Uusimmat

Arvostelu The Changeling on armottoman ahdistava aikuisten kauhusatu

Kuva: © Apple TV+

07.09.2023 13:42 Aki Lehti

Varttuneemmille katsojille suunnatun The Changeling -kauhusarjan surun ja synkkyyden keskeltä löytyy sopivasti arkista kauneutta. 

Apple TV+ ottaa monista muista suoratoistopalveluista poiketen riskejä. Sen sarjat eivät ole algoritmin ohjaamana täsmälleen samasta puusta veistettyjä, vaan tekijöidensä näköisiä tuotoksia.

Mainiona esimerkkinä toimii perjantaina alkava Victor LaVallen vuoden 2017 saman nimiseen kirjaan perustuva The Changeling -sarja. Se ei ole millään mittapuulla suuren yleisön kamaa. Haastavuudessaan ja monimuotoisuudessaan sarja vertautuu esimerkiksi HBO:n mainioon Watchmen-sarjaan, vaikka fantasiakauhun tyylilaji ja tunnelma ovat jotain aivan muuta.

LaKeith Stanfieldin ja Clark Backon tähdittämä The Changeling on karmiva aikuisten satu, joka ei suostu asettumaan vain yhteen kategoriaan.

Kirjan surrealistinen fiilis ja yliluonnolliset kauheudet siirtyvät vaivatta tv-ruudulle. Sarjan luojana ja käsikirjoittana toimii Fifty Shades of Grey -ja Venom-elokuvista tuttu Kelly Marcel, joka saa nyt aiempia syntejään anteeksi.

Tuoreena isänä omista pahimmista peloistaan The Changeling -kirjaansa ammentanut LaValle toimii yhtenä sarjan tuottajista. Hänen roolinsa on ollut tavanomaista suurempi, sillä Marcel kierrätti käsikirjoitukset kirjailijan kautta. LaValle oli myös kuvauksissa mukana mahdollisimman paljon. Kirjailija toimii myös sarjan kertojaäänenä. Muutamasta huomattavasta muutoksesta huolimatta sarja toisintaa kirjan lumoavankarmivan tunnelman.

The Changelingin kantava voima löytyy silti kameran edestä. Aina loistava LaKeith Stanfield tekee upean roolin Apollo Kagwana, isänä joka kohtaa vanhempien pahimman painajaisen.

The Changeling

Kuva: © Apple TV+

Stanfield hyödyntää jälleen myös Atlanta-sarjasta ja Sorry to Bother You -elokuvasta tuttuja mietteliäitä surusilmiään. Itse isättömänä kasvaneen Apollon rooli on vaativan monipuolinen. Unenomaisten kauheuksien ja toismaailmallisen tunnelman keskellä näyttelijä tekee isästä uskottavan hahmon. Ympäröivä maailma muuttuu sadunomaiseksi painajaiseksi, mutta Apollo on oikea ihminen. Läheisiään pyyteettä rakastavaan mieheen samaistuu ainakin jokainen vanhempi.

Hahmo ei ole silkkaa surua pirstaleiksi hajoavan todellisuuden keskellä. Miehen tuska ja raivo on käsinkosketeltavaa, mutta Stanfield saa Apollon säilyttämään huumorintajunsa myös tragedian jälkeen.

Peruspremissiltään simppeli sarja sinkoilee lukuisiin suuntiin, eikä vastauksia kaikkeen ole luvassa. Aukiselittämistä ei edes kaipaa.

Tarinaan tehdyistä muutoksista suurin löytyy lopusta. Viimeinen jakso jättää oven auki mahdolliselle jatkolle, mutta ensimmäinen kausi toimii myös omana kokonaisuutenaan.

Stanfieldin ohella roolissaan loistaa Emma-vaimoa esittävä Clark Backo. Päällisin puolin liki täydellisen pariskunnan elämä muuttuu täysin heidän saadessaan perheenlisäystä. Emman yhä omituisemmaksi muuttuva käytös vaikuttaa aluksi synnytyksen jälkeiseltä masennukselta.

Äiti alkaa saada tekstareita ja kuvia Brian-vauvasta, jotka on otettu mahdottomista kuvakulmista. Kuvat ehtivät kadota joka kerta ennen kuin Apollo näkee ne. Pian Emma ei enää usko Brianin olevan heidän vauvansa, vaan jotain aivan muuta. Apollo onnistuu perustelemaan vaimon yhä mielipuolisemmaksi muuttuvan käytöksen itselleen liian pitkään. Sitten Emma tekee teoista kammottavimman, jonka jälkeen hän katoaa.

