Renny Harlin paljasti, miten vaikea Bruce Willisin kanssa oli tehdä Die Hard 2:a – ”Hän vihasi erityisesti yhtä tiettyä repliikkiä”

27.10.2021 12:19 | Muropaketin toimitus

Aikaisemmin Markus Selinistä kirjan kirjoittaneen Veli-Pekka Lehtosen uutuusteos esittelee Renny Harlinin ainutlaatuisen elämän.

Renny Harlin – Ainutlaatuinen elämäni (Tammi, 2021) on täynnä mielenkiintoisia anekdootteja Renny Harlinin urasta ja elokuvista. Kirjassa muistellaan esimerkiksi Die Hard 2:n tekemistä.

Vuonna 1990 valmistunut hittielokuvan jatko-osa on vielä 30 vuoden jälkeenkin Harlinin suosituimpia filmejä, mutta sen tekeminen ei ollut pelkkää hauskanpitoa. Ongelmia tuotti esimerkiksi jatkuvasti sulava lumipeite – ja elokuvan huomattavasti heikommin sulava päätähti.

Bruce Willis olisi halusi tehdä Die Hard 2:sta ensimmäistä elokuvaa vakavamman, kun taas Renny Harlin oli ohjaajana sitä mieltä, ettei John McClane voi yhtäkkiä olla ryppyotsainen tuppisuu. Se olisi ollut katsojien pettämistä.

Erityisesti yksi repliikki aiheutti eripuraa ohjaajan ja näyttelijän välille:

”Välillä minun piti maanitella häntä. Etenkin kohtauksessa, jossa John McClane lähettää ystävälleen faksia, jossa olisi roistojen sormenkälkiä. Brucen hahmo pysähtyy tätä varten lähtöaulassa palveluluukulle, jossa naisvirkailija tiirailee elokuvan sankarimiestä sillä silmällä. Bruce näyttää sormusta sormessaan ja sanoo virkailijalle: ’Vain faksi, rouva. Vain faksi.’ Repliikki oli liian ällöä ja typerää tähtinäyttelijän suuhun. Hän vihasi sitä. […] Otimme 14 ottoa. Lopulta Bruce sanoi repliikin. Kerran. Sen yhden kerran Bruce suostui sanomaan vihaamansa repliikin. Sen version me tietenkin käytimme leikkauspöydässä”.

Muistelonsa Die Hard 2:sta Renny Harlin päättää hieman alakuloiseen analyysiin elokuvansa tähdestä:

”Jotenkin minusta tuntuu siltä, että Bruce ei ole kaikesta menestyksestä huolimatta kovin onnellinen ihminen”.

Kauppoihin jo ehtineen Harlin-kirjan kuvaus kuuluu seuraavasti:

Hollywoodin tähtipölyä ja kulissien karuutta

Sisukkuutta, suuria onnenhetkiä ja kipeitä pettymyksiä. Suomen menestynein elokuvantekijä kertoo viimein koko tarinansa. Elämäkerta kertoo, mitä Rennylle todella tapahtui matkalla Suomesta suuriin unelmiin, Hollywoodiin ja Kiinaan.

Pennitön onnenonkija nousi huipulle epätavallisessa ammatissa, koska rakasti elokuvia. Läpimurtoteos oli Painajainen Elm Streetillä 4. Se raivasi tietä menestykseen, jota siivittivät elokuvat Die Hard 2, Cliffhanger, The Long Kiss Goodnight sekä Deep Blue Sea. Kirja vie lukijansa keskelle Cannesin elokuvajuhlien huumaa ja Hollywoodin bisnesmaailmaa sekä kuvauspaikoille, jotka vilisevät tunnettuja näyttelijöitä ja elokuvan legendoja. Intohimo elokuvan tekemiseen on ajanut Rennyä eteenpäin myös synkkinä aikoina. Kirja Rennystä on hauska, riipaiseva ja koukuttava tositarina pojasta, joka luuli olevansa hullu, ja miehestä, joka hurmasi monet. Elämäkerta näyttää myös rosoisen menestyjän, joka upposi amerikkalaiseen unelmaan ja palasi harhapoluilta.

Veli-Pekka Lehtonen on helsinkiläinen elokuvaan erikoistunut toimittaja ja filosofian maisteri. Hän on haastatellut urallaan satoja kansainvälisiä kuuluisuuksia ja kirjoittanut kehutun elämäkerran elokuvatuottaja Markus Selinistä.

Renny Harlin

Muropaketin uusimmat