Uusimmat

Arvostelu: Vin Dieselin Bloodshot-supersankarielokuva on hädin tuskin yhden tähden arvoinen kammotus

30.03.2020 19:51 Aki Lehti

Bloodshot-toimintaryskeellä ei ole loistavien sarjakuvien kanssa juuri muuta yhteistä kuin nimi.


Ensi-ilta: 27.03.2020
Alkuperäisnimi: Bloodshot
Ohjaus: David S.F. Wilson
Käsikirjoitus: Jeff Wadlow & Eric Heisserer
Pääosissa: Vin Diesel, Guy Pearce, Eiza Gonzalez, Sam Heughan, Lamorne Morris, Toby Kebbell
Pituus: 109 minuuttia
Ikäraja: K12


Vin Dieselin tähdittämä Bloodshot-supersankarielokuva jäi koronaviruksen jyräämäksi. Sitä ehdittiin esittää maailmalla valkokankailla vain noin viikon verran, ennen kuin elokuvateattereiden ovet laitettiin säppiin. Suomessa leffan oli myös tarkoitus tulla teattereihin 13. maaliskuuta, mutta sen ensi-ilta peruttiin jo pari viikkoa ennen kuin pandemia alkoi levitä Euroopassa. Veikkaanpa syynä olleen sen, että Bloodshot-hahmo on täysin tuntematon Suomessa ja leffa keräsi muualla murska-arvioita. Ehkäpä maahantuoja itse tajusi tuossa vaiheessa elokuvan nähtyään, ettei moista hirvitystä kannata tuoda täällä kankaille lainkaan.

Mutta vitsailu sikseen ja asiaan.

Viime perjantaina netin videovuokrauspalveluissa julkaistu Bloodshot-elokuva perustuu Valiant Comics -kustantamon saman nimiseen supersankarisarjakuvaan. Hahmon loivat Kevin VanHook, Don Perlin sekä Bob Layton ja ensiesiintymisensä Bloodshot teki jo vuonna 1992 kustantamon Eternal Warrior -sarjakuvan sivuilla.

Bloodshot on ollut alusta asti nanoteknologialla tuunattu supersotilas, jonka erikoisvoimana on hämmästyttävän nopea paranemiskyky. Sarjakuvissa Bloodshot oli aluksi melkeinpä tunteeton tappokone, mies jonka muisti oli pyyhitty useita kertoja ja joka teki juuri niin kuin hänen luojansa käskivät.

Hahmo kehittyi kuitenkin inhimillisempään suuntaan ja kääntyi luojiaan vastaan, yrittäen saada selville kuka hän oikeasti on. 2010-luvulla julkaistuissa sarjiksissa Ray Garrison on saanut muistinsa ja vaimonsa takaisin sekä pystyy aivan normaaliin sosiaaliseen kanssakäyntiin ja yrittää elää tavallista elämää.

Elokuva sekoittaa ihan näppärästi eri aikakausien Bloodshot-kertomuksia. Tässä versiossa hän on komennuksella kuollut sotilas, jonka RST-yhtiö herättää henkiin. Mies muistaa entisestä elämästään vain välähdyksiä. Firma kontrolloi hänen ruumistaan, saaden supersotilaan tekemään mitä haluaa. Tämä(kään) versio Ray Garrisonista ei ole vain tuppisuinen tappokone, josta seuraa elokuvan suurin ongelma. Rooli vaatii muutakin kuin lihaksia, joten Vin Diesel on aivan väärä mies Bloodshot-sankariksi.

Kyseessä ei tietenkään ole niin haastava rooli, että siihen tarvittaisiin huippuluokan näyttelijä. Diesel ei tunnetusti osaa näytellä lainkaan, vaan on taas se aivan sama tyyppi kuin kaikissa muissakin elokuvissaan. Hän on ihan passeli jamppa mökeltäessään Fast & Furious -leffoissa, mutta Bloodshot-roolissa pitäisi kuitenkin pystyä välittämään edes muutamaa eri tunnetta.

