Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2008 elokuvapalkinto Ruotsiin

15.10.2008 14:44 | Muropaketin toimitus

Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2008 elokuvapalkinto myönnetään ruotsalaisohjaaja Roy Anderssonille ja tuottaja Pernilla Sandströmille elokuvasta Sinä elävä (Du levande, Ruotsi 2007).

Yksimielinen palkintolautakunta perustelee tämän vuoden palkinnonsaajan valintaa seuraavasti: ”Roy Anderssonpohtii loistavassa elokuvassaan Sinä eläväihmisen elämää, kuolemaa ja haurasta kaipuuta. Tämän arkielämän sinfonian ainutlaatuinen visuaalinen tyyli ja kerrontarytmi haastavat vanhat elokuvakäsityksemme ja opettavat samalla aistejamme laulamaan uutta laulua. Sinä elävä ei kerro perinteistä lineaarista tarinaa, vaan se koostuu perusteellisesti rakennetuista kohtauksista, jotka kuvaavat surullista ja samalla surrealistisen hauskaa maailmaa. Nämä humoristiset ja traagiset taulut näyttävät ihmisen parhaat ja pahimmat puolet, ne naurattavat ja pistävät ajattelemaan. Sinä elävä muistuttaa niistä mahdollisuuksista, joita elokuvailmaisu tarjoaa erittäin omaperäisten visioiden toteuttamiseen.”

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto myönnetään palkittavan elokuvan ohjaajalle, käsikirjoittajalle ja tuottajalle. Palkinto on suuruudeltaan 350 000 Tanskan kruunua (n. 47 000 euroa), ja se luovutetaan käsikirjoittaja-ohjaaja Roy Anderssonille ja tuottaja Pernilla Sandströmille Pohjoismaiden neuvoston istunnossa Helsingissä 28. lokakuuta.

Pohjoismaiden neuvosto jakaa elokuvapalkinnon nyt viidettä kertaa. Palkittavan elokuvan tulee erottua kansallisilla erityispiirteillään ja taiteellisella omaleimaisuudellaan. Palkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2002 elokuvalle Mies vailla menneisyyttä (Ohj. Aki Kaurismäki), vuonna 2005 sen sai tanskalaiselokuva Drabet (Ohj. Per Fly), vuonna 2006 ruotsalainen Zozo (Ohj. Josef Fares) ja vuonna 2007 tanskalainen Kunsten At Græde I Kor (Ohj. Peter Schønau Fog).

Elokuvapalkinto on vain yksi Pohjoismaiden neuvoston palkinnoista vuotuisista palkinnoista. Niihin kuuluvat myös kirjallisuuspalkinto, musiikkipalkinto sekä luonto- ja ympäristöpalkinto. Palkintojen tavoitteena on lisätä kiinnostusta Pohjoismaiden kirjallisuuteen, kieliin, musiikkiin, elokuviin sekä luonto- ja ympäristötyöhön.

Muropaketin uusimmat