Uusimmat

Arvostelu Shadow and Bone on Netflixin paras fantasiasarja sitten The Witcherin

22.04.2021 13:15 Helinä Laajalahti

Netflixin uusi fantasiasarja Varjo ja riipus (Shadow and Bone) on suunnattu etenkin sen taustalla olevan kirjasarjan ystäville, mutta Leigh Bardugon luoma, monipuolinen fantasiamaailma löytää sarjan myötä varmasti myös uusia ystäviä.

Leigh Bardugo on luonut Grishaverse-romaaneissaan moniulotteisen ja monimuotoisen fantasiamaailman hyvin samaan tapaan kuin George R.R. Martin Tulen ja jään laulussa. Kirjat on suunnattu Martinin romaaneita astetta nuoremmalle yleisölle, mutta niiden teemat uppoavat hyvin myös aikuiseen makuun. Vaikka tarinoiden hahmot ovat nuoria, heidän kokemuksensa ovat aikuisten maailman kokemuksia: sotaa, kuolemaa, petosta, hyväksikäyttöä, ystävyyden voimaa ja rakkautta. Nämä kaikki on otettu mukaan myös uuteen Netflix-sarjaan pehmentämättä.

Bardugon kirjasarjasta on tähän mennessä julkaistu seitsemän osaa kolmessa erillisessä tarinakokonaisuudessa. Sarjan ensimmäinen osa, Shadow and Bone (suom. Varjo ja riipus), on hyvin perinteistä ja kliseistäkin YA-fantasiaa, mutta maailman laajetessa trilogiaksi tarina vetäisee mukaansa myös varttuneemman lukijan. Sen erillisenä spinoffina toimiva Six of Crows on puolestaan mainio, Ocean’s Eleven -tyyppinen heist fantasiamaailmassa. Tuota tarinalinjaa on julkaistu kahden romaanin verran.

Uusi Netflix-sarja Varjo ja riipus pohjautuu ensimmäiseen Shadow and Bone -romaaniin ja sekoittaa siihen Six of Crows -hahmoja. Erillisissä tarinoissaan elävät hahmot on sarjassa sijoitettu siististi yhteen luomalla heille osittain uusi seikkailu. Moni on ihmetellyt sitä, miten nämä erilliset, eri aikaan sijoittuvat tarinalinjat mahtuvat samaan sarjaan, mutta nyt selviää, että kirjoista on otettu vapauksia.

Kahdesta kirjasta yhdistely uuden tarinan kautta toimii hyvin, sillä näin myös kirjat lukeneelle tarjolla on jotain uutta ja yllättävää.

Shadow and Bone

Jessie Mei Li (Alina Starkov) ja Archie Renaux (Malyen Oretsev)

Sarjan showrunnerina ja pääkirjoittajana toimii Eric Heisserer, joka on muun muassa saanut vuonna 2016 Oscar-ehdokkuuden tieteiselokuvan Arrival käsikirjoituksesta. Hänen kynästään ovat lähteneet myös kauhuelokuva Lights Out (2016), The Thing -remake (2011) ja Netflix-hitti Birdbox (2018). Bardugo itse on sarjassa mukana vastaavana tuottajana.

Saimme sarjasta katsottavaksi ennakkoon kaikki kahdeksan jaksoa.

Shadow and Bonen tarina sijoittuu kuvitteelliseen maailmaan, jossa keskeisin tapahtumapaikka on Ravka-niminen valtio. Ravka on sodassa sitä pohjoisessa rajaavan, Skandinaviasta inspiraatiota saaneen Fjerdan ja etelässä sijaitsevan, aasialaishenkisen Shu Hanin kanssa. Ravkan sisällä haasteita aiheuttaa salaperäinen, maata pituussuunnassa halkova, hirviöiden asuttama Sysikuilu, jonka pimeyden läpi matkaaminen vaatii uhkarohkeutta.

Ravkassa elää tavallisten ihmisten rinnalla voimillaan eri elementtejä hallitsevia grishoja, joilla on kyky esimerkiksi kutsua tuulta tai tulta, pysäyttää sydän tai parantaa. Tavallisilla ihmisillä on oma armeijansa ja moni heistä pitää grishoja epäilyttävinä noitina. Grishoilla on vastaavasti oma armeijansa, jota johtaa Ben Barnesin esittämä kenraali Kirigan.

Ravkassa nuori Alina Starkov (roolissaan ihastuttavan aito Jessie Mei Li) toimii armeijan kartanpiirtäjänä ja hänen lapsuudenystävänsä Mal (Archie Renaux) jäljittäjänä. Kun Mal joutuu komennukselle Kuilun läpi, hankkiutuu Alina retkelle mukaan.

Shadow and Bone

Kit Young (Jesper Fahey), Amita Suman (Inej) ja Freddy Carter (Kaz Brekker)

Kuilun läpi kulkemisessa tavalliset ihmiset tarvitsevat grishojen apua – siinä heitä auttavat tuulenkutsujat ja tulta käsittelevät infernit. Mutta se, joka voisi tuhota koko Kuilun, on valoa hallitseva auringonkutsuja, jollaista ei ole aiemmin nähty – ennen kuin nyt.

Ravkan lisäksi tarinan keskeisessä asemassa on myös Kerchin saarivaltio, jonka pääkaupunkia Ketterdamia hallitsevat rikollisjoukkiot. Ketterdamista liikkeelle lähtee toinen tarinalle keskeinen joukkio, nuoren rikollispomo Kaz Brekkerin (Freddie Carter) johtamat “varikset”, joihin tässä vaiheessa kuuluvat Inej (Amita Suman) ja Jesper (Kit Young).

Kirjoista keskeisinä hahmoina mukana ovat myös muun muassa Nina Zenik (Danielle Galligan), Matthias Helvar (Calahan Skogman), Genya Safin (Daisy Head), Zoya Nazyalensky (Sujaya Dasgupta) ja Baghra (Zoë Wanamaker).

Shadow and Bonen keskiössä on nuori orpo, josta kasvaa tarinan sankari, mutta tästä tutusta asetelmasta huolimatta se on keskimääräistä tyylikkäämpää ja fiksusti kirjoitettua fantasiaseikkailua, hyvin samaan tapaan kuin Bardugon kirjatkin, joiden maailma on ällistyttävän rikas ja valtavan suuri jo maantieteellisestikin. Game of Thrones on sarja, johon tästä ensimmäiseksi tekee mieli vetää yhteneväisyyksiä mytologian laajuuden ja hahmogallerian moninaisuuden vuoksi.

Shadow and Bone Ben Barnes Jessie Mei Li

Mukana on jonkin verran romantiikkaa, mutta tarinaa ei kuitenkaan jätetä pelkäksi teiniromanssiksi. Jo ensimmäisellä kaudella vihjataan hahmojen rikkaisiin taustatarinoihin. Barnesin esittämä, karismaattinen Kirigan huokuu valtaa ja voimaa (ja seksiä), mutta nuoret näyttelijät eivät silti jää hänen varjoonsa vaan puhaltavat mielenkiintoisiin hahmoihinsa henkeä, jota on kiehtovaa seurata.

Asia, mikä sarjassa eniten ärsyttää, on sen suomenkielinen tekstitys. Fantasiatarinan termistö on käännetty välillä hyvinkin kummallisesti. Lisäksi osa nimistöstä myös eroaa romaaneista, eikä aina todellakaan parempaan suuntaan.

Shadow and Bone on mainio ponnahduslauta, josta voisi jatkossa helposti erottaa Six of Crows -tarinat omaksi spinoffikseen. Alku on sen verran komea, että toivottavasti sarja saa jatkoa ja pääsee kattamaan myös muut Bardugon romaanit.

Varjo ja riipus julkaistaan Netflixissä 23. huhtikuuta.

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat