Uusimmat

Arvostelu Leonardo DiCaprion ja Jennifer Lawrencen Netflix-leffa Don’t Look Up haluaisi olla 2020-luvun Dr. Strangelove

23.12.2021 10:00 Helinä Laajalahti

Adam McKayn katastrofielokuva Don’t Look Up on yhteiskunnallinen satiiri ja metafora ilmastonmuutoksen käsittelylle Yhdysvaltain politiikassa. Päärooleissa nähdään Leonardo DiCaprio ja Jennifer Lawrence.


Don't Look Up julisteEnsi-ilta (Netflix): 24. joulukuuta 2021
Alkuperäisnimi: Don’t Look Up
Ohjaus: Adam McKay
Käsikirjoitus: Adam McKay
Pääosissa: Jennifer Lawrence, Leonardo DiCaprio, Cate Blanchett, Meryl Streep, Timothée Chalamet
Pituus: 138 minuuttia
Ikäraja (Netflix): K-13


Adam McKayn ohjaama Don’t Look Up on katastrofielokuva, jossa kaksi astronomia havaitsee Maata lähestyvän, Mount Everestin kokoisen komeetan, joka törmätessään Maahan tulee tuhoamaan kaiken elämän planeetaltamme. Tutkijakaksikko yrittää saada asiasta äänensä kuuluviin, mutta kukaan ei heitä kuuntele Valkoisessa talossa eikä edes suorassa tv-lähetyksessä. Ihmiset ovat kiinnostuneempia julkkisten avioeroista kuin omasta, puolen vuoden päästä koittavasta kuolemastaan.

Elokuvan keskusideassa on paljon samaa kuin vaikkapa Lars von Trierin ohjaamassa Melancholiassa (2011), mutta toteutus tapahtuu perinteisemmän satiirin keinoin. Kyseessä ei siis ole mikään Michael Bay -tyyppinen katastrofielokuva vaan yhteiskunnallisiin epäkohtiin tarttuva komedia, joka ottaa kohteekseen Yhdysvaltain politiikan viime vuosina.

Don’t Look Upin komeetta on tietenkin metafora ilmastonmuutokselle ja Meryl Streepin esittämä Yhdysvaltain presidentti ilmetty Donald Trump vaatteiden värikoodausta myöten. Ei siis ole mikään ihme, että ilmastoasioista jo vuosien ajan saarnannut Leonardo DiCaprio esittää toisessa pääosassa Yhdysvaltain hallinnon torjumaa tutkijaa. Hänen tutkijakumppaninaan, asteroidin ensimmäisenä löytäneenä Kate Dibiaskynä nähdään parisen vuotta taukoa elokuvista pitänyt Jennifer Lawrence.

Don't Look Up / Leonardo DiCaprio

Elokuva heittää katsojansa silmille kaiken sen uskomattoman puupäisyyden, mitä esimerkiksi ilmastokeskustelua seuratessa joutuu oikeastikin kuulemaan. Trumpin presidenttikauden pelleily toisintuu Streepin voimin vähän liiankin tehokkaasti, kun sosiaalisen median kampanjalla koitetaan lakaista ongelma pois käsistä. Tähän viittaa elokuvan nimikin – Älä katso ylös – turha pelotella äänestäjiä vaikka kaikki olisivatkin kuolemassa. Painetaan vaan pää pensaaseen ja jätetään tosiasiat huomioimatta.

McKay tunnetaan hömppäkomedioiden (mm. Anchorman, Step Brothers) ohjaajana, joka vuonna 2015 valmistui vakavasti otettavaksi elokuvantekijäksi elokuvallaan The Big Short ja voitti sillä sovitetun käsikirjoituksen Oscar-palkinnon. Toinen hitti syntyi vuonna 2019 julkaistun Vicen myötä, joka noterattiin jopa parhaan elokuvan Oscar-kategoriassa.

Don’t Look Up on McKayn filmografiassa jatkumoa The Big Shortin ja Vicen kaltaisille, yhteiskunnallisiin epäkohtiin satiirin voimin tarttuville elokuville. Siinä ja sen ideassa on valtavasti hyvää, mutta jostain syystä McKay ei saa elokuvaansa kunnolla lentoon. Se tahmaa monelta suunnalta, eikä vähiten käsikirjoituksensa osalta. Aihe on tärkeä ja vakava, minkä vuoksi sen ympärille rakennetun satiirin pitäisi olla erityisen terävää – ja tämän terävyyden osalta hauskaa.

Tarinallinen tyhjäkäynti vaivaa etenkin elokuvan alkupuolta. Loppupuolella tunnelma vähän piristyy ottaessaan kierroksia ja hulluuden noustessa uudelle tasolle. Kaiken sekopäisyys ja tämän sekopäisyyden ikävän helppo yhdistäminen ihan todelliseenkin elämään kirvoitti lopulta muutaman naurahduksenkin.

Don't Look Up / Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Rob Morgan

McKay hakee elokuvallaan selkeästi Dr. Strangelove -tunnelmia. Erikoisesti maskeeratut hahmot hassuine hiuksineen suoltavat vakavalla naamalla dialogia, jonka on määrä muistuttaa meitä, kuinka sekaisin ihmiset nykyisin ovat. Yhdysvaltain hallituksen sotahuoneessa tehdään väärien ihmisten toimesta päätöksiä, joissa ei ole mitään järkeä, kaikki vääriä ja väärään aikaan. Kuulostaa paljolti Stanley Kubrickin mestarilliselta satiirilta vuodelta 1964, mutta ei samoihin sfääreihin kuitenkaan yllä.

Eurooppalaista elokuvankatsojaa hieman hämmentää, että suurin piirtein nykyaikaan sijoittuvassa elokuvassa koko muu maailma jätetään tarinassa edelleen täysin huomiotta. Amerikka on ja pysyy keskiössä, pelastaa maailman tai on pelastamatta, eikä kukaan muu sano tai tee mitään. Älykkäänä itseään pitävässä satiirissa tämä tuntuu vähän oudolta vedolta.

DiCaprion hahmo on tarinassa “seksikäs astronomi”, kuten Cate Blanchettin esittämä tv-juontaja häntä kommentoi, mutta tämän suhdekuviot tuntuvat päälleliimatun typeriltä. Lawrence on puolestaan “huutava nainen”, jonka hahmon edesottamuksista ja niiden käsittelystä sosiaalisessa mediassa luodaan suhteellisen osuvaa huumoria.

Sivurooleissa nähdään myös Jonah Hill presidentin tyhjäpäänä poikana ja neuvonantajana, Mark Rylance omissa sfääreissään liitelevänä, Steve Jobs/Elon Musk -tyyppisenä tekniikkahihhulina sekä Timothée Chalamet, Ariana Grande, Rob Morgan ja Tyler Perry.

Vaikka elokuva ei napakymppiin osukaan, on se kuitenkin asiansa ajanut, mikäli saa vielä uinuvia ihmisiä heräämään ilmastokysymysten osalta.

DON’T LOOK UP

3/5
”Yhdysvaltain politiikan viime vuosien sekoilua satiirin keinoin kritisoiva elokuva osuu maaliinsa vain osittain.”

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat