Uusimmat

Arvostelu: HBO Nordicissa julkaistava Ice on Fire voi hyvin olla Leonardo DiCaprion uran tärkein elokuva

10.06.2019 12:00 Helinä Laajalahti

Ilmastoaktivistina tunnetun Leonardo DiCaprion tuottama dokumentti muistuttaa – jälleen kerran – että elämä maapallolla on tuhoutumassa, mikäli ihmiskunta ei muuta tapojaan.


Ensi-ilta HBO Nordicilla: 12.6.2019
Alkuperäisnimi: Ice on Fire
Ohjaus: Leila Conners
Pääosissa: Leonardo DiCaprio
Pituus: 88 minuuttia
Ikäraja: Ei vielä tiedossa


Ilmaston lämpeneminen on ympäristöuhkistamme keskeisin ja sen vaikutuksia on alettu todella ymmärtää vasta viime aikoina. Kun 1980-luvulla puhuttiin kasvihuoneilmiön voimistumisesta, on nyt ymmärretty tilanteen olevan niin vakava, että se vaikuttaa globaalisti kaikkiin ekosysteemeihin ja elämänmuotoihin.

Ilmastoaktivistina tunnettu Leonardo DiCaprio toimii tuottajana ja antaa kertojaäänen Leila Connersin ohjaamalle ja HBO:n tuottamalle ilmastodokumentille. Ice on Fire esittelee uhkia ja piirtää ällistyttäviä taulukoita siitä, kuinka maapalloa lämmittävän hiilidioksidin määrä on eksponentiaalisesti lisääntynyt ilmakehässä. Ilmasto- ja ympäristötutkijat ympäri maailman kertovat karua totuutta: maapallomme monipuolisine luontoineen on kuolemassa.

Tämän kuuleminen ja ympäristön muutoksen näkeminen maailman laajuisella tasolla on masentavaa. Napa-alueiden jää sulaa hälyttävää vauhtia, rannikkoalueiden veden odotetaan nousevan ja suuri osa maapallosta kuumenee ihmiselämälle sopimattomaksi.

Uutiset uudesta massasukupuutosta ovat jokapäiväisiä. Lohduttomimpien arvioiden mukaan myös ihmiskunta saattaa tulla matkansa päähän jo muutamassa vuosikymmenessä, mikäli ilmaston globaalia lämpenemistä ei saada pysäytettyä.

Ice on Fire on tärkeä ja jälleen kerran herättelevä dokumentti koko maailman ihmisiä koskettavasta aiheesta. Se jatkaa samaa puhetta, minkä vuonna 2006 julkaistu An Inconvenient Truth aloitti ja mitä esimerkiksi DiCaprion vuonna 2016 tuottama dokumentti Before the Flood jatkoi. Mikäli eläisimme maailmassa, jossa ihmiskunta ottaisi opikseen erehdyksistään, Ice on Firen kaltaisia elokuvia ei enää tarvittaisi.

Mutta maapallon ilmasto vain jatkaa lämpenemistään, vaikuttavista dokumenteista huolimatta.

Ice on Fire ei käytä aikaa itsestäänselvyyksien selittelyyn vaan vie katsojan saman tien asiaan. Aika on kortilla. Leila Conners taluttaa kameran eteen lukuisia tutkijoita, ympäristönsuojelijoita, teknikkoja ja maasta elantoaan saavia ihmisiä, jotka selittävät auki vuosikymmenten aikana kerättyjä tutkimustuloksia ja ympäristössämme näkyviä muutoksia. Tämä tehdään yllättävän tasapainoisella tavalla – katsojan ei oleteta olevan tyhmä, mutta selventävine kaavioineen selitykset ovat silti mielenkiintoista seurattavaa.

Dokumentti muistuttaa, ettei taistelu ole vielä aivan hävitty. Loppupuolella esitellään keinoja siihen, miten kehityksen kulku saataisiin pysäytettyä ja käännettyä toiseen suuntaan. Mikäli muutoksia tehdään nyt, meillä ja tulevaisuuden sukupolvilla voi vielä olla toivoa.

Ice on Fire saakin ympäristötietoisen katsojan tuntemaan monenlaisia tunteita puolentoista tunnin kestonsa aikana. Se saa herkistymään, suuttumaan, vihastumaan, mutta lopulta antaa myös toivon kipinän. Tieteen keinoin moni asia on jo mahdollista. Ehkä meitä nuoremmat sukupolvet osaavat suhtautua maapallomme ainutlaatuisuuteen arvostavammin kuin aiemmat sukupolvet.

Ice on Fire julkaistaan HBO Nordicilla 12. kesäkuuta.

ICE ON FIRE

4/5

”Leonardo DiCaprion tuottama ja narratoima ilmastodokumentti maalaa tulevaisuudesta lohdutonta kuvaa, mutta kääntää tämän lopulta varovaiseksi toiveikkuudeksi. Ajankohtainen ja tärkeä dokumentti.”

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat