Uusimmat

Ensituntumat: Honor 20 Pro -puhelin – Ykkösvalinta parasta hinta-laatusuhdetta metsästävälle, jos Google sen sallii

21.05.2019 18:00 Samuli Herttua

Honor osoitti jo View20-mallillaan olevansa tosissaan kilpailemassa myös huippumallien kanssa. Nyt Honor lyö vielä isompaa vaihdetta silmään: Honor 20 Pro, Honor 20 sekä Honor 20 Lite julkaistiin tänään Lontoossa. Muropaketti pääsi tutustumaan Honor 20 Pro -malliin jo etukäteen.

Vaikka kyseessä on valmistajan huippumalli, mistään erityisen kalliista puhelimesta ei voida puhua. Kun nykypäivän lippulaivojen hinnat pyörivät lähempänä tuhatta euroa, on Honor 20 Pro hinnoiteltu alle 600 euroon, mikä tuntuu suorastaan yllättävän kohtuulliselta.

Uutuusmallin näytössä ei ole suuria yllätyksiä, sillä se muistuttaa paljon valmistajan View20 -puhelimen näyttöä. Näytön koko on kuitenkin hieman pienempi, noin 6,26 tuumaa. Vaikka LCD-tekniikkaan perustuva näyttö häviääkin mustan toistossa OLED-tekniikalla varustetuille älypuhelimille, on värintoisto vähintäänkin kiitettävää luokkaa.

Jo tutuksi tullut kamerareikä on nyt myös Honor 20 Pro’ssa. Näytön vasempaan yläkulmaan on asetettu etukamera, jonka reiän koko näyttöpinnassa on halkaisijaltaan vain 4,5 millimetriä. Puhelimessa ei ole tilaa vievää lovea, ja näyttö peittää puhelimen etupuolesta reilut 91,7 prosenttia.

Puhelimen tarjoama käsituntuma on kohdillaan – laite tuntuu siis jämäkältä.

Testipuhelin oli vielä esituotantomalli, jonka takia puhelimen takakuoressa esiintyvät epäviralliset logot ja merkinnät.

Lasinen takakuori on herkkä sormenjäljille sekä todella liukas kädessä. Takakuoren lasinen kansi taipuu hieman kohti reunoja, mikä osaltaan tekee puhelimesta hyväntuntuisen kädessä. Honor 20 Pro’n koko on pidetty siedettävänä, eikä yhden käden käyttö tunnu mahdottomalta ajatukselta. Yläkulmassa sijaitsevaan puhelukaiuttimeen on saatu mahdutettua vielä pieni led-ilmoitusvalo.

Hieman kritiikkiä edellismalli Honor 10:ssä saanut sormenjälkilukija ja sen paikka ovat nyt vaihtuneet. Nykymuodista poiketen sormenjälkilukija ei sijaitse näytön alla, vaan on nyt puhelimen oikeassa kyljessä. Sijainti on tuttu jo useista Sonyn puhelinmalleista. Sormenjälkilukija toimii samalla myös virtanäppäimenä.

Sormenjälkilukijan toiminta on salamannopeaa ja todella varmaa. Lukijan sivureunat ovat ainoastaan hieman karhean tuntuiset, joten sormen liu’uttaminen reunaa pitkin voi tuntua ikävältä. Puhelimessa on myös todella nopea kasvontunnistus.

Monen pettymykseksi perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä on saanut väistyä.

Honor 20 Pro’n suorituskyvystä ei ole tingitty. Laitteen suorituskyvystä vastaa HiSiliconin Kirin 980 -järjestelmäpiiri, joka on tuttu esimerkiksi View20-mallista. Pro-versio tulee myyntiin vain yhtenä malliversiona, jossa on kahdeksan gigatavua RAM-muistia ja 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Muistikorttipaikkaa ei tuttuun tapaan löydy.

Puhelimen jäähdytys on hoidettu grafeenilla, jonka Honor lupaa olevan jopa 1,5 kertaa suurempi lämmönjohtavuus kuin kuparilla.

Honor -puhelimien takakuorien visuaalinen ilme on ollut puhelimien näyttävin osa, eikä Honor 20 Pro’n uusi holografinen takalasin muotoilu tee poikkeusta. Värivaihtoehtoja ovat Phantom Blue sekä testikappaleen Phantom Black, jonka nimi on ehkä hieman harhaanjohtava. Väri muistuttaa enemmän sävyltään lilaa.

Honor 20 Pro -puhelimen tärkein ominaisuus on sen kamerat, joita on jopa neljä kappaletta. Kamerapuolella nähdään jotain tuttua sekä hieman lainattua emobrändin Huawein P30-mallista. Pääkamerana on Sonyn IMX586-kennoon perustuva 48 megapikselin kamera, joka kuulostaa tutulta View20 -puhelimesta. Yhteneväisyydet jäävätkin siihen, sillä aukon koko on f1,4 ja yksikkö on optisesti vakautettu.


Sen lisäksi puhelimessa on 16 megapikselin ja 117 asteen ultralaajakulma f2,2-aukolla sekä 8 megapikselin ja f2,4-aukolla varustettu telekamera. Telekamera on varustettu kolminkertaisella polttovälillä ja optisella kuvanvakautuksella. Optista sekä digitaalista zoomia eli hybridizoomia käyttämällä päästään jopa viisinkertaiseen zoomiin, ja digitaalisella zoomilla päästään jopa 30-kertaiseen.

Neljäs kamera on mielenkiintoinen kahden megapikselin makrokamera.

Koska testipuhelimen ohjelmisto ei ollut vielä virallinen myyntiin tuleva versio, kameroiden suorituskykyyn on suhtauduttava varauksella. Ensituntumien perusteella pääkamera tuottaa hyvässä valossa hyviä kuvia, joskin välillä hieman kylmänsävyisiä. Pimeän tullen pääkameran suuri aukko sekä optinen kuvanvakaaja pääsevät loistoonsa. Jo aivan normaaliasetuksilla dynamiikka pimeässä on kiitettävää. Huawein puhelimista tuttu Yö-tila tuo pilkkopimeässäkin olevat asiat näkyville.

Kahden megapikselin makrokamera on hieman mielenkiintoisempi ratkaisu. Kamera-asetuksista löytyy erityinen makro-asetus, joka kertoo lähimmäksi tarkennusetäisyydeksi vain neljä senttimetriä. Ensituntuman perusteella makrokamera ei tunnu mullistavan makrovalokuvausta. Tarkennusetäisyys ei ole tarpeeksi lähellä, että se toimisi todellisena makrokamerana. Myös kuvanlaatu kahden megapikselin kamerassa on hyvässäkin valaistuksessa parhaimmillaankin tyydyttävällä tasolla.

Puhelimen virtapuoli on myös kunnossa.

Honor 20 Pro -mallin 4000 milliampeeritunnin akku yhdistettynä Kirin 980 -järjestelmäpiirin kanssa tarjoaa erinomaisen akunkeston. Puhelimen laturi on sama kuin edellismallissa, eli mukana tulee 22,5 watin SuperCharge-pikalaturi, jolla puhelimen luvataan valmistajan mukaan latautuvan 50 prosentin tasoon 30 minuutissa.
Ohjelmistona on Android 9.0 Pie -versioon pohjautuva, Honorin oma Magic UI 2.1.0, joka ei eroa Huawein EMUI:sta lähes ollenkaan. Puhelin tukee nyt myös pelaajille suunnattua GPU Turbo 3.0 -kiihdytystä. Se toimii nyt jo 25 eri pelissä.

Honor 20 Pro:n heikkoudet johtuvat lähes kokonaan säästösyistä.

Puhelimessa ei vieläkään nähdä virallista suojauksen kestävyydestä kertovaa IP-luokitusta, vaikka valmistaja lupaakin puhelimen olevan roiskeenkestävä. Uutuudessa ei myöskään ole langatonta latausta eikä muistikorttipaikkaa. Lisäksi stereokaiuttimet puuttuvat.

Kokonaisuutena Honor 20 Pro ei tuo mitään täysin mullistavaa markkinoille, mutta tarjoaa erinomaista kameratekniikkaa huokeampaan hintaan. On mielenkiintoista nähdä, miten Honor 20 Pro’n kamera pärjää lippulaivapuhelimien kameroille. Puhelin otetaankin Muropaketin kattavaan testiin, ja juttu on luettavissa alkukesästä.

Honor 20 Pro asettaa myös aggressiivisen hinnoittelun takia painetta erityisesti OnePlussan suuntaan. OnePlus toi omaan 7 Pro -lippulaivaansa samanlaista kameratekniikkaa, mutta sen hinta on muutama sataa euroa Honor 20 Pro -mallia korkeampi.

Oman varjonsa uutuusmallin tulevaisuudelle langettaa valitettavasti Kiinan ja Yhdysvaltojen välinen kauppapolitiikka. Se on ajanut Honorin emoyrityksen eli Huawein tilanteeseen, jossa tulevien Googlen ohjelmistopäivitysten saaminen ja Play-kaupan käyttäminen ovat jutun kirjoitushetkellä vaakalaudalla. Tilanne on kurja, sillä Honor 20 Pro -puhelimelle olisi periaatteessa helppo povata ruusuista tulevaisuutta – se tarjoaa hintatietoiselle kansalle juuri mitä he haluavat: hyvää halvalla.

Honor 20 Pro tekniset tiedot

  • Hinta: 599 euroa
  • Muisti: 8/256 Gt
  • Näyttö: 6,26” (2 340 x 1 080, 412 PPI, LCD)
  • Suoritin, grafiikkasuoritin: Kirin 980 (kahdeksan ydintä, enintään 2,6 GHz), Mali-G76 MP10
  • Etukamera: 32 MP, f2.0
  • Takakamerat: 48 MP, f1.4 (IMX586), OIS, EIS (pääkamera) / 8 MP, f2.4, OIS (3x-telekamera) / 16 MP, f2.2 (117 asteen laajakulma) / 2 MP, f2.4, makrokamera, kaksois-LED-salama
  • Akku, lataus: 4 000 mAh, SuperCharge 22,5W
  • Liitännät: USB-C, kaksois-SIM
  • Yhteydet: LTE 4×4 Mimo Cat. 21, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, NFC, GPS, Glonass, Beidou, Galileo, QZSS, A-GPS
  • Anturit: Sormenjälkilukija reunalla, kiihtyvyysmittari, gyroskooppi, läheisyys, vallitseva valo, kompassi
  • Mitat, paino: 154,6 x 73,97 x 8,44 mm, 182 g
  • Käyttöjärjestelmä: Magic UI 2.1.0 (Android 9.0 Pie)
  • Värit: Phantom Black ja Phantom Blue