Valkoinen raivo on dokumentti massamurhia suunnitelleesta miehestä

24.06.2015 20:45 Muropaketin toimitus

Ohjaajana toimii lukuisista menestyselokuvistaan tuttu Arto Halonen.

Valkoinen raivo on kertomus Laurista, joka suunnitteli ja valmistautui tekemään massamurhia. Lauri haki kuitenkin apua, eikä toteuttanut fantasioitaan. Myöhemmin hänestä tuli ihmismielen aggression ja väkivaltaisen käyttäytymisen akateeminen tutkija ja arvostettu tieteellinen asiantuntija, minkä kautta hän on perehtynyt massamurhiin peilaten myös omia kokemuksiaan niihin.

Tältä pohjalta Lauri on luonut teorian ”valkoisesta raivosta”. Laurin mukaan on olemassa useita ihmisiä, jotka ovat koulukiusaamisen ja lapsuudessa koetun trauman yhdistelmän seurauksena täynnä ”valkoista raivoa”, mikä voi äärimmillään johtaa kouluampumisiin ja muihin väkivaltaisiin tekoihin.

Valkoisen raivon ohjaajana toimii lukuisista menestyselokuvistaan tuttu Arto Halonen, joka tunnetaan mm. Prinsessa ja Isänmaallinen mies –fiktioelokuvista, sekä lukuisista dokumenttielokuvista kuten Sinivalkoinen valhe, Magneettimies, Pavlovin koirat sekä Euroopan elokuva-akatemian ehdokkuuden parhaaksi eurooppalaiseksi dokumenttielokuvaksi saanut Pyhän kirjan varjo.

Valkoisen raivon fiktion ja dokumenttielokuvan välimaastossa liikkuvasta kuvauksesta vastaavat suomalaiskuvaajat Mika Orasmaa (mm. Iron Sky, Big Game ja Rare Export) sekä Peter Flinckenberg (mm. Betoniyö, Tuulensieppaajat ja Hella W.).

Elokuvan yhteydessä VLMedia, Art Films production, Suomen Mielenterveysseura sekä Koulukino tulevat järjestämään koulukiusaamista, varhaisen ja nopean puuttumisen tärkeyttä, sekä mielenterveys- ja sosiaalityön merkitystä esiintuovan kiertueen. Kiertuepaikkakunnat ja aikataulut täsmentyvät myöhemmin. 

Arto Halonen valottaa yhteistyön ideologiaa seuraavasti: ”Yhteistyö Suomen Mielenterveysseuran ja Koulukinon kanssa tuo aiheen käsittelylle ja levittämiselle lisää syvyyttä ja uusia mahdollisuuksia. Monipolvisen ammattimaisen näkemyksen kautta aihetta on mahdollista käsitellä laajemmin ja konkreettisemmin kuin aiemmin, mikä mahdollistaa myös tiedon ymmärtämisen ja sen käytännön hyödyntämisen aivan uudella tavoin.”

VLMedian acquisition & production manager Tero Hiltunen summaa projektin odotuksia: ”Valkoinen raivo on puhutteleva kuvaus ongelmista, joita yhteiskuntamme ei täysin tunnista ja joihin ei osata puuttua ajoissa. Tästä tulee varmasti yksi mielenkiintoisimmista ja merkityksellisimmistä elokuvalanseerauksistamme.”

Valkoisen raivon ensi-ilta ei ole vielä tiedossa.

Lähde: VLMedia