Uusimmat

Elokuvateatterikäynnit putosivat viime vuodesta yli 50 prosenttia – Kotimainen elokuva piti teatterit pystyssä

31.12.2020 09:32 Muropaketin toimitus

Vuoden katsotuin elokuva oli jo jouluna 2019 ensi-iltansa saanut Frozen 2 -animaatio.

Suomen Filmikamarin mukaan elokuvateatterikäynnit putosivat Suomessa tänä vuonna 54 prosenttia viime vuodesta.

Filmikamarin mukaan Suomessa käytiin tänä vuonna elokuvissa 3,9 miljoonaa kertaa, mikä on luotettavan elokuvatilastoinnin ajan heikoin luku.

Koronaviruspandemian takia siirtyneiden Hollywood-elokuvien sijaan elokuvateatterit olivat pitkälti kotimaisten elokuvien varassa. Kotimaisen elokuvan katsojaosuus oli noin 40 prosenttia. Kevään koronavirussulun jälkeen, kesäkuusta joulukuuhun, kotimaisen elokuvan katsojaosuus nousi 50 prosenttiin.

Vuoden katsotuimmat elokuvat olivat jo jouluna 2019 ensi-iltansa saanut Frozen 2 -animaatio ja tammikuussa ensi-iltaan tullut Pamela Tolan ohjaama Teräsleidit.

Koronasulun jälkeen katsotuin elokuva oli Christopher Nolanin Tenet, perässään yli 150 000 katsojaa saaneet kotimaiset Tove sekä Risto Räppääjä ja väärä Vincent. Ajanjakson kymmenen katsotuimman joukossa on peräti seitsemän kotimaista elokuvaa.

– 2020 oli elokuvateattereille hirvittävän rankka, mutta katse on jo käännetty ensi vuoteen, jonka elokuvatarjonnasta on tulossa todella runsas, Suomen Filmikamarin toimitusjohtaja Tero Koistinen sanoo.

Lue myös: Top 20: Nämä olivat katsotuimmat elokuvat Suomen elokuvateattereissa vuonna 2020