Uusimmat

Toimittajan puheenvuoro ”Shadow & Bone on malliesimerkki siitä, miten pahasti metsään hyvä fantasiasarja voi alun jälkeen mennä”

22.03.2023 09:00 Helinä Laajalahti

Netflix julkaisi fantasiasarja Shadow & Bonen toisen kauden viime viikolla. Leigh Bardugon romaanisarjan ystävälle kakkoskausi oli karvas pettymys.

Juttu ei sisällä aiheesta huolimatta spoileireita Shadow & Bonesta.

Kaksi vuotta sitten Netflix julkaisi ensimmäisen kauden Leigh Bardugon fantasiaromaanisarjaan pohjautuvasta tv-sarjasta Shadow and Bone. Ykköskausi yhdisteli mainiosti aineksia kahdesta Bardugon romaanista ja maistui myös kirjasarjan fanaattisimmille ystäville.

Toista kautta saatiin odotella kaksi vuotta ja Netflix julkaisi sen vihdoin viime viikolla. Kovatasoisen ykköskauden jälkeen odotukset olivat korkealla – ja viikonloppuna kauden läpi katsottuani voinkin sanoa, että liian korkealla.

Nyt nimittäin mentiin metsään niin että rytinä käy.

Tuukka Hämäläinen sivusi aihetta jokunen aika sitten artikkelissaan, joka käsitteli sarjan tason romahtamista kesken kaiken. Shadow and Bonen tapauksessa taso romahti huomattavasti nopeammin kuin monen muun sarjan kohdalla.

Bardugon luomaan maailmaan sijoittuvia Grishaverse-romaaneita on julkaistu seitsemän: varsinainen Shadow and Bone -trilogia Shadow and Bone, Siege and Storm ja Ruin and Rising, Varis-duologia Six of Crows ja Crooked Kingdom sekä Nikolai-duologia King of Scars ja Rule of Wolves.

Bardugo on rakentanut tarinansa niin, että se toimii varsinaisen YA-kohderyhmänsä lisäksi erinomaisesti myös kaltaisilleni vanhemmille lukijoille. Sen rakenteessa on hieman samaa kuin George R.R. Martinin Tulen ja jään laulussa, mutta helpommin pureskeltavammassa, hieman nuoremmalle yleisölle suunnatussa muodossa. Silti mukana on aimo annos synkkyyttä ja kuolemaa sekä monitahoisia henkilöhahmoja.

Shadow and Bone season 2

Kun Netflix-sarjan ykköskausi napsi ideoita lähinnä ensimmäisestä Shadow and Bone -kirjasta ja Six of Crowsista, kakkoskauteen on yritetty tunkea kaikki. Siis ihan kaikki. Kahdeksan jakson mittaisella kaudella nähdään tarinajuonteita tai ainakin vihjauksia kaikista kirjasarjan romaaneista.

Kun kyseessä on Game of Thronesin tapaan eri puolilla kuvitteellista maailmaansa seikkaileva fantasiasarja, jossa keskeisiä hahmoja on reilustikin yli kymmenen, hitaampikin ymmärtää, että kiirehän siinä tulee.

Bardugo itse sanoutui irti Netflix-sarjasta ykköskauden jälkeen ja ilmoitti haluavansa antaa sarjan käsikirjoittajille vapaat kädet. Sarjan showrunnerina toimiva Eric Heisserer onkin päättänyt irrottautua alkuperäistekstistä nyt vieläkin enemmän. Etenkin kauden loppu eroaa alkuperäisteoksista huomattavasti – oletettavasti siksi, että mikäli Netflix näyttää sarjalle vihreää valoa jatkon suhteen, myös keskushahmo Alina Starkov (Jessie Mei Li) saataisiin pidettyä mukana.

Kakkoskautta on myös ilmeisesti kuvattu koronarajoitusten aikaan, minkä vuoksi esimerkiksi sotakohtaukset näyttävät hieman kummallisilta, kun ihmisiä on niin vähän.

Kauden aluksi esitellään uusia hahmoja, kuten fanisuosikit Wylan (Jack Wolfe) ja Nikolai (Patrick Gibson) sekä soturikaksoset Tolya (Lewis Tan) ja Tamar (Anna Leong Brophy). Monella Bardugon kirjojen ystävistä on kasvanut hahmoihin läheinen suhde, mikä johtuu siitä, että kirjoissa heidän keskinäisiä suhteitaan lämmitellään hitaasti ja heidän sisimmät salaisuutensa avataan ajan kanssa. Sarjassa kaikki tapahtuu kuin sormia napsauttamalla.

Että tässäpä teille nyt tämä kohtaus mitä olette kieli pitkällä odottaneet ja mennäänpä sitten pikapikaa seuraavaan.

Bardugon romaaneiden ystävänä olin odottanut uutta kautta suurella innolla ja mielenkiinnolla. Pettymys oli suuri, kun erinomaisena alkaneesta sarjasta oli saatu kiireellä ja liiallisella sisällöllä pilattua tarinan sisältämä tunnelma ja jännite.

LUE MYÖS: Ykköskauden arvostelu | Shadow and Bone on Netflixin paras fantasiasarja sitten The Witcherin

 

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat