Uusimmat

Viisitoista hyvää: Nämä sarjat HBO Nordicista kannattaa katsoa, kun Game of Thrones ja muut hitit on nähty

06.04.2020 13:14 Muropaketin toimitus

Muropaketin elokuvatoimitus jatkaa vinkkilistojen laatimista koronakansalle. Nyt vuorossa ovat HBO Nordicin sarjat.

Vaikka elokuviakin on tarjolla, HBO Nordic on tunnettu etenkin sarjoistaan. True Detectiven, Game of Thronesin, Westworldin ja Vikingsin tietävät ja muistavat kaikki. Alle olemme koonneet viisitoista sarjaa, jotka ovat jääneet vähemmälle huomiolle, jo unohtuneet tai vaarassa unohtua.

Lisää katseluvinkkejä löydät seuraavien linkkien takaa:

Kymmenen hyvää: Nämä Netflix-sarjat kannattaa katsoa sitten, kun Breaking Bad ja muut tutut hitit on jo nähty

HBO Nordicista löytyy parempia leffoja kuin tiedätkään – Nämä 15 elokuvaa suosittelemme katsomaan suoratoistopalvelusta nyt

Netflixin unohdetut helmet – Nämä 15 elokuvaa suosittelemme katsomaan suoratoistojätin syövereistä

1. CB Strike

Harry Pottereistaan tunnetun J.K. Rowlingin salanimellä kirjoittamien dekkareiden pohjalta tehty minisarja kertoo yksityisetsivänä toimivasta ex-sotilaasta (Tom Burke) ja tämän avustajasta Robinista (Holliday Grainger), jotka tutkivat raakoja murhia nykypäivän Lontoossa. Pienimuotoinen ja hieman myös hidastempoinen, kolmen ensimmäisen romaanin tarinasta koostuva dekkarisarja on jäänyt isompiensa varjoon aivan turhaan. Inhimilliset henkilöhahmot henkilökohtaisine haasteineen sekä keskeiseen rooliin nousevat Lontoon kadut ja pubit tekevät C.B. Strikeen kaikessa arkisuudessaan maanläheistä tuntua. (Helinä Laajalahti)

2. Patrick Melrose

Benedict Cumberbatchin tähdittämä minisarja kertoo isänsä hyväksikäyttämästä miehestä, joka lääkitsee itseään päihteillä ja yrittää tehdä tiliä menneisyytensä kanssa. Pikimustassa draamakomediassa Cumberbatch revittelee yhdessä kaikkien aikojen parhaista huumekuvauksista. (HL)

3. Sharp Objects

Gillian Flynnin suosittuun jännitysromaanin pohjautuva Sharp Objects on Jean-Marc Valléen ohjaama psykologinen trilleri, jonka pääosissa nähdään Amy Adams ja Patricia Clarkson. Äärimmäisen synkkä ja visuaalisesti vaikuttava mysteeri menneisyyden ja nykyisyyden kauhujen sekoittumisesta avautuu herkullisen hitaasti. (HL)

4. Mullan alla (Six Feet Under)

Alan Ballin luomaa Six Feet Under- eli Mullan alla -sarjaa tehtiin viiden tuotantokauden ajan vuosina 2001-2005. Iästään huolimatta erinomaisesti ajan hammasta kestänyt sarja kertoo Fisherin moniongelmaisesta perheestä (Michael C. Hall, Peter Krause, Lauren Ambrose ja Frances Conroy), joka omistaa hautaustoimiston. Ei ole montakaan ihmisen elämänkaareen liittyvää aihetta, mitä sarja ei käsittelisi. Elämän karikoissa luovivat henkilöhahmot tuntuvat ongelmineen aidoilta ja samaistuttavilta, ja vaikka sarja välillä kirvoittaa kyyneleen silmäkulmaan, mukana on myös lempeyttä ja huumoria. Ja sarjan lopetus on upea. (HL)

5. What We Do in the Shadows

Jemaine Clementin ja Taika Waititin samannimisen elokuvan pohjalta tehty sarja kertoo satiirin keinoin menneisyyteen jämähtäneestä vampyyriporukasta. Lokaatio on vaihdettu Uudesta-Seelannista Yhdysvaltoihin, mutta mukadokumentin tunnelma on säilynyt samana kuin alkuperäisessä elokuvassa. What We Do in the Shadows on kotikutoisen näköinen mutta hillittömän hauska komediasarja, joka naurattaa paikoin ääneen. Lisäksi mukana piipahtaa ajoittain kuuluisia vieraita. (HL)

6. Doom Patrol

Yhdysvalloissa DC Universe -suoratoistopalveluun piilotettu Doom Patrol -sarja löysi tarpeeksi katsojia saadakseen toisen tuotantokauden. Onneksi, sillä Doom Patrol ei ole enempää tai vähempää kuin paras koskaan tehty supersankarisarja. Suureksi osaksi 1980-luvun loppupuolella julkaistuista Grant Morrisonin sarjiksista ammentavaa sarjaa katsoessani tunsin olevani täsmälleen samassa paikassa kuin sarjiksia lukiessani. Ensimmäistä kertaa sarjakuviin perustuvan tv-sarjan maailma ja tunnelma on täysin samanlainen kuin lähdemateriaalissa. Doom Patrol itkettää, naurattaa ja on rakenteeltaan tahallisesti totaalinen sekasotku, jonka jatkuva metatason kikkailu, outoilu, dadaismi sekä omituinen ja usein todella huono huumori kuitenkin toimii. (Aki Lehti)

