Uusimmat

Suomen Oscar-haaveet kaatuivat vuoden 2018 elokuvien osalta jo nyt

18.12.2018 11:52 Muropaketin toimitus

Suomalainen elokuva ei päässyt tänäkään vuonna ehdolle Oscar-gaalaan.

Teemu Nikin ohjaama Suomen Oscar-ehdokaselokuva Armomurhaaja on tipahtanut kisasta jo tässä vaiheessa. Akatemia on paljastanut yhdeksän vielä listalla olevaa elokuvaa, eikä Nikin teos ole niiden joukossa. Nyt paljastetuista viisi pääsee lopulta ehdolle parhaaksi ulkomaalaiseksi elokuvaksi. Viime vuonna Suomen ehdokas oli Dome Karukosken ohjaama elokuva Tom of Finland, joka ei sekään päässyt ehdokasasettelua pidemmälle.

Aki Kaurismäen ohjaama elokuva Mies vailla menneisyyttä on edelleen ainut pitkä suomalaiselokuva, joka on päässyt viiden parhaimman ehdokkaan joukkoon. Se oli ehdolla vuonna 2002.

Parhaan vieraskielisen elokuvan shortlistille valittiin tänä vuonna Burning (Etelä-Korea) Birds of Passage (Kolumbia), The Guilty (Tanska), Never Look Away (Saksa), Shoplifters (Japani), Ayka (Kazakstan), Capernaum (Libanon), Roma (Meksiko) ja Cold War (Puola). Lopulliset ehdokkaat julkistetaan 22. tammikuuta ja varsinainen gaala järjestetään 25. helmikuuta.

Armomurhaajasta todettiin Muropaketin neljän tähden arviossa muun muassa seuraavaa:

”Armomurhaaja näyttää todella hyvältä vain 300 000 euron budjetilla tehdyksi elokuvaksi, joka on kuvattu muutamassa viikossa. Ruostuneet autonromut, teollisuushallit ja Suomen luonto ovat sen kuvissa kaikki omalla tavallaan kauniita, vaikka toimivatkin näyttämönä kamalille asioille. Elokuva etenee vaivattoman oloisesti ja ehtii muun muassa näppärän leikkauksensa avulla sanoa kaiken haluamansa alle puolentoista tunnin aikana”