Uusimmat

Yön ritarin käsikirjoittaja selitti, miten Batman-elokuvan kuuluisin repliikki syntyi

Kuva: © 2008 Warner Bros.

01.04.2024 14:00 Muropaketin toimitus

Christopher Nolanin ohjaaman Yön ritari -elokuva ikonisimman lausahduksen käsikirjoitti ohjaajan veli Jonathan Nolan.

Christopher Nolan on aiemmin harmitellut, ettei itse tullut kirjoittaneeksi Yön ritari -elokuvansa ikonisinta lausahdusta, vaan kunnia tästä kuuluu hänen veljelleen Jonathan Nolanille.

Kyseisen lausahduksen sanovat elokuvassa eri kohtauksissa sekä Aaron Eckhartin esittämä Harvey Dent että Christian Balen Batman: “You either die a hero or you live long enough to become the villain” eli vapaasti suomennettuna “sitä joko kuolee sankarina tai elää tarpeeksi pitkään, että muuttuu pahikseksi”.

Jonathan Nolan kertoo The Hollywood Reporterin haastattelussa, että kuuluisa repliikki syntyi elokuvan loppuvaiheessa ja pohjautuu kreikkalaisiin tragedioihin. Hänen mukaansa pyrkimys oli yhdistää Harvey Dentin ja Batmanin tragediat yhdeksi.

“Ensimmäinen osa ’sitä joko kuolee sankarina’ on mielestäni tärkeä, koska jokainen ei halua olla sankari; se liittyy siihen, että ryhtyy sankaritöihin, jotka laittavat sinut tuohon asemaan, ja mistä syntyy tuollainen binäärinen tulos. Maailmassa on ihmisiä, jotka laittavat itsensä alttiiksi vaaralle muiden puolesta ja usein vaaka kääntyy heitä vastaan. Se liittyy myös siihen vanhaan ajatukseen, että absoluuttinen mahti tuo mukanaan absoluuttisen korruption. Se tuntui resonoivan erityisesti Harvey Dentin ja Batmanin tragedioiden tapauksessa. Ja se että se toimii ihmisille myös elokuvan ulkopuolella on todella palkitsevaa. Olin ylpeä siitä repliikistä”, Nolan selittää.