Arvostelu Pamela Anderson puhuu suoraan Netflixin Rakkaudella, Pamela -dokkarissa, josta jää yllättävän hyvä mieli

29.01.2023 09:00 Helinä Laajalahti

Koko aikuisikänsä median ja yleisönsä riepottelemana ollut Pamela Anderson ottaa tarinansa vihdoin omiin käsiinsä yllättävän intiimissä Netflix-dokumentissa.


Pamela a Love Story posterEnsi-ilta (Netflix): 31.1.2023
Alkuperäisnimi: Pamela, a Love Story
Ohjaus: Ryan White
Pääosissa: Pamela Anderson, Brandon Thomas Lee, Dylan Jagger Lee
Pituus: 112 minuuttia
Ikäraja (Netflixin oma luokittelu): K16


Pamela Anderson on yksi maailman kuuluisimpia elossa olevia naisia – Playboy-tähti, Baywatch-tähti, pornotähti ilman omaa lupaansa ja nainen, jolle maailma seksivideoskandaalin jälkeen käänsi selkänsä. Koko aikuiselämänsä Anderson on ollut median ja yleisönsä omaisuutta, ihminen, jonka yksityisasiat on riepoteltu kaikkien silmien eteen lupaa kysymättä ja vastalauseita kuuntelematta.

Ryan Whiten ohjaamassa Netflix-dokumentissa 55-vuotias Anderson ottaa vihdoin elämänsä narratiivin omiin käsiinsä. Rakkaudella, Pamela sijoittuu vuoden 2022 kevääseen, jolloin Anderson teki debyyttinsä Broadwaylla Chicago-musikaalin pääosassa. Voimaannuttava kokemus teatterin näyttämöllä toimi yhdessä Disney+:n julkaiseman Pam & Tommy -minisarjan kanssa sykäyksenä oman tarinansa julkaisulle. Andersonilta kun ei oltu saatu lupaa kyseisen sarjan tekoon.

Pamela, a Love Story

Itse katsoin Pam & Tommyn tietämättä, ettei sillä ollut Andersonin itsensä siunausta. Kaikessa paljastavuudessaankin sarja tuntui antavan arvoa juuri Andersonille, mikä tuntui naisen uraa pitkään seuranneesta pelkästään ansaitulta, positiiviselta huomiolta. On kuitenkin hyvä, että nyt ääneen pääsee nainen itse.

Rakkaudella, Pamela -dokumentti pohjautuu Andersonin mittavaan päiväkirja- ja kotivideoarkistoon. Kirjoittamisesta ja tarinankerronnasta selkeästi nauttiva Anderson on nimittäin kirjannut elämässään kaiken päiväkirjoihinsa, ja nämä hän on nyt avoimesti antanut dokumenttitiimin käyttöön.

Arkistomateriaalien ja päiväkirjamerkintöjen ohella dokumentti vie katsojan Andersonin synnyinseudulle, pieneen Ladysmithin kylään Kanadassa, missä hän nykyisin asustaa lähellä vanhempiaan. Meikkaamattomana ja laittamattomana näyttää aivan ikäiseltään, tavalliselta 55-vuotiaalta naiselta.

Anderson on oman aikansa megatähti, jonka elämä tavallisesta talliaisesta tuntuu uskomattomalta yhdistelmältä tuhkimotarinaa ja totaalista romahdusta. Tirkistelyähän tämä edelleen on, mutta tällä kertaa tirkistely tehdään ihmisen itsensä suostumuksella.

Pamela, a Love Story

Kameralle Anderson kertoo nykyisestä elämästään ja muistelee menneitä, ja hänen itseironian taitonsa on erinomainen. Hänen tavassaan jutella kameralle on jotain hyvin epäamerikkalaista, jotain sellaista jalat maassa seisovaa rehellisyyttä, mikä on meille suomalaisille hyvinkin tuttu. Koska elämä ei ole pelkää sateenkaaria ja yksisarvisia, miksi väittää kaiken olevan hyvin jos se ei ole? Tämä maanläheinen avoimuus antaa dokumentille sydämen.

Dokumentissa hän kertoo avoimesti uransa käsittämättömästä alusta, lapsena kokemastaan seksuaalisesta väkivallasta, elämänsä rakkaudesta lastensa isän Tommy Leen kanssa ja menetetystä taistelusta legendaarisen seksivideon suhteen. Hän kertoo keskenmenostaan ja rakkaudestaan lapsiinsa, lukuisista, tuhoon tuomituista avioliitoistaan ja lopulta itsensä etsimisestä yli 50-vuotiaana. Hän kertoo median hyväksikäytöstä ja siitä, kuinka jäätyään tuossa keskustelussa alakynteen pyrki kääntämään oman epäonnensa näkyvyydeksi eläinten oikeuksien puolesta.

Pamela A Love Story

Mukana nähdään myös Andersonin herttaiset, jo aikuiseksi kasvaneet pojat Brandon ja Dylan, jotka seisovat äitinsä tukena ja pitävät tätä todellisena badassina.

Dokumentti käsittelee vakavia aiheita, mutta onnistuu silti säilyttämään positiivisen sävyn. Se on kuin Anderson itsekin – kaikesta huolimatta elämään ja nykyisin myös itseensä lempeästi suhtautuva. Se on mustalla huumorilla kuorrutettu tarina megatähden noususta, laskusta ja lopulta omiin käsiin otetusta kohtalosta.

Yllättävää kyllä, se jättää myös katsojalle hyvän mielen.

RAKKAUDELLA PAMELA

4/5

”Vakavista aiheista huolimatta yllättävän herttaisessa ja intiimissä dokumentissa Baywatch- ja Playboy-tähti Pamela Anderson avautuu elämästään vihdoinkin omin sanoin.”