämään olivatko vuoden 2016 presidentinvaalien tulokset manipuloituja. Äänestämisestä ei jää paperitodisteita, joista sen voisi simppelisti tarkistaa. Dokumentti näyttää vuoden 2018 välivaaleista asiaa avaavan esimerkin, sillä eräällä äänestyspaikalla yksi koneista raportoi tuloksia, jotka poikkeavat täysin muiden masiinoiden antamista tuloksista. Todennäköisyys että näin kävisi ilman äänestyskoneen peukalointia on todella pieni.

Dokumentti alleviivaa sitä, että vaalituloksia hakkeroivan ei välttämättä edes tarvitse säätää vaalikoneita haluamaansa suuntaan. Pelkästään jo se saattaa riittää, että äänestäjät saadaan epäilemään, ettei demokraattinen prosessi enää toimi. Vähän ironisella tavalla dokumentti itse pelottelee katsojaa sillä, että näin on ollut jo pidempään. Aihe on kuitenkin niin tärkeä, että sen parempi mitä useampi on tietoinen vaalikoneiden epäluotettavuudesta, jolloin asiaan saadaan ehkä nopeammin muutos.

Hursti on sitä mieltä, että ainoa tapa järjestää vaalit on hoitaa ne vanhaan tapaan paperisilla äänestyslomakkeilla. Koronaviruksen takia Yhdysvaltojen marraskuiset presidentinvaalit saattaa olla pakko hoitaa postitse. Useammassa osavaltiossa on äänestetty postitse onnistuneesti jo useamman vuoden ajan. Ehkäpä koko maailman sekaisin laittaneesta viruksesta on jotain hyötyäkin.

Kill Chain: The Cyber War on America’s Elections tuli tarjolle HBO Nordiciin perjantaina 27. maaliskuuta.

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat