Uusimmat

Arvostelu The Sandman onnistuu lähes mahdottomassa

05.08.2022 10:01 Helinä Laajalahti

Netflixin fantasiasarja The Sandman perustuu Neil Gaimanin rakastettuun sarjakuvaan. Nimiroolia alkuperäissarjakuvalle uskollisessa tv-sarjassa esittää Tom Sturridge.

Neil Gaimanin kirjoittamaa Sandmania on pidetty mahdottomana filmatisoitavana, ja siitä suunnitellut elokuvat ovatkin kariutuneet yksi toisensa jälkeen. Kymmenen albumin (+ esiosana toimiva Overture vuodelta 2013) mittainen, vuosina 1988-1996 julkaistu sarjakuva on itsessäänkin kuin uni, jossa ei ole selkeää alkua, keskikohtaa tai loppua.

Sandman-sarjakuvassa ei ole varsinaista juonta, vaan se on enemmänkin kokoelma tarinoita ja unia, keskenään risteäviä elämänkohtaloita matkalla kehdosta hautaan. Tarinat ovat visuaalisia tunnelmateoksia, joiden tehtävänä on saatella lukija salaperäiseen maailmaan, jossa itsekin vierailemme nukahtaessamme ja jossa elämäämme vaikuttavat suuremmat voimat.

Sarjakuvan tarinat ovat unenomaisia ja liikkuvat siksi hetkestä toiseen unen nopeudella. Tätä unenomaisuutta on vaikea tavoittaa filmatisoidussa muodossa, ainakaan niin, että siitä muodostuisi katsojalle helposti seurattava kokonaisuus.

Sarjakuvasta myös puuttuvat selkeät päähenkilöt, sillä nimihahmo, Unten valtias, Dream, Morpheus, on kylläkin keskeinen vaikuttaja tarinoille, mutta itse tarinat ovat kuolevaisten niin unissaan kuin valvemaailmassakin kokemia tarinoita. Taustalla vaikuttavat myös muut Loputtomien sisarusjoukon jäsenet Death, Desire, Despair, Destiny, Delirium sekä tehtävänsä jättänyt tuhlaajapoika Destruction.

The Sandman / Tom Sturridge

Näistä lähtökohdista Netflix on pyrkinyt luomaan tv-sarjan, joka on uskollinen Neil Gaimanin alkuperäiselle näkemykselle, mutta joka myös vetää tarinallisesti. The Sandmanin ensimmäisen kauden taustana ovat pääasiallisesti kaksi ensimmäistä DC Vertigon julkaisemaa tarinakokonaisuutta Preludes and Nocturnes ja The Doll’s House. Sarjakuvat lukeneille tiedoksi, että käytännössä ensimmäinen kausi käsittää Dreamin vangitsemisen, The Corinthianin sekä Hob Gadlingin, Rose Walkerin ja Lyta Hallin tarinat.

The Sandmanin ensimmäinen kausi koostuu kymmenestä jaksosta. Gaiman on itse toiminut yhtenä sarjan luojista yhdessä David S. Goyerin ja Allan Heinbergin kanssa. Alkuperäissarjakuvalle uskollisesti tarina lähtee käyntiin suuremmitta selittelyittä reilun sadan vuoden takaa, jolloin Charles Dancen esittämän Roderick Burgessin johdolla joukko okkultisteja pyrkii vangitsemaan itsensä Kuoleman, mutta päätyykin vahingossa nappaamaan tämän pikkuveljen, Unten valtiaan.

Dreamin vangitseminen saa unimaailman sekaisin ja vaikutukset ulottuvat myös valvemaailmaan, missä osa kuolevaisista jää nukkumaan ikuista unta. Vuodet kuluvat, sekasorto kasvaa ja painajaiset karkaavat valvemaailmaan tekemään sitä mitä painajaiset nyt yleensäkin tekevät. Kun Dream lopulta pääsee vapauteen, on sen tehtävänä korjata vuosien aikana tapahtuneet tuhot.

The Sandman

Järjestyksen palauttaminen on The Sandmanin ensimmäisen kauden keskeisin teema, mutta sarjakuvan tapaan väliin kerrotaan myös muita, kokonaisuutta tukevia tai täysin irrallisilta tuntuvia pikkutarinoita. Gaimanin sarjakuvat lukeneelle tapahtumien ja lukuisten hahmojen seuraaminen ei ole mikään ongelma, mutta ummikkona mukaan hyppäävälle katsojalle, joka odottaa suoraviivaista fantasiatarinaa, tarjolla voi olla lievä järkytys.

Visuaalisuus on sarjakuvassa keskeisessä asemassa ja tätä pyritään toistamaan myös tv-sarjassa. Osa upeista kuvista onkin kuin suoraan alkuperäissarjakuvan sivuilta. Sarja ei myöskään kaihda Gaimanin tarinasta tuttua brutaalia raakuutta.

Pelon sekaisin tuntein odotettu The Sandman onnistuu siis tekemään mahdottomasta mahdollista. Se ei ole mikään helppo sarja, mutta ainakin Neil Gaimanin alkuperäistarinan ystävät voivat huokaista helpotuksesta. Tällä kertaa Netflix ei ole mennyt siitä, missä aita on matalin.

The Sandman / Tom Sturridge, Vanesu Samunyai

Nimiroolia sarjassa esittää Tom Sturridge, joka muistetaan muun muassa elokuvista On the Road ja Merirosvoradio. Hänen tehtävänsä kylmänä ja kalseana Dreamina ei kuitenkaan ole näyttelijänä kovinkaan kiitollinen kivikasvoisuutensa vuoksi. Fyysisesti lähes täydellisesti rooliinsa sopiva Sturridge hoitaa tonttinsa kuninkaallisen tunteettoman näköisenä, mikä voi tuntua etenkin alkuperäismateriaalia tuntemattomasta luotaantyöntävältä.

Dreamin sisaruksista Deathia esittää Kirby Howell-Baptiste, Desireä Mason Alexander Park ja Despairia Donna Preston. Luciferina nähdään Game of Thrones -tähti Gwendoline Christie, Johanna Constantinea esittää Jenna Coleman ja The Corinthiania Boyd Holbrook. Matthew-korpille äänensä antaa Patton Oswalt ja kurpitsapäisenä Mervinä kuullaan Mark Hamill.

Muissa rooleissa nähdään muun muassa David Thewlis, Asim Chaudhry, Sanjeeve Bhaskar, Joely Richardson, Vivienne Acheampong, Vanesu Samunyai, Razane Jammal ja Stephen Fry.

The Sandman -sarjan kymmenosainen ensimmäinen kausi julkaistaan Netflixissä 5. elokuuta.

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat