Uusimmat

Taru sormusten herrasta -legenda John Howen näyttely saapuu Suomeen kesällä

Kuva: John Howe, "The Witch King" © Middle-earth Enterprises LLC & Sophisticated Games Ltd.

10.04.2024 07:44 Muropaketin toimitus

John Howen ensimmäinen taidenäyttely Suomessa nähdään Tampere-talossa kesällä.

Fantasiataiteen pioneerin, John Howen ensimmäinen taidenäyttely Suomessa nähdään Tampere-talossa tulevana kesänä 6.7.–18.8. Howe on noussut kansainväliseen suosioon Tolkienin klassikkoteosten kuvittajana sekä teoksiin pohjautuvien elokuvien visuaalisuuden rakentajana yhdessä Peter Jacksonin kanssa. Howe tunnetaan lisäksi suurena Suomen ja Kalevalan ystävänä. Näyttelyssä nähdään yli 250 alkuperäistaideteosta taiteilijan mittavan elämäntyön varrelta.

Vancouverista kotoisin oleva Howe kuvittanut lukuisia Keski-Maan mielikuvitusmaailmaan sijoittuvia kirjoja, julisteita, karttoja, kalentereita ja lautapelejä. Konsepti- ja lavastussuunnittelijana Howe oli yhdessä kuvittaja Alan Leen kanssa keskeisessä roolissa siinä, miltä elokuvaohjaaja Peter Jacksonin palkitut Taru Sormusten herrasta – ja Hobitti-trilogiat näyttivät valkokankaalla vuosina 2001–2014.

Tampere-talon näyttely kattaa taiteilijan lukuisat teokset ja vaiheet koko tämän uran varrelta ja tuo esille sen, kuinka fantasiakirjallisuuden juuret ulottuvat keskiaikaisiin legendoihin mutta myös Suomen Kalevalan kaltaiseen kansalliseepokseen.

”Olen hyvin innoissani siitä, että taidettani esitellään Suomessa, Kalevalan synnyinmaassa. Olen symbolisti Akseli Gallen-Kallelan töiden suuri ihailija, ja olen ilokseni saanut vierailla hänen museossaan Helsingin ulkopuolella. Suomalaisista kuvanveistäjistä pidän erityisesti Emil Wikströmistä, jonka Lyhdynkantajat seisovat päärautatieaseman ulkopuolella. Olen myös tutustunut muiden suomalaistaiteilijoiden, kuten Väinö Blomstedtin, Hugo Simbergin ja Eero Järnefeltin taiteeseen, mutta Gallen-Kallela on suosikkini. Tähän mennessä ainoa vierailuni Suomessa oli lyhyt pyrähdys erään dokumenttielokuvan kuvauksissa, joten odotan innolla paluuta.”

Liput ja lisätiedot löytyvät täältä.

John Howe, "A Wizard is Never Late", 2017, muste ja akvarelli paperille, alkuperäinen julkaisija HarperCollins Publishers Ltd

Kuva: © HarperCollins Publishers Ltd

John Howe

Taiteilija John Howe työn touhussa. Kuva: © Alexis Metzinger