Uusimmat

Viisitoista hyvää Viaplaysta: Nämä elokuvat suosittelemme katsomaan – mukana klassikoita ja tuoreempia hittejä

16.04.2020 13:25 Helinä Laajalahti & Aki Lehti & Tatu Junni

Muropaketissa on jaettu viime viikkoina runsaasti katseluvinkkejä suoratoistopalveluista, emmekä suinkaan ole vielä päässeet aiheessa maaliin. Vuorossa on Viaplay-palvelun elokuvat.

LUE MYÖS:

Alla Muropaketin elokuvatoimittajat Helinä Laajalahti, Aki Lehti ja Tatu Junni kertovat omat suosikkinsa Viaplayn valikoiman ei-nyt-ihan-uusimmista elokuvista. Lista on koostettu siitä tarjonnasta, johon pääsee käsiksi Viaplayn kuukausimaksulla – vuokraamo-osion elokuvia ei listalta löydy.

1. Booksmart

Yksi viime vuoden iloisimpia komediayllätyksiä oli näyttelijänä paremmin tunnetun Olivia Wilden esikoisohjaus Booksmart, joka on hurmaavan elämänmakuinen ja lämminhenkinen kasvukomedia. Booksmart kertoo juuri lukiotaan lopettelevista Amysta (Kaitlyn Dever) ja Mollysta (Beanie Feldstein), jotka ovat kympin tyttöjä ja katsovat bilettäviä luokkatovereitaan alaspäin. He nimittäin uskovat, että kieltäytyminen teinihuveista ja katseen suuntaaminen opiskeluun ovat ainoa tie menestykseen ja huippuyliopistoon. Väärässä ovat. (Helinä Laajalahti)

2. Children of Men

Alfonso Cuarónin vuonna 2006 ohjaama Children of Men on vaikuttava jännitysdraama niin käsikirjoituksensa kuin visuaalisuutensa – asialla Cuarónin luottokuvaaja Emmanuel Lubezki – osalta. Kaoottiseen tulevaisuuteen, missä ihmisten kyky tuottaa elinkykyisiä jälkeläisiä on lähes kadonnut, sijoittuvan jännärin pääosia esittävät Clive Owen ja Julianne Moore. (HL)

3. Leave No Trace

Debra Granikin ohjaama ja käsikirjoittama The Winter’s Bone merkkasi ohjaajan nimen tiukasti mielen sopukoihin. Leave No Tracen keskiössä nuori tyttö (Thomasin McKenzie) ja hänen isänsä (Ben Foster) elävät Oregonin metsissä ja välttelevät kanssakäymistä muiden ihmisten kanssa. Leave No Tracen lähtökohta muistuttaa hieman muutaman vuoden takaista draamakomediaa Captain Fantastic. Suomessa vain kotiteatteriversiona julkaisu elokuva on sitä kuitenkin vakavampi, vaikuttava ja komeasti kuvattu draamaelokuva erilaisesta elämäntavasta. (HL)

4. Point Break

Toimintaelokuvien klassikoiden joukkoon lukeutuva, Kathryn Bigelow’n vuonna 1991 ohjaama Point Break – Myrskyn ratsastajat toimii yhä nykypäivänäkin paremmin kuin muutama vuosi sitten siitä tehty remake. Keanu Reevesin ja Patrick Swayzen tähdittämä toimintajännäri naamioituneiden pankkiryöstäjien surffarijengiin soluttautuvasta FBI-agentista saa sohvalleen linnoittautuneen maakravunkin haaveilemaan suurista aalloista. (HL)

5. Escape from New York

Koronaviruksen suljettua rajoja jopa Suomen sisällä tuntuu John Carpenterin ohjaama toimintaklassikko vuodelta 1981 suorastaan ajankohtaiselta. Kurt Russellin ansiokkaasti tähdittämässä Escape from New Yorkissa pyritään pelastamaan haaksirikkoutunut Yhdysvaltain presidentti Manhattanin kokoisesta vankilasta, josta kukaan ei toistaiseksi ole vielä paennut. (HL)

6. The Guilty

Tanskalaisessa The Guilty -jännärissä nähdään vain mies puhumassa puhelimeen puolentoista tunnin ajan. Se on silti viime vuosien painostavimpia trillereitä. Gustav Möllerin esikoisohjauksen pääosassa Jakob Cedergren esittää Asger-nimisenä poliisia, joka on poikkeuksellisesti töissä hätäkeskuksessa. Tylsä duuni-ilta muuttuu joksikin aivan muuksi, kun hänelle soittaa nainen, joka kertoo olevansa kidnapattu. Jännitys ja kauhu muodostuvat katsojan omassa mielessä, sillä sieppauksen uhria elokuva ei näytä. (Aki Lehti)