7. Euphoria

Monen päälle kolmekymppisen mielestä liian rankka ja masentava kuvaus lukioikäisistä ja vähän vanhemmista nuorista. Visuaalisesti upean sarjan hahmot ovat kuitenkin kuin oikeita ihmisiä ja heidän kohtaamansa ongelmat nykynuorille täysin totta. Euphoria näyttää kaiken sen mitä vanhemmat eivät usko tai halua lapsensa kännykästä löytyvän. Toista pääosaa esittävä Hunter Schafer on transgenderi näyttelijä, johon sarja ei ilahduttavasti kiinnitä sen kummempaa huomiota kuin vasta esitellessään hänen lapsena kohtaamiaan ongelmia. (AL)

8. Looking for Alaska

Hulu-suoratoistopalvelun Looking for Alaska on periaatteessa teinidraama, jonka kohdeyleisö on kuitenkin aikuiskatsojat. Mahtava nostalgiapaukku aikoinaan vaikkapa Beverly Hills 90210 -tai Dawson’s Creek -sarjoja fanittaneille, sillä erolla että 1990-luvulle sijoittuva Looking for Alaska ei ole pelkkää teinisaippuaoopperaa, vaan oikeasti laadukas sarja. Jopa yllättävän uskalias kasvutarina tuntuu nostalgia-aspektistaan huolimatta mukavan raikkaalta. (AL)

9. My Brilliant Friend

HBO Europen italiankielinen tuotanto kuvaa tyttöjen ja nuorten naisten maailmaa työväenluokkaisessa machokulttuurissa 1950-luvulta alkaen todella syvällisesti. Elena Ferranten kirjoihin perustuvan koskettavan ja realistisen tarinan keskiössä on upean uskottava kertomus ystävyydestä. Juuri tarjolle tullut toinen tuotantokausi on poikkeuksellisesti vielä ensimmäistäkin parempi. (AL)

10. Work in Progress

Showtime-kaapelikanavan hillitömän hauska draamakomedia keski-ikäisen Abby McEnanyn elämästä, jossa hän esittää osittain fiktiivista versiota itsestään. Ensimmäisessa kohtauksessa McEnany valittaa terapeutilleen ”olen 45-vuotias lihava queer-lesbo, joka ei ole tehnyt mitään elämässään.” huomatakseen kallonkutistajan kuolleen kesken hänen avautumisensa. Vähemmistöissä vähemmistönä olevien ihmisten tekemä sarja tietää mistä puhuu ja nauraa itselleen ja hahmoilleen välillä todella julmastikin, mutta siihen sillä on oikeus. Sarja perustuu McEnanyn omakohtaiseen monologiesitykseen. (AL)

11. Rooma (Rome)

HBO:n vanhempiin hitteihin lukeutunut Rooma oli kunnianhimoinen ja kallis tuotanto, joka alkoi lupaavasti vuonna 2005, mutta jouduttiin lopettamaan jo epätasaisemman ja liian täyteen ahdetun toisen kauden jälkeen. Harmi niin, sillä Ray ”Tuomari” Stevensonin tähdittämiä seikkailuita katsoi hyvinkin mielellään. (Tatu Junni)

12. Olive Kitteridge

Elizabeth Stroutin romaaniin pohjautuva Olive Kitteridge on vuoden 2014 neliosainen minisarja, jossa Coenin veljesten luottonäyttelijä Frances McDormand tekee yhden uransa parhaista rooleista. Olive Kitteridgen kypsä ja koskettava tarina on juuri sopivan mittainen, osaa myös naurattaa ja päättyy vieläpä hienolla tavalla. (TJ)

13. Kylmä rinki (Oz)

Okei, tämä lienee vähän liiankin tunnettu ja ilmeinen sarja listallemme, mutta välillä tuntuu siltä, että Oz on alkanut painua unholaan. Toki on totta, että Kylmä rinki on aikansa (1997-2003) lapsi, eikä toimi nykyään läheskään yhtä hyvin kuin joskus vuosituhannen alussa. Silti klassikkosarjassa on monta upeaa hahmoa ja esimerkiksi Tobias Beecherin (Lee Tergesen) ja Schillingerin (J.K. Simmons) loputon kissa ja hiiri -leikki yhä herkullista katsottavaa. (TJ)

14. The Wire

Samat perustelut kuin Ozin kohdalla, paitsi että The Wire on edelleen ensiluokkaista katsottavaa. Kyseessä on yksi maailman parhaista televisiosarjoista ja ansaitsee ehdottomasti tulla muistetuksi tällä sarjaviihteen ylitarjonnan aikakaudellakin. Muista katsoa myös The Wiren tekijöiden tuore minisarja The Plot Against America. (TJ)

15. Silicon Valley

Vaikka viime vuonna päättynyt komediasarja alkoi loppua kohden toistaa jo itseään pahasti, oli se parhaimmillaan erinomaista it-nörttiviihdettä täynnä mainioita hahmoja. Ironista kyllä, sarjan pahin kompastuskivi ja tylsin hahmo oli sen ”sankari” Richard Hendricks (Thomas Middleditch). Toivottavasti vielä joskus näemme Gilfoylen ja Dineshin spinoff-sarjan, josta Richard pysyy kaukana. (TJ)

Muropaketin uusimmat