Uusimmat

Ennakkokatsaus: LG Optimus 2X (Tegra 2)

31.01.2011 18:25 Juha Kokkonen

TaskuMuro pääsi viime perjantaina (28.1) LG:n järjestämässä lehdistötilaisuudessa Tukholmassa tutustumaan pikaisesti yrityksen ensimmäiseen kaksiytimelliseen NVIDIA Tegra 2 -järjestelmäpiiriin perustuvaan älypuhelimeen, Optimus 2X:ään. LG julkaisi Optimus 2X:n viime joulukuun puolivälissä ja esitteli sitä ensimmäistä kertaa CES 2011 -tapahtuman yhteydessä vuoden alussa. LG:n edustajan mukaan sen on määrä saapua Pohjoismaissa kauppoihin helmikuun puolivälin tienoilla 560 euron verolliseen suositushintaan.

Optimus 2X ei suoranaisesti säväytä ulkoisella olemuksellaan, ollen muotoilultaan ja yksityiskohdiltaan hillityn tyylikäs. Sen etupuoli on kiiltävää reunoiltaan mustaa lasia ja takakuori mustaa mattapintaista muovia. Reunoja kiertää mattahopea kehys. Etupuolta hallitsee kirkas nelituumainen 480×800 pikselin kapasitiivinen kosketusnäyttö, joka tuottaa terävän, värikylläisen ja poikkeuksellisen kirkkaan kuvan, joka edustaa aivan markkinoiden kärkipäätä. Näytön kosketuksentunnistuksen toiminta on lisäksi moitteettoman tarkkaa ja sujuvaa. Laite tuntuu varsin kevyeltä, sillä sen paino on 139 grammaa. Ulkomitoiksi valmistaja ilmoittaa 123,9 x 63,2 x 10,9 mm.

Optimus 2X:n tärkein ominaisuus on ehdottomasti kaksiytiminen NVIDIA Tegra 2 -järjestelmäpiiri, sillä Optimus 2X on maailman ensimmäinen tuplaydinprosessorilla varustettu matkapuhelin. Tegra 2:n molemmat ARM Cortex-A9 -ytimet toimivat yhden gigahertsin kellotaajuudella ja valmistajan mukaan sen tuoma nopeuslisä näkyy selvästi niin valikoiden toiminnassa ja ohjelmien avautumisessa, kuin 1080p-videopurun ja 3D-pelien kaltaisissa vaativimmissa tehtävissä.

Optimus 2X:n muita tärkeimpiä speksejä ovat micro-HDMI-liitäntä, 802.11n WLAN, A-GPS, kahdeksan megapikselin kamera LED-salamalla, 1,3 megapikselin etukamera, kahdeksan gigatavua sisäänrakennettua tallennustilaa, microSD-muistikortti, 380 Mt käyttäjälle vapaata RAM-muistia, HSDPA- ja HSUPA-tuki sekä 1500 mAh akku. Käyttöjärjestelmänä toimii Android 2.2 LG:n omalla käyttöliittymällä varustettuna. LG:n mukaan myöhemmin saataville tulee Android 2.3 -päivitys.

Optimus 2X:n etupuolelta ei löydy laisinkaan fyysisiä näppäimiä. Näytön alapuolella sijaitsevat neljä hipaisunäppäintä on taustavalaistu kirkkaasti valkoisiksi. Näppäimien ympärille on jätetty riittävästi tilaa, joten virhepainallukset ovat epätodennäköisiä. Vasemmalta oikealle lueteltuna hipaisunäppäimien toiminnot ovat valikko, kotiruutu, paluu ja haku. Näppäinten toiminta on hipaisutekniikalle tyypillistä ja joku saattaa jäädä kaipaamaan fyysistä vastetta.

Näytön yläpuolelta löytyy aivan lasin yläreunaan viistetty kuuloke, sen oikealla puolella sijaitseva 1,3 megapikselin kamera sekä vasemmalla puolella lasin takana lähes näkymättömissä sijaitsevat valoisuus- ja etäisyyssensorit. Laitteen yläpäätyyn on sijoitettu virta-/lukitusnäppäin, 3,5 mm ääniliitäntä sekä suojakorkilla peitetty micro-HDMI-liitäntä. Oikeassa kyljessä sijaitsevat äänenvoimakkuuden säätöpäinikkeet ja pohjassa kaiuttimet sekä micro-USB-liitäntä datasiirtoon ja lataamiseen. Vasemmassa kyljessä ei ole lainkaan painikkeita eikä liittimiä.