7. Eight Grade

Bo Burnhamin ohjaama draamakomedia vie katsojan onnistuneesti teinitytön pään sisälle ja näyttää kuinka vaikeaa lapsen ja aikuisen välinen kommunikointi voi olla. 13-vuotiaana teininä nähdään kerrankin oikeasti 13-vuotias näyttelijä. Nuori Elsie Fisher on uskomattoman hyvä yksinäisen ja ujon Kaylan roolissa, joka teeskentelee itsevarmaa vain tehdessään YouTube-videoita. Harvassa ovat teininäyttelijät, jotka suostuvat ja uskaltavat esiintyä kameran edessä ilman meikkiä, kaikki finnit esillä. Eight Grade näyttää uskottavasti sen, että pohjimmiltaan nykyteinien ongelmat ovat aivan samanlaisia kuin edeltävien sukupolvien. (AL)

8. Kapernaum

Kapernaum – kaaoksen lapset -elokuvan ohjaaja Nadine Labaki on ensimmäinen Oscar-ehdokkuuden saanut arabinainen. Ehdokkuus oli todellakin ansaittu, sillä libanonilaisohjaajan elokuva on täysin pysäyttävä kuvaus elämästä Beirutin köyhimmillä alueilla. Dokumentaariseen tyyliin kuvatun katulapsista kertovan Kapernaumin kaikki näyttelijät ovat amatöörejä, ja pääosassa nähtävä Zain al-Rafeea on syyrialainen pakolainen. Hän kantaa kuitenkin järkyttävän kurjuuskuvauksen onnistuneesti harteillaan. (AL)

9. Lean on Pete

Richmond Fontaine -bändin keulakuvana parhaiten tunnetun Willy Vlautinin saman nimiseen kirjaan perustuva Lean on Pete on melko käsittämätön suoritus parhaiten 45 vuotta -elokuvasta tunnetulta brittiohjaaja Andrew Haigh’lta. Yhdysvaltojen luoteisosat sekä leffassa suuressa roolissa oleva raviurheilu olivat ohjaajalle täysin tuntemattomia asioita hänen ostaessaan kirjan elokuvaoikeudet. Kolmen kuukauden tutustumismatkan jälkeen upeassa draamassa on kaikki oikein pieniä yksityiskohtia myöten. Tämä teinipojan ja hevosen yhteisestä pakomatkasta kertova elokuva ei todellakaan ole mikään koko perheen seikkailu, vaan koskettava, syvälle sieluun sattuva aikuisille tarkoitettu draama. (AL)

10. Queen of Hearts

Keski-ikäisen äitipuolen ja teinipojan seksisuhteesta kertova tanskalainen Dronningen-elokuva saa katsojan hurraamaan äärimmäisen kieroutuneelle naiselle, josta näyttelijä Trine Dyrholm tekee upean moniulotteisen hahmon. Katsoja saa itse päättää onko hän psykopaatti vai keski-iän kriisistä kärsivä ihminen, joka menee liian pitkälle. Ohjaaja May el-Toukhyn elokuva sai Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2019 elokuvapalkinnon. (AL)

11. Adaptation

Nicolas Cage ei nykyään juurikaan ”korkean profiilin” elokuvissa esiinny, mutta se ei aikaisemmin tehtyjen hienojen elokuvien loistoa tietenkään himmennä. Yksi Cagen uran parhaista elokuvista on vuonna 2002 valmistunut Adaptation, jossa heittäytyvä näyttelijä tekee tuplaroolin. Ohjauksesta vastaa Being John Malkovichista tuttu Spike Jonze. (Tatu Junni)

12. Us

Jordan Peelen ohjaama Us ei noussut Get Outin (2017) tasolle, mutta oli silti keskivertoa parempaa pelottelua. Kauhua ei elokuva edusta, vaikka niinkin on markkinointiväki väittänyt. Ennen kaikkea Us kannattaa katsoa Lupita Nyong’on roolisuorituksen takia. (TJ)

13. BlacKkKlansman

Spike Leen ohjaama elokuva on ollut Suomessa esillä ennen kaikkea Jasper Pääkkösen (kieltämättä pätevän) roolisuorituksen merkeissä, mutta BlacKkKlansman on perin onnistunut teos muutenkin – vaikka sen lopusta levoton olo jääkin tai kenties juuri sen takia… (TJ)

14. Silence

Andrew Garfield tuntui saavan paljon paskaa niskaansa Amazing Spider-Man -elokuvista, koska hänen Peter Parkerinsa oli liian ”cool”. Mikäli Marvel-leffat jättivät epäilemään Garfieldin taitoja näyttelijänä, kannattaa katsoa Hacksaw Ridge sekä Martin Scorsesen mietteliäs Silence-draama, jossa ovat mukana myös Adam Driver ja Liam Neeson. (TJ)

15. The Man Who Wasn’t There

Vuoden 2001 mustavalkoinen Mies joka ei ollut siellä on jäänyt Coenin veljesten maineikkaimpien elokuvien varjoon, mutta suotta. Billy Bob Thorntonin tähdittämä elokuva on taattua laatua ohjaaja-käsikirjoittajaveljeksiltä. Näyttelijäkaartista löytyvät myös aina hyvä Frances McDormand sekä Hollywood-uraansa vasta aloitellut Scarlett Johansson. (TJ)

Muropaketin uusimmat