The Changeling

Kuva: © Apple TV+

Tästä alkaa Apollon matka myyttiseen New Yorkiin, jonka syvyyksistä löytyy vaimon sijaan toinen toistaan mielikuvituksellisimpia yliluonnollisia asioita. Tarina hyppii taitavasti ajassa edestakaisin. Apollon reissu ampaisee mukavan kahjoihin sfääreihin.

Kehut ansaitsevat myös Apollon Lillian-äitiä eri ikäisenä esittävät Adina Porter ja Alexis Louder. Hänen ja miehensä Brianin (Jared Abrahamson) 1970-luvulle sijoittuva rakkaustarina kulkee pitkälti käsi kädessä Apollon ja Emman kertomuksen kanssa. Äidin sijaan Apollon elämästä katoaa lapsuudessa isä.

Vanhempien tapaaminen, ihastuminen, rakastuminen ja myöhemmin yhä huonommaksi muuttuva suhde petaa myös nykyhetken tapahtumia ja siellä odottavaa tragediaa. Kertomus perheensä hylkäävästä isästä avaa aikuisen Apollon käytöstä. Trauma siirtyy sukupolvelta toiselle.

Yksi kauden loppupuolen jaksoista keskittyy yksinään natiaisikäisen Apollon ja liiallisen työmäärän kanssa tasapainoilevaan Lillian-äitiin. Episodi on juuri oikeassa paikassa. Se kiehtoo, ahdistaa ja pelottelee muiden tapaan, mutta tarjoaa eriskummallisella tavalla hengähdystauon nykyhetken hektisestä menosta. Jakso eroaa muista erityisesti visuaaliselta ilmeeltään. Pienillä muokkauksilla sen voisi siirtää teatterin lavalle.

Sarja sekoittaa taitavasti mennyttä ja modernia. Myytit, sadut ja kansantarinat asettuvat luontevasti nykyhetkeen.

Kahdeksasta jaksosta koostuvan kauden puolivälin paikkeilla The Changeling kurottelee turhan moneen suuntaan, mutta ilmeisen itsetietoisesti. Eräässä jaksossa päähenkilömme toteaa itsekin ääneen, ettei tajua enää paskan vertaa ympärillään tapahtuvasta. Yhteen kietoutuvat mm. muinainen kirous, Brasilian viidakosta löytyvä kolme toivetta täyttävä noita, okkultistiäitien Facebook-ryhmä ja vaikka mitä muuta.

The Changeling

Kuva: © Apple TV+

The Changeling rakentaa monisyisen tarinansa tueksi taustalla kaikessa rauhassa uskottavaa maailmaa, jonka lavasteista kamera löytää herkullisia yksityiskohtia.

Näyttelijöistä täytyy kehaista myös Samuel T. Herringiä. Future Islands -bändin keulakuva tekee sarjassa debyyttiroolinsa. Bändin pitkäaikaisella fanillakin kesti parin jakson verran tajuta kuka William Wheeler -bibliofiiliä näyttelee. Herring muuntautuu vaivatta omituisesta nörtistä joksikin aivan muuksi loppua kohden.

Sarjan sadunomainen kerrontatapa toimii yllättävän hyvin yhteen raskaiden aiheiden kanssa. Hengellisyys, vanhemmuus, kuolevaisuus ja muut perinteiset aiheet kiehtovat vinksahtaneen filtterin läpi tarkasteltuina.

The Changelingin täyskahjoksi kiepahtava kauhukertomus toimii, koska käsikirjoitus ja näyttelijät saavat myös tavanomaisen tuntumaan erityiseltä. The Changeling tarjoaa surun ja synkkyyden rinnalle mukavan määrän arkista kauneutta. Kauhusatu löytää karmeutensa aikuisten itsestäänselvinä pitämien rutiinien keskeltä. The Changeling on ehdottomasti suunnattu varttuneemmille katsojille, mutta tuoreille vanhemmille tai perheenlisäystä odottaville sarja voi olla liikaa.

Sarjan kolme ensimmäistä jaksoa tulevat tarjolle Apple TV+:aan 8. syyskuuta. Uudet jaksot nähdään aina perjantaisin. Arviota varten on katsottu koko kausi.

The Changeling

Kuva: © Apple TV+

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat