Uusimmat

Ensituntuma: Nokia 8 haastaa lippulaivasarjan isot nimet

17.08.2017 15:15 Juha Uotila

HMD Global julkaisi uuden Nokia 8 -lippulaivapuhelimensa keskiviikkona 16.8. Lontoossa järjestetyssä tilaisuudessa. Muropaketti oli paikan päällä tutustumassa uutuuslaitteeseen ja ottamassa laitteesta ensituntumat.

HMD käytti tilaisuuden alun kerratakseen yrityksen lyhyttä kahdeksan kuukauden taivalta, jona aikana yritys on tuonut markkinoille kolme älypuhelinta ja muutaman peruspuhelimen. Yhtiön tahti onkin ollut suhteellisen rivakkaa, vaikkakin laitteiden saatavuudessa on ollut haasteita.

Lontoossa julkaistu Nokia 8 ottaa vielä selvän askeleen eteenpäin, ja uutuusmalli kuuluu jo selkeästi lippulaivapuhelinten sarjaan. Laite on siis selkeä harppaus aikaisemmista, alemman hintaluokan Nokia 3, 5 ja 6 -laitteista.

Nokia 8:n design huokuu tyylikkyyttä ja omalla tavallaan myös Nokia-henkeä. Puhelimen muotoilu muistuttaakin hyvin paljon Muropaketin testissä ollut Nokia 5 -älypuhelinta. HMD on omien sanojensa mukaan halunnut laitteen istuvan käyttäjän käteen ja mukavuutta on haettu pyöristetyillä muodoilla.

Laitteen runko on työstetty yhdestä 6000 -sarjan alumiinipalasta, joka on jälkikäsittelyssä tarkkuushiottu, anodisoitu ja kiillotettu. Laitteen rakenne tuntuukin laadukkaalta, ja se ei nitise tai väänny edes kovemman voiman edessä.

Laitteen takakannen reunat ovat myös reilusti pyöristettyjä, jonka johdosta laite istuu käteen todella mukavasti ja sen käsittely on helppoa myös yhdellä kädellä. Nokia 8:n ulkomitat ovat 151,5 x 73,7 x 7,9 millimetriä (kameran objektiivin kohdalla 8,3 millimetriä). Painoa laitteella on 160 grammaa.

Kun laitteen mittoja verrataan esimerkiksi sen koviin kilpakumppaneihin, Honor 9 ja OnePlus 5 -puhelimiin, on Nokia 8 Honor 9:ää pitempi, mutta OnePlus 5:een verrattuna hiukan lyhyempi. Leveydeltään laitteet ovat samaa luokkaa, mutta Nokia 8 reilusti pyöristetympi takakansi tekee laitteen käsittelystä huomattavasti kilpakumppaneitaan helpompaa.

Laitteen näyttö on IPS-tekniikkaan perustuva, QHD-resoluutioinen ja kooltaan 5,3 tuumaa. Näytössä käytetään 2.5D-lasia ja näytön reunat ovatkin hiukan sivuilta pyöristetyt. Itse näytön lasi on Corningin Gorilla Glass 5:ttä.

Nopean testauksen pohjalta näytön kirkkaus (maksimi kirkkaus 700 nitsiä) ja väritoisto ovat hyvällä tasolla, mutta tarkempi tutkiminen jätetään lopulliseen arvosteluun. Näytön alle on sijoitettu tuttuun tapaan sormenjälkilukija sekä kapasitiiviset paluu ja äskeiset sovellukset -painikkeet. Sormenjälkilukijaa emme testitilaisuudessa päässet juurikaan testaamaan, mutta HMD:n kertoo sormenjälkilukija olevan parempi kuin Nokia 5 ja Nokia 6 -laitteiden lukija, joka on ajoittain ronkeli sekä hidas.

Rautapuolella Nokia 8 pakkaa sisäänsä Qualcommin Snapdragon 835 -piirin, jonka kylkeen on laitettu neljä gigatavua LPPDDR4X -muistia sekä vakiona 64 gigatavua tallennustilaa. Sisäistä tallennustilaa voidaan lisätä microSD-muistikortilla ja laite tukee microSD-kortteja aina 256 gigatavuun saakka. Nokia 8 on myös saanut IP54 sertifikaatin, eli laite on roiskeenkestävä.

Laitteen latausliitäntä on USB-C-pohjainen ja tukee USB3.1 Gen1 -standardia, joka tarjoaa viiden gigabitin sekuntisiirtonopeuden. Puhelimesta löytyy edelleen myös 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä. Laitteen akku on erikoisesti 3090 milliampeerituntia ja sen saa täyteen Qualcommin Quick Charge 3.0 -pikalatauksella.

Nokia 8:n yhteyksistä vastaa LTE Cat. 9 -tyypin modeemi, joka tarjoaa enintään 450 megabittiä sekunnissa latausnopeuden sekä 50 megabittiä sekunnissa lähetysnopeuden. WiFi tukee 802.11 a/b/g/n/ac (MIMO) –standardeja. Nokia 8 on myös pikkuveljiensä tavoin kaksois-SIM-puhelin.

Nokia 8 suurin erikoisuus löytyy laitteen takakannesta, jossa sijaitsee Zeissin optiikalla ja linsseillä toteutettu laitteen tuplakamera. HMD on päätynyt käyttämään Nokia 8:ssa kahta 13 megapikselin kennoa, joista toinen on värikenno ja toinen tallentaa tiedot mustavalkoisena. Värillinen kenno sisältää myös optisen kuvanvakaajan. Muilta ominaisuuksiltaan kennot ovat samanlaisia ja molemmissa on kohtuullisen valovoimainen f2.0-aukko. Kennojen pikselikoko on kasvatettu Nokia 6:ssa olleesta 1,0 mikrometristä 1,2 mikrometriin, joka ainakin paperilla lupailee hyvää kuvanlaadulle.

Laitteen etukamera on myös teknisesti sama kuin takana, eli 13 megapikselin kennolla ja f2.0-aukolla varustettu. Valitettavasti emme testitilaisuuden laitteesta saaneet vielä kuvia ulos, joten tarkempi kamera-arvostelu jää varsinaiseen testiin.

Itse kamerasovellukseen on tuotu muutamia uusia ominaisuuksia, joista suurin HMD:n mainostama ominaisuus on mahdollisuus käyttää yhtäaikaisesti sekä etu- että takakameraa. Ominaisuus toimii niin normaaleissa valokuvissa kuin myös videokuvauksessa. HMD kutsuu kuvia selfie-henkisesti ”Bothie” -nimityksellä. Ominaisuus siis mahdollistaa kuvan tai videon ottamisen molemmilla laitteen kameroilla yhtä aikaa, joka HMD:n mukaan tuo uusia ulottuvuuksia tarinankerrontaan. Emme vielä kovin erikoisesti päässeet ominaisuuteen tutustumaan, mutta alustavan pikatestin perusteella ominaisuus on mukava lisä aktiivisille sisällöntuottajilla, ja miksei myös ihan peruskuvaajillekin.

Toinen uusi ominaisuus on natiivituki livelähetysten kuvaamisen niin Facebookiin kuin myös YouTubeen. Live-ominaisuus on integroitu suoraan HMD:n kamerasovellukseen. Käyttö vaatii omien tunnusten syöttämisen, jonka jälkeen jokainen voi helposti tuottaa livevideoita tuettuihin palveluihin. Tuplakamera mahdollistaa myös nyt taustan pehmentävien bokeh-kuvien ottamisen, ja pikaisten testien perusteella ominaisuus toimii luvatusti.

Valitettavasti Nokia 8 ei tarjoa erillistä tuplakameroilla toteutettua optista zoomia. Videokuvan osalta kamera tarjoaa halvemmista malleista puuttuneen UHD-laadun, normaalien 1080p- ja 720p-tilojen lisäksi. Palaamme kameran ominaisuuksiin ja laatuun tarkemmin lopullisessa testiartikkelissa myöhemmin.

Sisältö

  1. Johdanto ja olemus
  2. Kamera, käyttöjärjestelmä ja ensivaikutelma