Arvostelu | Lego Star Warsia on tarjoiltu ähkyksi asti, mutta Disney Plussan uusi jouluelokuva on faneille herkkua, joka kestää useammankin katselun

18.11.2020 11:50 | Helinä Laajalahti

Lucasfilmin uusi yritys Star Wars Holiday Special -elokuvan osalta on herttaisen lämminhenkinen koko perheen animaatio, joka kurkistaa saagan keskeisiin hetkiin 40 vuoden ajalla. Lego Star Wars Holiday Special on nyt julkaistu Disney Plussalla.


Ensi-ilta Disney+: 17. marraskuuta
Alkuperäisnimi: The Lego Star Wars Holiday Special
Ohjaus: Ken Cunningham
Käsikirjoitus: David Shayne
Äänirooleissa: Helen Sadler, Anthony Daniels, Billy Dee Williams & Kelly Anne Tran
Pituus: 44 minuuttia
Ikäraja: K7


Kun Lucasfilm vuonna 1978 teki alkuperäisen Star Wars Holiday Special -elokuvan, oli moni fani varmasti sitä mieltä, että millainen tahansa versio olisi parempi kuin tuo kyseinen tuotos. Nyt sellainen on julkaistu Disney Plussassa. Uusin tulokas on Lego-animaation muotoon puettu koko perheen jouluelokuva, jota ei voi ainakaan moittia puvustuksesta tai lavastuksesta.

Alkuperäinen Star Wars Holiday Special oli televisioon tuotettu spinoff-elokuva, joka sijoittuu Uuden toivon ja Imperiumin vastaiskun väliseen aikaan. Se kertoo Chewbaccan kotiplaneetalla Kashyyykilla juhlittavasta Elämänpäivästä, jonne tutut sankarit ovat matkalla juhlimaan yhdessä Chewien perheen kanssa, kun imperiumin joukot pysäyttävät Millenium Falconin matkan.

Tuttujen näyttelijöiden tähdittämää koko perheen elokuvaa vihasivat kaikki yhteen ääneen, vankimmista faneista tiukimpiin kriitikoihin. Vaikka karmivan huono elokuva on sittemmin saanut jonkinasteisen kulttiaseman, ei sitä ole edelleenkään tarjolla katsottavaksi esimerkiksi Disney Plussalla.

Skywalker-saagan päättymisen jälkeen tulee nyt uusi yritys Holiday Specialin suhteen. The Lego Star Wars Holiday Special julkaistiin Disney+:ssa 17. marraskuuta ja se jatkaa yllättävän oivaltavien ja humorististen Lego-elokuvaseikkailuiden tutulla tyylillä.

Animaatiotarinassa vietetään jälleen Elämänpäivää Kashyyykilla, mutta nyt keskeisiksi hahmoiksi on nostettu uuden trilogian hahmot. Rey pyrkii kouluttamaan Finnistä jediä, muttei oikein tahdo onnistua, eikä tiedä miksi. Niinpä hän päättää salaperäisen jedikirjan opastamana lähteä BB-8:n kanssa pistäytymään syrjäisellä planeetalla sijaitsevassa jeditemppelissä etsimässä neuvoja.

MAINOS | Disney+ nyt Suomessa! Tilaa hintaan 6,99 € / kuukausi tai 69,99 € / vuosi

Aikalogiikka kannattaa heittää saman tien ikkunasta, sillä ajatus toisella planeetalla pistäytymisestä saman päivän aikana kuin ajaisi Helsingin keskustasta metrolla Espooseen ja mainoslauseen mukaisesti tulisi illaksi kotiin, ei aikuiseen muuten uppoa.

Matkallaan Rey löytää salaperäisen avaimen, jolla voi avata aikaportaaleja menneisyyteen. Näin Rey ja BB-8 tapaavat nuoren Luke Skywalkerin, Yodan, Darth Vaderin, keisari Palpatinen ja lähes kaikki mahdolliset muutkin tutut hahmot. Heitä seuraamalla Rey oppii sen, mikä opettamisessa on kaikista tärkeintä.

Lego Star Wars Holiday Special on koko perheelle suunnattu animaatioseikkailu yhteisen juhlan hengessä. Star Wars -faneille siinä riittää bongattavaa useammankin katselukerran verran, sillä alle tunnin mittaisessa seikkailussa vilahtaa keskeisiä kohtauksia suurin piirtein kaikista Star Wars -elokuvista ja jopa The Mandalorian -sarjasta.

Elokuva onkin silkkaa fan servicea, mutta loppujen lopuksi ihan sympaattista sellaista. Mitään uutta siltä on turha odottaa, sillä animaatio ratsastaa tutuista hahmoista ja hetkistä nousevalla nostalgialla, joka nyt on puettu vauhdikkaan Lego-hahmojen seikkailun muotoon.

Vaikea tästä lämminhenkisestä, ystävyyttä korostavasta joulukoristeesta on kovin pahaa sanoa. Se on ajoittain oivaltavan itseironinen, paikoin suoranaisen korni, mutta täynnä herttaisia yksityiskohtia Star Warsin yli 40 vuoden taipaleelta.

Äänirooleissa kuullaan pääosin varsinaisista Star Wars -elokuvista tuntemattomien mutta Star Wars -sarjoissa mukana olevien näyttelijöiden ääniä. Tuttuja nimiä ovat kuitenkin Anthony Daniels (C-3PO), Billy Dee Williams (Lando Calrissian) ja Kelly Marie Tran (Rose Tico).

LEGO STAR WARS HOLIDAY SPECIAL

3/5

”Disney+ -palvelussa julkaistu animaatioseikkailu on herttainen koko perheen joululeffa, joka tarjoaa runsaasti yksityiskohtia rakastetun saagan matkan varrelta.”

MAINOS | Disney+ nyt Suomessa! Tilaa hintaan 6,99 € / kuukausi tai 69,99 € / vuosi