Uusimmat

Arvostelu Monster on vuoden ensimmäinen viiden tähden elokuva

05.01.2024 08:35 Joonas Pikkarainen
Monster

Kuva: Cinema Mondo

Elämänmakuisista elokuvista tunnettu ohjaaja Hirokazu Kore-eda onnistuu uudessa Monster – vaarallinen leikki -elokuvassa pureutumaan syvälle ihmisyyden ytimeen.


MonsterEnsi-ilta: 5.1.2024
Alkuperäisnimi: Kaibutsu
Ohjaus: Hirokazu Kore-eda
Käsikirjoitus: Yûji Sakamoto
Pääosissa: Sakura Ando, Eita Nagayama, Soya Kurokawa, Hinata Hiiragi & Yuko Tanaka
Pituus: 100 minuuttia
Ikäraja: K12


Lapsen kadonnut kenkä eteisessä. Yllättäen lyhyeksi leikatut hiukset. Pojan sulkeutuneempi olemus ja lopulta haava korvassa. Yksinhuoltajaäiti (Sakura Ando) huolestuu poikansa (Soya Kurokawa) muuttuneesta käytöksestä ja alkaa pelätä pahinta. Sirpaleisista arjen palasista muodostuu kokonaisuus, joka tuntuu todelliselta.

Vaan onko se siltikään totta?

Inhimillisyyttä koskettavasti ja syvällisesti elokuvissaan usein kuvannut mestariohjaaja Hirokazu Kore-eda kohdistaa kameransa jälleen kohti ihmistä uutuuselokuvassa Monster – vaarallinen leikki. Ohjaajan aiempien tuotosten lailla myös Monsterissa käsitellään useita perustavanlaatuisesti ihmisyyteen kuuluvia aiheita ja tunteita, mutta ensisijaisesti sen kutkuttava kerronta pyörii meille luontaisen sokean pisteen ympärillä.

Monster

Kuva: Cinema Mondo

Puuttuva pala

Yûji Sakamoton käsikirjoittama Monster on mosaiikkimainen kudelma lyhyitä kohtauksia, jotka seuraavat tapahtumia tiukasti yhden henkilön silmin. Yksittäisten hetkien kautta muodostuvalle mysteerille on kuitenkin helppo rakentaa tätä kautta ensin epäilys ja sen jälkeen tulkinta, minkä katsoja tekee samanaikaisesti päähenkilöiden kanssa. Valitettavasti samalla kuitenkin unohtuu, että juuri koettu on vain yksi näkökulma tapahtuneesta.

Katsojan kannalta kokemus voi tuntua jopa huijaukselta, jossa tätä johdetaan tarkoituksellisesti harhaan. Vaikka tällainen tulkinta on yhtä lailla validi, todellisuudessa Kore-eda onnistuu vain paljastamaan meille ihmisille luontaisen valuvian. Halumme lieventää epävarmuutta vaikka puutteellisin tiedoin on voimakkaampi kuin malttimme odottaa ja muodostaa kokonaiskuva vasta kaikkien palasten oltua selvillä. Osaltaan juuri reaktiomme ohjaajan tehokeinoon paljastanee samalla paljon meistä itsestämme.

Kerronnallisesti Monster jatkaa Akira Kurosawan vuonna 1950 ilmestyneen Rashomon-klassikon yleistämää tyylikeinoa, jossa samaan tilanteeseen palataan takaisin useita kertoja, mutta aina eri subjektiivisesta ja usein keskenään ristiriitaisesta näkökulmasta käsin. Kore-edan kohdalla näin rakennettava mysteeri on tosin vain keino pureutua ohjaajan todelliseen mielenkiinnon kohteeseen: ihmisyyteen.

Monster

Kuva: Cinema Mondo

Hirviöt ympärillämme

Vaikka elokuvan rakenteellinen etsiväleikki kaappaa alkuun mukaansa, syöpyy Monster – vaarallinen leikki lopulta mieleen juuri siinä käsiteltyjen aiheiden kautta. Sakamoton ja Kore-edan yhteinen teos kuvaa niin ennakkoluuloja, vanhemman ja lasten pelkoja, yhteenkuuluvuuden ja läheisyyden kaipuuta kuin sosiaalista painetta yhteiskunnallisella ja ryhmätasolla. Vaikka osa elokuvan kohtauksista, kuten omaa instituutiota suojeleva koulujärjestelmä, on sidottu pitkälti japanilaiseen kulttuuriin ja yhteiskuntaan, niiden kautta käsiteltävät tunteet ovat hyvinkin universaaleja.

Monster tarjoaakin katsojalle tunteiden myllerryksen, jossa sekoittuvat ilot, surut, pelot ja epävarmuudet hetkestä toiseen. Ohjaajan aiempien lailla kyseessä on silti vahvasti elämänmyönteinen elokuva, jossa paistaa Kore-edan usko ihmisten ja erityisesti lasten luontaiseen hyvyyteen. Silti todellisen elämän lailla mukana on paljon myös katkeransuloisia hetkiä, jotka onnistuvat koskettamaan syvältä. Samalla ne tekevät elokuvan monista hahmoista aidompia ja moniulotteisempia.

Elokuvalle nimen antava hirviö löytyykin näkökulmasta riippuen kunkin hahmon sisältä, joskin eri ja usein katsojalle alkuun tietämättömistä syistä riippuen. Näyttelijäsuoritukset ovatkin kautta linjan laadukkaat ja avautuvat monisyisemmiksi elokuvan edetessä. Äitiä esittävän Andon tuska ja pelko pahimmasta lastaan kohtaan on pelottavan kouriintuntuvaa, kun taas lasten opettajia esittävät Eita Nagayama sekä Yuko Tanaka onnistuvat muuttamaan katsojan mielipiteen useaan kertaan tarinan aikana.

Silti elokuvan todelliset tähdet ovat lapsipääosia esittävät Kurokawa ja Hinata Hiiragi, joista Kore-eda onnistuu jälleen kerran saamaan irti aikuisetkin ylittävät suoritukset.

Monster

Kuva: Cinema Mondo

Ihmisyyden alkeet

Humaaneista elokuvista tunnettu ohjaaja Hirokazu Kore-eda jatkaa uutukaisellaan mestarillisen tarkkaavaista havainnointia meistä ihmisistä. Kiehtovaan rakenteeseen kääritty mysteeri onnistuu pitämään otteissaan, herättää ajattelemaan ja ravistelee tunteita kertoessaan myötätuntoa ja inhimillisyyttä pursuavan tarinan meistä kaikista.

MONSTER

5/5

”Monster – vaarallinen leikki on koskettava tarina inhimillisistä tunteista ja niiden käsittelystä.”

Suosittelemme

Joonas Pikkarainen

"Olen lähetellyt outoja raaputuksiani peleihin ja elokuviin liittyen Muropakettiin vuodesta 2018 alkaen. Läpi elämäni jatkunut intohimo on jostain syystä kiinnostanut myös TechRadarin, Pelaajan, IGN:n, KonsoliFIN:in ja muiden medioiden lukijoita, jotka ovat saaneet sietää turinoitani jo toista vuosikymmentä. Kun en kirjoita peleistä, elokuvista ja/tai teknologiasta, käytän kaiken vapaa-aikani näiden parissa. Pääväylien lisäksi meikäläistä voi seurata myös useimmissa sometileissä tunnuksella @Pjorkkis."

Muropaketin uusimmat