Uusimmat

Arvostelu Netflixin puuduttava Outside the Wire -tieteistoimintaleffa on tehty pelkkien suosittelualgoritmien ehdoilla

17.01.2021 11:07 Aki Lehti

Anthony Mackien geneerinen scifiräiskintä lainaa kaikki ideansa paremmiltaan. 


Ensi-ilta: 15.01.2021.
Alkuperäisnimi: Outside the Wire
Ohjaus: Mikael Håfström
Käsikirjoitus: Rob Yescombe & Rowan Athale
Pääosissa: Anthony Mackie, Damson Idris, Enzo Cilenti , Emily Beecham , Michael Kelly, Pilou Asbæk
Pituus: 114 minuuttia
Ikäraja: K16


Marvel-leffoista parhaiten tunnetun Anthony Mackien filmografia alkaa näyttää yhä omituisemmalta. Mies on asiansa osaava näyttelijä, joka antaa itsestään aina liikaa päätyessään Netflixin Outside the Wire -tieteistoimintamäiskeen kaltaisiin tusinaturauksiin, joita hän on tehnyt urallaan jo aivan liikaa.

Mackie on loistava esimerkiksi ohjaajakaksikko Justin Bensonin ja Aaron Moorheadin tuoreimmassa tieteiselokuva Synchronicissa, jota ei Suomessa ole nähty kuin syksyn 2019 Night Visions -festivaaleilla. Valitettavasti näyttelijä ei malta pysyä Half Nelsonin, The Hurt Lockerin tai Detroitin kaltaisissa elokuvissa, vaan tekee Triple 9:n, Point Blankin ja Miss Balan kaltaista sontaa. Netflixin Altered Carbon -sarjan kakkoskauden pääosaa kehtaa hädin tuskin edes mainita.

Maaliskuussa alkavaa Marvel-sarja The Falcon and the Winter Soldieria odotellessa Mackie esittää nyt Outside the Wire -scifitoimintaleffassa androidia, supersotilasta nimeltään Leo, jolla on oma agendansa lähitulevaisuuden Unkarissa riehuvassa sodassa.

Toisessa pääosassa esiintyy muun muassa Snowfall-sarjasta tuttu Damson Idris. Hänen esittämänsä Harp uhmaa käskyjä ja räiskii lennokkipilottina liikaa sivullisia hengiltä, päätyen rangaistuksena sota-alueelle. Aiemmin vain videopelityyliin konfliktiin osallistunut Harp on todellisessa tilanteessa aivan hukassa.

Hän päätyy työskentelemään Mackien näyttelemän Leon kanssa, joka osoittautuu omapäiseksi androidiksi. Heidän tehtävänään on estää ydinhyökkäys, mutta robottikomentaja ei ole uskollinen kenellekään. Leo haluaa lopettaa sodat kokonaan, tavalla joka vaatii lukemattomia ihmishenkiä.

Vaikka Outside the Wire heittääkin piristävästi ilmoille sodanvastaisia ideoita, niin se on silti niin geneerinen scifitoimintapätkä kuin vain olla ja voi. Traileri antaa ymmärtää kyseessä olevan leffateatterilevityksen arvoisen teoksen. Oikeasti elokuva on vain vähän b-luokan toimintapätkää suuremmalla summalla tehty räiskintä, joka lainaa kaikki ideansa paremmiltaan.

Kahden tunnin ajan ampumiskohtauksesta toiseen laahava leffa on sekoitus Training Dayta ja Terminator-elokuvia, johon on heitetty hieman mausteeksi pohdintaa tekoälystä, ihmishenkien uhraamisesta tärkeän asian puolesta ja ihmistä inhmillisemmästä koneesta.

Lopputuloksena on tylsä toimintaelokuva täynnä paskoja robottivitsejä ja keskinkertaisen näköisiä digitehosteita. Leo-androidi ja keltanokka-Harp kohtaavat reissullaan vihollisalueelle niin Pilou Asbækin sotaherran kuin lukemattoman määrän Gumps-taistelurobotteja. Ohjaaja Mikael Håfström saa sotakoneiden tuhoamisesta ja vihollisten tappamisesta irti muutaman ihan kivan näköisen taistelukoreografian sisältävän kohtauksen. Elokuva on kuitenkin aivan täynnä kökködialologia ja ekspositiota, androidin selittäessä loputtomiin mitä ja miten hänet on ohjelmoitu tekemään asioita.

Älykäs kone kiroilee koko ajan, jota kommentoiva ”kuka ohjelmoi sinut kiroilemaan jatkuvasti” -repliikkki on elokuvan käsitys hauskasta dialogista. Harp-hahmon suusta ei juuri tuota laadukkaampaa sanailua tule, eikä hänelle ole kirjoitettu edes kunnon tarinaa. Idrisin esittämä mies on pelkkä tyhjä kuori ja idea, joka ei muutu lainkaan. Hahmo on periaatteessa pöljempi versio Ethan Hawken Training Dayssa esittämästä Jakesta, joka on vain siirretty sota-alueelle ja scifikonseptiin.

Käsikirjoittajat Rob Yescombe ja Rowan Athale eivät vain ole vaivautuneet rustaamaan miehestä edes etäisesti oikeaa ihmistä muistuttavaa hahmoa, vaan persoonaton Harp tuntuu tunteettomammalta kuin konemies-Leo.

Mackien Leo-androidi on jälleen sama näsäviisas kovanaama, jota hän on näytellyt jo aiemmissa toimintarooleissaan. Sillä seikalla, että Leo on maailman kehittynein robotti ei ole suurimmaksi osaksi juuri mitään merkitystä elokuvan tarinan kannalta.

Tuttuun Netflix-tyyliin puuduttavasti laahaava leffa on myös melkein kahden tunnin mitassaan ainakin puoli tuntia liian pitkä.

Jos olet koskaan katsonut Netflixistä yhdenkään edes vähän scifiin tai toimintaan kallellaan päin olevan elokuvan, niin algoritmi nostaa Outside the Wiren aivan taatusti tyrkkylistojesi kärkeen. Elokuvan esittämistä ideoista olisi saanut kasattua paljon paremman paketin, jos tekijät olisivat panostaneet suosittelualgoritmin maksimoinnin sijaan käsikirjoitukseen.

Outside the Wire on tieteistoimintaleffa, jonka olet nähnyt, vaikka et olisi vielä edes katsonut sitä.

OUTSIDE THE WIRE


”Outside the Wire on juuri niin geneerinen tieteistoiminta kuin nimensä lupaa”

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat