Uusimmat

Arvostelu: Late Lampaan Farmageddon on hyvä scifi-animaatio, mutta napakymppiin ei tällä kertaa osuta

09.10.2019 13:03 Helinä Laajalahti

Jo 24 vuotta kokonaisia perheitä ihastuttanut Late Lammas saa uudessa Aardman-animaatiossa toiselta planeetalta kotoisin olevan kaverin. Tuttua ja turvallista Late-seikkailua tarjoavassa elokuvassa Sammalperän maatilalla koetaan hupaisaa UFO-hysteriaa.


Ensi-ilta: 11.10.2019
Alkuperäisnimi: A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon
Ohjaus: Will Becher, Richard Phelan
Käsikirjoitus: Jon Brown, Mark Burton
Ääniosissa: Justin Fletcher, Kate Harbour, John Sparkes
Pituus: 88 minuuttia
Ikäraja: S


Late Lammas eli Shaun the Sheep nähtiin ensimmäisen kerran vuonna 1995 julkaistussa Wallace & Gromit -seikkailussa Läheltä piti (A Close Shave). Nick Parkin luoma, herttaisen omapäinen lammas sai sen jälkeen oman tv-sarjansa, jota esitettiin lähes kymmenen vuotta (2007-2016) ja lopulta myös oman pitkän elokuvan vuonna 2015.

Animaatioelokuvien Oscarin nappasi tuolloin Late Lammas -elokuvan nenän edestä Pixarin Inside Out, mutta kaupungilla seikkailevasta lammaskatraasta kertova, sympaattinen elokuva on jäänyt monen kodin vakio-ohjelmistoon.

Late Lammas -tarinat ovat aina olleet suorastaan täydellistä koko perheen viihdettä. Niissä ei ole puhetta, minkä takia niitä ei tarvitse dubata tai tekstittää, minkä vuoksi niitä voivat helposti katsoa jopa perheen pienimmätkin. Vauhdikkaan sekoilun huumori on herttaista ja hyväntahtoista, mutta tästäkin huolimatta sellaista, että se toimii kaiken ikäisille. Aikuiskatsojille vitseistä nimittäin aina löytyy hulvattomia tasoja, joita lapsikatsojat eivät aivan ymmärrä.

Nyt jo 24 vuoden ikään ennättänyt Late pääsee todelliseen kerran elämässä -seikkailuun. Late Lammas -elokuva: Farmageddon saattaa karvakerän tielle avaruusolion ja vie tämän lopulta seikkailulle avaruuden äärettömyyteen.

Sammalperässä menee kaikki ihan sekaisin kun kaupungin lähelle tekee pakkolaskun avaruusalus. Aluksesta uutta maailmaa tutkimaan lähtee Lu-La, joka ihastuu roskaruokaan ja päätyy sen perässä Laten ja kumppaneiden kotiin Sammalperän maatilalle.

Herttainen mutta ihmeellisillä voimilla varustettu Lu-La ystävystyy Laten kanssa, joka päättää auttaa alienia pääsemään takaisin kotiin. Ensin pitää kuitenkin löytää tämän alus, saada se käyntiin ja samalla väistellä avaruusolentoja metsästävää viranomaisia. Farmarilla puolestaan on omat suunnitelmansa UFO-hysterian valjastamiseksi.

Animaation ohjaajina toimivat ensimmäisen pitkän elokuvansa ohjaavat Will Becher ja Richard Phelan, jotka ovat pitkään työskennelleet Late-tarinoiden parissa luovalla puolella. Siksi Farmageddon tuntuu olevan tutuissa ja turvallisissa käsissä, ja elokuvan tunnelma huumoreineen yhtä söpöä ja omaperäistä kuin ennenkin.

Aardman-studion tuttu kädenjälki näkyy kirjaimellisesti myös Farmageddonissa. Stop motion -animaatio on jälleen huippuluokkaa, mikä tekee ilmeikkäistä savihahmoista ihastuttavan eläviä.

Tutut eläinhahmot ja suloisen värikkäät alienit ovat varmasti lapsikatsojien mieleen. Elokuvassa ei ole mitään todella pelottavaa ja pahoiltakin vaikuttavat ihmiset ovat lopulta vain vähän pöhelöitä tai seuraamassa lapsuuden unelmiaan. Aikuisille animaatiossa vilahtelee viittauksia tieteiselokuvan ja -tv:n klassikoihin kuten 2001: Avaruusseikkailu, Wall-E, E.T. ja Doctor Who, mutta viittaukset tehdään aina Latelle ominaiseen tyyliin muokkaamalla niistä tuohon maailmaan sopivia versioita. Katso vaikka Tardiksen muodonmuutosta.

Late-tarinoiden taika tuntuu olevan niiden maanläheisyydessä. Verrattuna edelliseen, täydellisen oivaltavaan elokuvaan on Farmageddon nimittäin hieman lattea. Alienin tullessa kuvaan hurmaava kotikutoisuus nimittäin laimenee, enkä itse ollut täysin vakuuttunut siitä, oliko Lu-La kovinkaan onnistunut esimerkiksi hahmon koiramaisen ulkonäön osalta. Otuksen ihmeellisten voimien avulla toimintaan saadaan toki uutta ulottuvuutta.

Syksyn synkkien ensi-iltojen joukossa Farmageddon on kuitenkin värikäs ja hyväntuulinen välipala, jonka hotkaisee hymyssä suin. Elokuvateatterista poistuu väkisinkin hyvällä mielellä ja viihdytettynä, mikä on näin pimeää talvea kohti suunnatessa ihan hyvä asia.

LATE LAMMAS -ELOKUVA: FARMAGEDDON

3/5

”Toinen pitkä Late Lammas -elokuva on stop motion -animaationa taattua Aardman-laatua. Se on värikäs ja hyväntuulinen välipala pimenevään syksyyn, mutta ei aivan nouse omaperäisyydessä edellisen elokuvan tasolle.”

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat