Haastattelu: HOP-elokuvan tähti Antti Tuisku: ”Äänityskopissa pitää unohtaa miltä näyttää ja kuulostaa.”

21.04.2011 09:47 Muropaketin toimitus

Uuden pääsiäisanimaation HOPin sympaattisen E.B.:n roolin dubannut Antti Tuisku ehti kiireisen keikkaviikonlopun lomassa kertoa Dome.fi:lle kokemuksistaan ääninäyttelyn parissa.

Dubbausdebyytti Shrek 3 -animaatioelokuvassa toi Antti Tuiskulle uuden mahdollisuuden kokeilla siipiään elokuvamaailmassa.

– Dubbaustyö on aina kiinnostanut minua ja se onkin tietyllä tavalla miellyttävää vaihtelua näin raskaan keikkaputken keskellä. Katsoin juuri pitkästä aikaa Shrek 3:n ja heti tuli sellainen olo, että olisi voinut tehdä vähän paremmin. HOP sen sijaan on sekä onnistunut itse elokuvan että dubbauksen osalta, sitä katsoessa ei tullut ollenkaan vaivaantunut tai kiusallinen olo, Antti iloitsee.

Ääninäyttely ei Tuiskun mielestä ole kuitenkaan täysin läpihuutojuttu. Konkreettisesti haastavinta on ajoitus, kun pisimpiä monologirepliikkejä saatetaan työstää useita minuutteja. Keskittymisen ja tarkkuuden lisäksi se vaatii myös heittäytymistä.

– Suurin haaste äänityskopissa on se, että pitää unohtaa täysin miltä näyttää ja kuulostaa, ja eläytyä sekä samaistua hahmoon. Jos kopissa olisi piilokamera, niin nauhalle tallentuisi erittäin hölmön näköistä toimintaa. Dubbauksen onnistuminen vaatii aivojen heittämistä narikkaan, Antti kertoo.

Koko perheen elokuva, tietenkin

Oliko E.B.:n hahmoon helppo samaistua?

– Samaistuin aika paljonkin, sillä E.B. on kunnianhimoinen ja marssii määrätietoisesti unelmansa perässä. E.B. on hieman itsekäs, mutta sisältä aito ja lämmin hahmo, joka huomaa lopulta itsekin ettei ystäville saa kääntää selkää. Tarinassa on asioita, mitä itsellekin on tapahtunut uran alkuaikoina, kun ystävät ovat joutuneet huomauttamaan, että puhu vähemmän itsestäsi ja kuuntele meitäkin välillä, Antti toteaa.

Mutta E.B:n lailla myöskään Antin tapauksessa ei ollut kyse itsekkyydestä tai omahyvästä.

– Se alkuaikojen itsestä puhuminen johtui ennemminkin innostuksesta omaan uraan ja ympärillä tapahtuviin asioihin, aivan kuten E.B.:lläkin.

Kenelle suosittelisit HOPia?

– Koko perheelle tietenkin, koska jos meitä (Anttia ja ystäviään toim. huom.) 20-30-vuotiaita nauratti niin paljon pressinäytöksessä niin selvästi aikuisetkin löytää sieltä omia vitsejä, samoin kuin lapsetkin omiaan.

Dubbaaminenkin on näyttelemistä

Niin sanotun perusnäyttelijänkin roolin Joulutarinassa tehneenä, Tuisku on pätevä vertailemaan näitä kahta kokeilemaansa erilaisen näyttelijätyön osa-aluetta.

– Kun näyttelee itse kameran edessä, niin onhan se paljon henkilökohtaisempaa. Vaikka Joulutarina onkin ainoa perusnäyttelijän työni, pidän enemmän dubbauksesta. Kuulin tässä taannoin, että jotkut näyttelijät eivät katso suopeasti toisten näyttelijöiden dubbaamista, koska jostain syystä se ei ole niin ”coolia” kuin tavallinen näytteleminen. Itse väittäisin, että dubbaajan työ on aivan yhtä tärkeää kuin normaalinäyttelijänkin, sillä huono dubbaus voi helposti pilata todella hyvänkin elokuvan, toteaa Antti.

Tuiskua kosiskellaan jatkuvasti juontotehtäviin ja tv-ohjelmiin, mutta yhteenkään hän ei ole lähtenyt.

– Ne ovat niin kaukana omasta duunista, enkä ole niistä koskaan haaveillut. Mie en oo julkisuudessa julkisuuden takia. Jos mun musiikillinen ura ei jossain vaiheessa kannata, niin mie en halua, että mua nähdään julkisuudessa tekemässä jotain tv-juontajan duunia. Se ei oo se mitä mie haluan tehdä, sanoo Antti päättäväisesti.

– Näyttelemiseen liittyville asioille sen sijaan olen aina pitänyt ovet auki. Tänään jo sanottiin, että tulee varmasti jatkoa, Antti kertoo hymyillen.

Teksti: Elsa de Campos