Mattamustan takakuoren hallitsevin yksityiskohta on keskiosaa halkova alumiininen kaistale, johon on kaiverrettu Googlen logo. Kaistale on muutaman millin kohollaan muusta takakuoresta ja sen toisessa päässä jatkona on puhelimen kamera.

Takakuoren yläosasta löytyvä kamera on selvästi kohollaan muuhun takakuoreen nähden. Kameran linssin vieressä sijaitsee pyöreä LED-salamavalo. Automaattitarkenteisen kameran tarkkuudeksi ilmoitetaan kahdeksan megapikseliä ja se tukee GPS-tietojen tallennusta kuvan yhteyteen. Lisäksi kameralla pystyy nauhoittamaan 1080p-tasoista videokuvaa 24 FPS nopeudella ja 720p-videokuvaa 30 FPS nopeudella. Kameran käytön kannalta merkittävä seikka on, ettei puhelimesta löydy lainkaan fyysistä kameranäppäintä. Kameran kuvanlaatua ei ollut vielä mahdollisuutta päästä tarkastelemaan lähemmin.

Puhelimen yläpäädystä löytyvä micro-HDMI-liitäntä mahdollistaa Optimus 2X:n kytkemisen televisioon esimerkiksi videoiden katsomiseksi tai pelien pelaamiseksi suuremmalta näytöltä. Optimus 2X pystyy syöttämään jopa Full HD -tasoista kuvaa, jos televisio sitä vain tukee. Optimus 2X tukee kaikkia yleisimpiä videokodekkeja ja tiedostomuotoja, kuten DivX, XviD ja Matroska. Lisäksi multimediasisältöä on mahdollista toistaa DLNA-yhteensopivissa laitteissa langattomasti WLAN-yhteyden yli puhelimesta käsin. LG esitteli sujuvan oloisesti toimivaa ominaisuutta käytännön tilanteessa Optimus 2X:n ja LED-TV:n välillä.

Muutaman minuutin käyttökokemuksien perusteella Optimus 2X toimii erittäin nopeasti. Valikoita selaillessa ja sovelluksia avatessa viivettä ei ole käytännössä laisinkaan, vaan kaikki tapahtuu salamannopeasti. Käyttöliittymässä on LG:n oma kädenjälki, joka näkyy ainakin alareunan kiinteästä pikavalintapalkista, kuvakkeista ja widgeteistä. Kasvaneesta suoritintehosta johtuen LG on joutunut optimoimaan virrankulutusta. LG:n edustajan mukaan akunkeston pitäisi olla käytännössä hyvin lähellä yrityksen gigahertsin Snapdragon-suorittimella varustettuja Android-malleja.

Kädessä Optimus 2X tuntuu solakalta ja varsin kevyeltä. Materiaalien laatuvaikutelman osalta se ei yllä aivan markkinoiden kärjen tasolle, mutta siitä huolimatta se tuntuu tukevalle ja hyvin tehdylle. Testaamamme esituotantokappale oli kaikkiaan erittäin valmiin oloinen laite, eikä bugeja tai muita ongelmia esiintynyt. Kokemamme perusteella Optimus 2X on erittäin lupaava laite, joka nostaa tullessaan älypuhelimien suorituskyvyn uudelle tasolle. Yhdeksi suurimmista kysymysmerkeistä nousee akunkesto, jonka suhteen olemme varmasti viisaampia, kun saamme Optimus 2X:n myöhemmin tarkemmin testattavaksi.

Tämä vakuutti
  • Näyttö
  • Suorituskyky
  • Multimediaominaisuudet
  • 1080p-videokuvaus
  • Paksuus alle 11 mm

 

Tämä epäilytti
  • Ei erillistä kameranäppäintä
  • Hipaisutekniikalla toteutetut toimintonäppäimet
  • ”Vanha” Android 2.2 (ainakin toistaiseksi)
  • Akunkesto?

 

Muropaketin uusimmat