Leffa olisi voinut olla edes vähän parempi jonkun toisen pääosanesittäjän kanssa, mutta vain vähän. Bloodshot on muiltakin osa-alueiltaan kunnon kuonaa, joka saa sarjakuvan fanin näkemään punaista. Jos alkuperäisteokset eivät ole tuttuja, niin leffa vertautuu esimerkiksi Universal Soldieriin, Total Recalliin tai Robocopiin ja itse Bloodshot-hahmo myöskin Wolverineen. Ensimmäinen vuoden 1992 Universal Soldier sekä kehnoimmatkin karvaisen mutantin elokuvat ovat erinomaisia ja Paul Verhoevenin ohjaustyöt suurta taidetta tähän roskaan verrattuna.

Rasittavinta Jeff Wadlow’n ja Eric Heissererin käsikirjoittamassa elokuvassa on se, että leffa tietää lainaavansa ja varastavansa paremmiltaan. Bloodshotin hahmot toteavat tämän jopa ääneen. Alussa Toby Kebbellin esittämä Martin Axe -psykopaatti kiduttaa Garrisonia Talking Heads -yhtyeen Psycho Killer -biisin tahtiin. Myöhemmin pääpahis Dr. Emil Harting (Guy Pearce) heittää mukahauskan kommentin siitä kuinka typerää juuri kyseisen kappaleen käyttäminen on.

Bloodshot on erikoistehostemies David Wilsonin ensimmäinen ohjaustyö ja sen kyllä huomaa. Näyttelijöiden ohjaamisesta hän ei tajua yhtikäs mitään, mutta myös toimintakohtaukset näyttävät pääosin aivan kammottavilta. Supersankarielokuvaksi 45 miljoonan dollarin budjetti on pieni, mutta moisella summalla pitäisi silti saada aikaan ainakin vähän paremman näköisiä digitehosteita. Bloodshot on taas yksi mäiskintä, jonka toiminnasta ei tahdo saada mitään selvää.

Yksi actionkohtauksista erottuu edukseen. Siinä jauhoa kuljettaneen rekan lasti leviää tielle, pölyä leijuu ilmassa ja yöllistä maisemaa valaisevat vain liekit. Tähän Wilson sijoittaa runsaasti hidastuksia sisältävän näyttävän räiskintäbaletin.

Bloodshot on tarjolla useimmissa palveluissa 14,99 euron hintaan, jolla sen saa poikkeuksellisesti omaksi. Useimmat muut pandemian takia kotisohvalla katsottaviksi tulleet uutuuselokuvat voi tässä vaiheessa vain vuokrata ja niiden hinta on melkein 20 euroa. Bloodshotin hinta on silti hurja, sillä tuskin tätä kukaan haluaa toistamiseen katsoa. Unohtakaa siis koko elokuva ja lukekaa mielummin Bloodshot-sarjakuvia.

Olemme kertoneet nämä vinkit jo Bloodshot-uutisissa, mutta kerrataan vielä:

Jos Bloodshot-sarjakuva ei ole tuttu, niin suosittelen aloittamaan lukemisen Jeff Lemiren Bloodshot Reborn -sarjiksista. Sitä ennen kannattaa lukaista The Valiant -albumi, jossa nähdään useita kustantamon hahmoja. Lemiren tarinan ymmärtääkseen ei vanhoja Bloodshot-seikkailuja tarvitse kahlata läpi. Valiant-kustantamo tarjoaa tällä hetkellä molemmat ilmaiseksi. Valiant-albumin löydät täältä ja sen jatkoksi voit napata Bloodshot Rebornin ensimmäisen numeron tästä.

BLOODSHOT

”Bloodshot tietää itsekin olevansa huono toimintaelokuva, jolla ei ole juuri mitään tekemistä saman nimisten sarjakuvien kanssa.”

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat