Uusimmat

Arvostelu Love and Monsters on keskivertoa parempi Netflix-elokuva – Hyvällä tavalla hölmö seikkailukomedia sijoittuu jättihirviöiden maailmaan

14.04.2021 13:15 Helinä Laajalahti

Teen Wolf -tähti Dylan O’Brien nähdään Netflixin uuden seikkailukomedian Love and Monsters pääosassa. Maailmanlopun jälkeisessä maailmassa taistellaan jättihirviöitä vastaan suurella sydämellä.


Ensi-ilta (Netflix): 14. huhtikuuta 2021
Alkuperäisnimi: Love and Monsters
Ohjaus: Michael Matthews
Käsikirjoitus: Brian Duffield, Matthew Robinson
Pääosissa: Dylan O’Brien, Jessica Henwick, Michael Rooker & Ariana Greenblatt
Pituus: 109 minuuttia
Ikäraja: K12


Netflixissä julkaistu Love and Monsters nojaa tunnelmaltaan vahvasti 1980-luvun hyväntuulisten seikkailuelokuvien suuntaan. Maailmanlopun jälkeiseen aikaan sijoittuva seikkailukomedia jättää nimittäin jälkeensä takuuvarmasti hyvän mielen.

Näyttelijä Dylan O’Brien tunnetaan erityisesti Teen Wolf -ihmissusisarjan keskeisestä roolista sekä Maze Runner -teinielokuvista. Love and Monsters -elokuvassa hänet on vapautettu Maze Runnerin yleisestä synkkyydestä ja päästetty mellastamaan kuin varsa laitumelle herttaisen hölmön hahmon pariin, johon näyttelijä suurine, viattomine silmineen sopii täydellisesti.

Love and Monsters sijoittuu aikaan, jolloin ihmiset suuressa fiksuudessaan ovat saaneet tuhottua maapallon elinkelvottomaan kuntoon. Maailmanlopusta ovat ihmisten sekoilun jälkeen huolehtineet valtavan kokoisiksi hirviöiksi kasvaneet vaihtolämpöiset eläimet, joiden vuoksi loput ihmiset ovat paenneet piiloon maanalaisiin bunkkereihin vuosikausiksi.

Yhdessä näistä bunkkereista asustaa Joel (O’Brien), nuori kaveri, jolla on tapana halvaantua paikoilleen tosipaikan tullen ja jota asuinkumppanit pitävät vähän ressukkana. Kaikilla muilla on puoliso, mutta Joel on jäänyt yksin, minkä vuoksi hän haikailee entisessä elämässä rakastamansa Aimeen (Jessica Henwick) suuntaan.

Love and Monsters Dylan O'Brien

Kun paljastuu, että Aimee on myös säilynyt hengissä ja elää reilun sadan kilometrin päässä Joelista, päättää nuorukainen ottaa ensimmäistä kertaa elämässään kohtalonsa omiin käsiinsä. Niinpä hän lähtee monstereita uhmaten matkalle kohti rakastettuaan.

Kuten tämän genren elokuviin kuuluu, matkalle mahtuu runsaasti itsetutkiskelua ja ihmisenä kasvamista, minkä jälkeen Joel ei enää ole sama mies kuin bunkkerista lähdettyään.

Love and Monsters

Ohjaaja Michael Matthews on Hollywoodissa suhteellisen tuore tekijä, jonka filmografiassa Love and Monsters on vasta toinen pitkä elokuva. Hänen esikoiselokuvansa on vuonna 2017 julkaistu jännitysdraama Five Fingers for Marseilles, joka sijoittuu Etelä-Afrikan slummeihin.

Love and Monsters on niitä harvinaisia elokuvia, joissa genrejä yhdistelemällä synnytetään erittäin hyvin toimiva kokonaisuus. Elokuvassa nähdään maailmanloppua, jättimonstereita ja samalla myös kasvutarinaa ja romanttista komediaa – ja tästä kaikesta syntyy tunnelmaltaan 80-luvun seikkailuelokuvia jäljittelevä, kaikessa viattomassa hölmöydessään hyvän mielen jättävä hengissäsäilymistarina.

Tuttuja tunnelmia tulee vastaan paljon. Kun Joel löytää matkakumppanin Boy-nimisestä koirasta, tunnelma on kuin I am Legend -elokuvasta, missä Will Smith asustaa autiossa maailmassa vain koira seuranaan. Toisaalla kumarretaan pariinkin otteeseen kasariklassikko Stand by Men suuntaan.

Love and Monsters

Elokuvan maailmanlopussa ei ole suurtakaan järkeä, mutta sen monsterit ovat hienosti tehtyjä. Hirviöt eivät ole pelkkää tietokonekiiltoa, vaan niistä löytyy runsaasti kauniita yksityiskohtia, jotka sitovat ne maapallomme luontoon. Elokuva saikin erikoisefekteistään Oscar-ehdokkuuden.

Sivuroolissa piipahtaa Marvel-elokuvistakin tuttu Michael Rooker, joka esittää Joelin matkallaan tapaamaa selviytyjää. Tämän mukana on toinen Avengersissa mukana ollut näyttelijä, nuorta Gamoraa esittänyt Ariana Greenblatt, jonka Minnow on suorastaan hurmaava tapaus.

Elokuvaa kannattelee pitkälle O’Brienin viattoman näköinen karisma. Hänen säntäilevä energiansa on tarttuvaa ja aina optimistinen Joelinsa antaa tarinalle suuren sydämen. O’Brienissa on paljon samaa kuin Paluu tulevaisuuteen -elokuvien Michael J. Foxissa aikoinaan – näyttelijä näyttää edelleen teiniltä, vaikka täyttää tänä vuonna jo 30 vuotta.

Love and Monsters on katsottavissa Netflixissä 14. huhtikuuta.

LOVE AND MONSTERS

3,5/5
”Dylan O’Brienin nuorekkaalla karismalla ratsastava seikkailukomedia maailmanlopun jälkeisessä, jättihirviöiden asuttamassa maailmassa on herttainen hyvän mielen elokuva.”

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat