Ensituntumat: ”Fingerpori-elokuva oli aivan kamala komedia – kaukana Pertti Jarlan sarjakuvan tasosta”

18.09.2019 14:41 | Muropaketin toimitus

Pertti Jarlan sarjakuvista ammentava Fingerpori-elokuva esitettiin suomalaismedioille ensimmäistä kertaa tänään. Muropaketti oli luonnollisesti paikalla tarkistamassa, millainen komedia tutuista stripeistä oli saatu kasattua.

Mikko Koukin ohjaama Fingerpori saa ensi-iltansa 16. lokakuuta. Elokuvan pääosissa nähdään Kari Väänänen, Jenni Kokander, Santtu Karvonen, Pirjo Lonka ja Aku Hirviniemi.

Julkaisemme Fingeporin varsinaisen arvostelun vasta ensi-iltaviikolla, mutta alla jo Muropaketin kriitikko Tatu Junnin ensituntumat elokuvasta:

”Mitä valtavirran huumorisarjakuviin tulee, on Pertti Jarlan Fingerpori mielestäni yksi kaikkien aikojen parhaista ja kärkikahinoissa mukana Lassin ja Leevin ja Far Siden kanssa. Mitä taas tulee suomalaiskomedioihin, on Fingerpori yksi huonoimmista koskaan näkemistäni.

Mikko Koukin esikoisohjaus pitkän elokuvan saralla tekee parhaansa sovittaakseen Fingerporin valkokankaalle – ongelma on yksinkertaisesti siinä, ettei Fingerporilla pitäisi olla mitään asiaa valkokankaalle ylipäänsä. Niin nerokkaita kuin Jarlan sanaväännökset ja visuaaliset oivallukset parhaimmillaan ovatkin, ovat ne myös aika sidottuja alkuperäiseen formaattiin ja melko kertakäyttöisiä. Kun Juhannussimaa tai Elias Tapani Karhu tuodaan valkokankaalle, tuntuvat vitsit jo kertaalleen puhkinauretuilta. Silloin ei auta, vaikka läppää vyörytettäisiin päälle vasemmalta ja oikealta kuin Hot Shots- tai Mies ja alaston ase -komedioissa ikään. Leslie Nielsenin hassuttelut onnistuivat yllättämään katsojat, Fingerpori ei.

Ja kun koko homman pihvi ei naurata, on Fingerpori elokuvana tietenkin pahassa pulassa.

Irtovitsit on liimattu yhteen episodikertomuksilla, jotka ovat tuskaisaa katsottavaa. Katsojaa koetellaan jo kaupunginjohtaja Homeliukseen keskittyvässä ensimmäisessä tarinassa, joka on täynnä keski-ikäisiä, humalaisia ja alastomia miehiä äheltämässä keskenään. Sarjakuvissa Homelius on yksi parhaista hahmoista, mutta valkokankaan versio tuntui lähinnä etovalta.

Paljon on tehty töitä, jotta kolmen ruudun formaatista on saatu kasvatettua puolentoista tunnin elokuva, mutta turhaan, kun kudos strippien välillä on näin haperoa.

Fingerpori on ruma ja tunkkainen elokuva (osittain toki tarkoituksella), jolle voi antaa kiitosta lähinnä roolituksesta. Kaipa tästäkin joku jaksaa innostua, mutta suosittelen silti pitämään odotukset matalalla, enkä usko että Fingerporista mitään isoa hittiä tulee edes Suomessa. Oikeastaan: Fingerporia voitaisiin koettaa viedä kunnon panostuksella suosiolla ulkomaisille markkinoille. Lähdemateriaali on siellä vierasta, eikä kukaan tajua sanaleikeistä tai hahmoista mitään. Parhaassa tapauksessa Fingerporista voisi tulla oikea kulttielokuvien kulttielokuva, ja se voisi löytää paikkansa Tommy Wiseaun The Roomin kaltaisten kökköilyjen rinnalla.”

Alla Fingerporin traileri.