Uusimmat

Watchmenin luonut Alan Moore toivotti supersankarielokuville hyvää matkaa helvettiin – “Yhtäkään en ole vuoden 1989 jälkeen katsonut”

12.10.2020 21:00 Muropaketin toimitus

Alan Moore ei halua nimeään sarjakuvistaan tehtyjen supersankarielokuvien yhteyteen. Nyt hän kuitenkin pyrkii elokuvarintamalle omalla projektillaan The Show.

Watchmenin ja V for Vendettan luojana tunnettu Alan Moore on tunnettu nihkeästä suhtautumisestaan supersankarielokuviin. Hän on esimerkiksi kieltäytynyt antamasta nimeään käyttöön omista sarjakuvistaan tehtyjen filmatisointien yhteyteen, mikä on maksanut hänelle varmastikin miljoonia.

Nyt Moore on kuitenkin julkaisemassa omaa indie-elokuvaprojektiaan, joka kantaa nimeä The Show. Elokuvan ohjaa Mitch Jenkins ja sen pääosassa nähdään C.B. Strikesta tuttu Tom Burke. Myös Moore itse (kuvassa) näyttelee siinä. Fantasiaa sivuava seikkailu sijoittuu Mooren kotikaupunkiin Northamptoniin ja se “seuraa varastetun artefaktin etsintää ja matkaa, joka vie rikoksen ja mysteerien surrealistiseen maailmaan”.

Deadlinen haastattelussa sarjakuvista vuonna 2018 eläkkeelle jäänyt Moore kertoo, ettei aio enää palata sarjakuvien pariin. Tämä johtuu siitä, että nykyisin sarjakuvat ovat hänen mielestään suunnattuja keskiluokkaisille, aikuisille harrastajille entisajan työväenluokan ja lasten sijaan. Tähän hän pitää itseään osasyyllisenä, sillä juuri Watchmen oli ensimmäisiä, selkeästi aikuisille suunnattuja sarjakuvia.

Lisäksi häntä häiritsee sarjakuvien ja supersankarielokuvien tiivis yhteys nykypäivänä. Moore sanoo, ettei ole nähnyt yhtään supersankarielokuvaa sitten Tim Burtonin Batmanin, ja pitää niitä yhteiskuntaa infantilisoivina, jopa vaarallisina.

“Ne ovat rappioittaneet elokuvan ja tietyllä tapaa myös kulttuurin. Muutama vuosi sitten kommentoin, että tuntui huolestuttavalta kun sadat tuhannet aikuiset jonottivat katsomaan hahmoja, jotka luotiin 50 vuotta sitten viihdyttämään 12-vuotiaita poikia. Se tuntui kuvastavan toivetta päästä pakoon modernin maailman monimutkaisuutta ja palata takaisin lapsuuden nostalgiaan”, Moore kertoo ja arvelee tämän johtuvan siitä, että ihmiset haluavat kieltää todellisuuden ja korvata sen yksinkertaisilla ja sensaatiohakuisilla ratkaisuilla.

The Shown julkaisupäivä tai -alusta ei ole vielä tiedossa.