Uusimmat

Arvostelu: Vahva ja suorapuheinen Tottumiskysymys-elokuva muistuttaa, että maailma pyörii miesten ehdoilla Suomessakin

25.09.2019 10:00 Helinä Laajalahti

Kuudesta lyhytelokuvasta koottu Tottumiskysymys on naisten näkökulmasta tehty draamakomedia elämän epämiellyttävistä kohtauksista, joista perinteisesti vaietaan. Erilliset tarinat yhdistyvät erinomaisesti yhdeksi elokuvaksi Kirsikka Saaren ja Elli Toivoniemen luotsaamassa elokuvassa.


Ensi-ilta: 27.9.2019
Ohjaus ja käsikirjoitus: Kirsikka Saari ja Elli Toivoniemi sekä Anna Paavilainen, Alli Haapasalo, Reetta Aalto, Jenni Toivoniemi ja Miia Tervo
Pääosissa: Krista Kosonen, Suvi Blick, Pinja Sanaksenaho, Julia Lappalainen, Johannes Holopainen
Pituus: 75 minuuttia
Ikäraja: K12


Tottumiskysymys on kiehtovalla tavalla koostettu kokonaisuus alun perin lyhytelokuvina julkaistuista tarinoista. Yksittäistapaus-nimikkeen alla julkaistiin vuonna 2018 kaikkiaan 11 lyhytelokuvaa, jotka kertoivat näennäisen yksittäisinä tapauksina pidetyistä kokemuksista naisten elämässä.

Lyhytelokuvasarjasta valittiin kuusi elokuvaa, joista on nyt koostettu yksi yhtenäinen pitkä elokuva, missä erilliset tarinat linkittyvät toisiinsa teemallisesti. Tottumiskysymyksessä vetovastuun harteilleen ovat ottaneet Kirsikka Saari ja Elli Toivoniemi, mutta kaikkien kuuden alkuperäisen lyhytelokuvan tekijät (edellämainittujen lisäksi Anna Paavilainen, Alli Haapasalo, Reetta Aalto, Jenni Toivoniemi ja Miia Tervo) ovat olleet yhteistyössä mukana koko tuotantoprosessin ajan.

Tekijät kuuluvat suomalaisen elokuvan huipputekijöiden joukkoon. Saari ja Toivoniemi kisasivat lyhytelokuvien Oscar-palkinnosta vuonna 2014 Saaren käsikirjoittamalla, Selma Vilhusen ohjaamalla ja Toivoniemen tuottamalla elokuvalla Pitääkö mun kaikki hoitaa? Tänä vuonna Suomen Oscar-ehdokkaana on jälleen saman kolmikon yhteistyö, Berliinin elokuvajuhlillakin palkittu Hölmö nuori sydän.

Tottumiskysymys osuu täydellisesti ajankohtaan, missä yhteiskunnallinen keskustelu tasa-arvosta ja naisten itsemääräämisoikeudesta on vahvasti pinnalla. Elokuva resonoi #MeToo -liikettä, mutta kyseinen havahtuminen ei ollut elokuvan liikkeellepaneva voima. Kotimaista Tottumiskysymystä nimittäin alettiin tehdä reilusti ennen maailmanlaajuista #MeToo:ta.

Elokuvan kuusi tarinaa kertovat naisten arkielämässään kohtaamista tapahtumista, joista on niin sanoittuina yksittäistapauksina usein vaiettu. Kuten #MeToon myötä paljastui, monet näistä tapauksista eivät kuitenkaan ole yksittäisiä. Ne ovat itse asiassa niin yleisiä, että niihin on totuttu epämiellyttävänä osana elämää. Todellisuudessa ne kuitenkin ovat seksuaalista häirintää, itsemääräämisoikeuden menettämistä, vähättelyä sukupuolen perusteella sekä suoranaista henkistä ja fyysistä väkivaltaa.

Pääasiassa naisten näkökulmasta kerrotuissa tarinoissa nähdään muun muassa pariskunnan pieleen menevä, romanttinen loma sekä koulumatka ja kotibileet, jotka saavat ikävän käänteen. Toisaalla nuori näyttelijä valmistautuu suureen rooliin ja keskustelee hahmonsa roolista näytelmässä. Oikeussalissa puidaan törkeää rikosta ja firman bileissä puolestaan pomon lähentelyä.

Tarinoiden rooleissa nähdään niin tunnettuja, pitkän linjan näyttelijöitä kuin myös tuoreita kasvoja. Mukana ovat muun muassa Krista Kosonen, Joonas Holopainen, Tommi Korpela ja Pirjo Lonka. Koskettavan roolisuorituksen tekee vastaavasti debyyttiroolissaan nähtävä Pinja Sanaksenaho.

Tottumiskysymys on kuvauksensa mukaan absurdi komedia, mutta se iskee tarinoillaan niin syvälle yhteiskuntamme ja käyttäytymisemme ytimeen, että komedia on kokonaisuudesta lopulta kaukana. Elokuva esittelee aiheitaan viihteen keinoin, mutta musta huumori on sitä laatua, että se saa katsojan pohtimaan, onko aihe sittenkään edes epäuskoisen naurun paikka.

Aihetta tuntevalle elokuva ennemminkin nostattaa kyyneleet silmiin. Se osoittaa, miten hullussa todellisuudessa todella elämme ja miten vahvasti miesten ehdoilla maailma edelleen pyörii näennäisen tasa-arvoisessa Suomessakin. Elokuvan ehkäpä räikeimpiä osioita on firman pikkujouluihin sijoittuva, äärimmäisen tarkkanäköinen kokonaisuus, missä hyväksikäyttäjä kääntyy muiden ihmisten puheissa sankariksi ja uhri syylliseksi.

Tottumiskysymys on teknisesti erinomaisella tyylitajulla koottu elokuvakokonaisuus ajankohtaisesta aiheesta kertovista tarinoista. Se sanoo ja näyttää ikävätkin asiat suoraan ja herättelee katsomaan arjen ehkä pieniltäkin tuntuvia hetkiä ennennäkemättömästä näkökulmasta. Se myös muistuttaa, ettei ikäviä asioita tarvitse enää nykyaikana lakaista maton alle pelkästään sen takia, että niistä on tähän saakka ollut tapana vaieta.

Vielä viimeisellä kuvallaan Tottumiskysymys jättää jälkeensä vahvan tunnelatauksen.

TOTTUMISKYSYMYS

4/5

”Erinomaisella tyylitajulla leikattu, kuudesta erillisestä tarinasta koostuva elokuva. Viihteellisyydestään huolimatta jättää jälkeensä ristiriitaisen tunteen: pitäisikö tälle nauraa vai itkeä?”

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat