Uusimmat

Ensituntumat: Huawei Mate 20 Pro haastaa Samsungin Note 9:n ja Applen iPhone XS:n kehittyneimpien älypuhelimien sarjassa

17.10.2018 09:55 Kai Taipale

Huawein uudet Mate 20 -sarjan lippulaivapuhelimet Mate 20 Pro ja sen pikkuveli Mate 20 jatkavat valmistajan mallisarjan perinteitä, mutta tuovat mukanaan myös aidosti uutta. Sormenjälki luetaan nyt lasin alta. Akkua ladataan nopeasti ja langattomasti. Takaa löytyy myös uudistunut kolmoiskamera. Muropaketti kävi ottamassa Huawein kärkimallista ensituntumat Lontoossa.

Huawei julkaisi Lontoossa tiistaina 16. lokakuuta Mate 20 -sarjaan kolme uutta mallia: Mate 20 Pro, Mate 20 ja Mate 20 X. Näistä Mate 20 Pro on valmistajan nykymalliston kärkituote. Kaksi muuta mallia edustavat suurinäyttöisiä malleja tarjoamalla mallistoon 6,53 ja 7,2 tuuman näyttökoot. Jälkimmäiset eivät kuitenkaan ole tulosssa myyntiin Suomessa.

Käymme tässä jutussa lyhyesti läpi ensituntumat Mate 20 Pro:sta, josta on luvassa myös kattavampi testi loppuvuoden aikana.

Huawein uudet puhelinmallit noudattavat tämän vuoden trendejä isoine, lovellisine näyttöineen ja erittäin kapeine reunuksineen. Mate 20 Pro on julkistetun Mate-sarjan huippumalli, joka tarjoaa parasta Huawein tämän hetken osaamista. Jos aiemmin Mate-sarja on saanut sisäänsä valmistajan uunituoreen mobiiliprosessorin, mutta perinyt P-sarjan kameratekniikkaa, niin tällä kertaa tämä ei täysin päde. Käytännössä nimittäin myös kamera on mennyt suurilta osin uusiksi.

Kova ydin

Huawein viimeisin mobiiliprosessori eli Kirin 980 pääsee Mate 20 Pro:n myötä tositoimiin. Siihen onkin ladattu paljon odotuksia, sillä kyseessä on Android-älypuhelimien ensimmäinen seitsemän nanometrin tuotantoprosessilla valmistettu järjestelmäpiiri.

Mobiilisuorittimessa on ARM Cortex A76 -ytimiä kahdeksan kappaletta. Niistä kaksi toimii 2,6 gigahertsin kellotaajuudella ja kaksi 1,92 gigahertsin kellotaajuudella. Näiden lisäksi käytössä on neljä Cortex A55 -ydintä 1,8 gigahertsin kellotaajuudella. Grafiikkasuoritin on Mali-G76. Niiden rinnalla on vielä kaksois-NPU eli tekoälylaskentaan suunnattu yksikkö. Muistia on käytössä kuusi  gigatavua ja tallennustilaa löytyy 128 gigatavua.

Puhelimen 4G-modeemi (valmistajan mukaan 4.5G) yltää jopa 1,4 gigabitin latausnopeuksiin. Myös WiFi-yhteyksien enimmäisnopeus kumpaankin suuntaan on jopa 1,733 gigabittiä sekunnissa.

Käyttäjä tunnistettu

Mate 20 Pro lupailee tunnistavansa käyttäjän todella monella tapaa. Lasin alle piilotetun sormenjälkitunnistimen lisäksi käytössä on nyt iPhone X-puhelimista tutun kasvojentunnistuksen, jota varten näyttölovesta löytyy infrapunalaser-anturi ja pisteprojektori.

Ainakaan heti ensimmäiseksi uusi lasin alle sijoitettu lukija ei herätä mitään suurta ihastusta. Sormenjäljen opettamiseen menee moninkertainen aika perinteiseen lukijaan verrattuna, eikä osumatarkkuus ole yhtä hyvä. Ominaisuus vaatinee vielä totuttelua tai jopa softapäivitystä. Tämä ei kuitenkaan ole mikään merkittävän ongelma, sillä kasvot tunnistuvat erittäin nopeasti ja hyvällä osumatarkkuudella.

Paikannusta varten puhelimen GPS-piiri tukee nyt kahta taajuusaluetta: L1 ja L5. Tämän pitäisi mahdollistaa luotettavampi paikannus esimerkiksi korkeiden rakennusten keskellä.

Isokennoinen kamera laajalla polttovälialueella

Uudesta prosessorista otetaan ilo irti Huawei Mate Pro -mallin kameran kanssa. Siinä on nyt nimittäin käytössä kolme kamerayksikköä, joista yksi on peruskuvaukseen, toinen kolminkertaisen zoomin tuova tele ja kolmas on ultralaajakulma.

Vaikka kolmoiskameran muotoilun kerrotaan led-salamoineen saaneen vaikutteita Porschen 919-mallin valoista, ei sitä voi minään kaunistuksena pitää. Objektiivien ja salaman vaatima ala on iso, joten myös kamerakyhmy haukkaa takakannesta kohtuullisen kookkaan osan, mutta ei onneksi ole yhtä koholla kuin vaikka P20 Pro -mallissa. Muotoilu kuitenkin auttaa siinä, ettei laite ole kiikkerä tasaisella alustalla.

Peruskameran kenno on 40-megapikselinen, laajakulmassa saa tyytyä puoleen tästä eli 20 megapikseliin. Telessä määrä tipahtaa jo kahdeksaan megapikseliin. Aukkoarvot ovat vastaavassa järjestyksessä f1,8, f2.2 ja f 2.4. Kameran kennokoko on myös puhelimeksi suurikokoinen eli 1/1,7 tuumaa. Etukamerassa on 24 megapikselinen kenno.

Kamerajärjestelyssä on siis Huawei P20 Pro -malliin verrattuna jätetty mustavalkokamera pois ja korvattu se ultralaajakulmakameralla. Polttoväli kattaa 16–80 millimetrin kinopolttoväliä vastaavan alueen. Käytännössä telekameran ja ulltralaajan kuvakulman välinen ero on siis peräti viisinkertainen.

Käytännössä ero onkin huima.

Laajakulma

Perus

Tele

Ultralaajakulma tuo kuviin erittäin laajan näkymän. Telekamera tuo kohteen selvästi peruskameraa lähemmäs, mutta se ei tunnu yhtä paljon uusia kuvausulottuvuuksia tuovalta. Hyvässä valossa kaikki kamerat toimivat mainiosti, ja pääkameran ensivaikutelma on hyvinkin lupaava ja kyvyt vähässä valossa ovat kunnossa.

Peruskamerassa on nyt myös makro-ominaisuus, sillä kameralla voi tarkentaa jopa 2,5 senttimetrin päästä, yleensä eteisyys on lähempänä kymmentä senttimetriä. Supermakrokin tuntui ensitestien perusteella toimivan, joten makrokuvaajat ilahtuvat varmasti Mate 20 Pro:n tästä ominaisuudesta.

Puhdikkaasta akusta vaikka langattomaksi varavirtalähteeksi

Mate 20 Pro:lta on lupa odottaa hyvää akkukestoa, nimittäin akun kapasiteetti on muhkeat 4200 milliampeerituntia. Sen saa myös täyteen entistä nopeammin, sillä suurin latausteho voi olla nyt peräti 40 wattia (10 V / 4 A). Myyntipaketissa mukana tuleekin SuperCharge-laturi.

Ominaisuuksiin kuuluu myös 15 watin langaton lataus. Ja mikä erikoisinta, puhelinta voi nyt käyttää myös langattomana latausalustana muille laitteille. Ominaisuutta voi käyttää vaikka toisen Qi-latausta tukevan puhelimen kanssa. Isoakkuisesta puhelimesta tulee samalla varavirtalähde.

Hieno näyttö ja laadukas olemus

Sukunäköä valmistajan muihin laitteisiin löytyy. Erot edeltäjään ovat selvät, mutta Mate 20 Pro on tunnistettavissa Mate-sarjalaiseksi. Huawei Mate 20 Pro -mallin näyttö on miellyttävän iso eli 6,39 tuumaa. OLED-näytön tarkkuus on 3120 x 1440 pikseliä eli kuvasuhteeksi muodostuu 19,5:9.

Näyttö on sanalla sanoen hieno. Siinä riittää kirkkautta, mutta myös OLED-näytöille tuttua huimaa kontrastia. Värikylläisyyden saa yliampuvaksi, mutta onneksi Huawein säädöt auttavat tässä.  Nykylippulaivojen tapaan näytössä on HDR-tuki, joka on Mate Pro 20:ssä DCI-P3-formaattia. Näyttö kattaa kiitettävästi 86,9 prosenttia laitteen etupuolesta.

Käteen puhelin istuu hyvin, symmetriset reunojen pyöristykset auttavat saamaan pitkulaisesta puhelimesta hyvän otteen. Takakannen pinnassa on hienoista kuviointia, joka tuo samalla mukanaan aavistuksen lisäpitoa. Samalla se luo siihen visuaalisesti syvyysvaikutelmaa. Kaltevalle ja tasaiselle alustalle ei tätäkään puhelinta kannata jättää.

Myös suojausluokitus on parantunut, sillä aiemman IP67:n asemesta nyt ollaan tasolla IP68 eli puhelimen voi jättää puoleksi tuntia enintään 1,5 metrin syvyiseen veteen.

Laitteen laatutuntumaa ei pääse moittimaan, puhelin tuntuu kädessä laadukkaalta. Yhden käden käyttö onnistuu pitkulaisen olemuksen ansiosta juuri ja juuri, mutta yläkulmaan pitää jo kurkotella. Alapäädystä löytyy USB-C-liitin, joka toimii edeltäjänsä tapaan myös kuulokeliitäntänä. Puhelimessa on myös stereokaiutin, mutta erillistä koloa ei sille ole, vaan valmistaja kutsuu ratkaisua “Näkymättömäksi kaiuttimeksi”.

Android 9:n myötä lisää eleohjausta

Hienoa on, että puhelin saa heti julkaisuhetkellä Android 9.0 Pie -versioon perustuvan EMUI 9 –käyttöjärjestelmän ja -liittymän. Uutta on esimerkiksi kehittynyt eleohjaus, sivulle pyyhkäisy vie takaisin, alhaalta ylös palauttaa kotiin, ja käytettyihin sovelluksiin pääsee pidemmällä painalluksella yhdessä ylöspyyhkäisyn kanssa. Uutta on myös sovelluksien kaksoisasennusmahdollisuus, sekä parantuneen omien tietojen turvaamismahdollisuudet.

Samalla myös asetusvalikkoja selkeytetty, mikä onkin ollut yksi EMUI:n heikkouksista. Ei niitä vieläkään yksinkertaisuuden perikuvina voi pitää, mutta suunta on oikea.

Huawei mahdollistaa Samsungin Dex -tyylisen työpöytäympäristön käytön nyt myös ilman kaapelia. Huawei PC Mode siirtää Miracast-yhteyden kautta langattomasta työpöydän isommalle ruudulle.

Uutta on myös valmistajan oma NM-muistikortti. Se on tuttua MicroSD-muistikorttia selvästi pienempi, sillä koko vain nano-SIM-kortin luokkaa. Puhelimen toiseen korttipaikkaan voikin asettaa jomman kumman. Uuden muistikorttityypin tuominen ei silti tunnu kovin tarpeelliselta, vaan pikemminkin erikoisuuden tavoittelulta – varsinkin kun tukena ei ainakaan tässä vaiheessa ole vielä muita laitevalmistajia.

Yhteenveto

Huawei Mate 20 Pro sisältää kaikki tämän hetken uusimmat elementit: monipuolinen kolmoiskamera, tekoälyyn taipuvainen järjestelmäalusta, hyvä suojausluokitus, HDR-kykyinen OLED-näyttö ja iso akku. Näillä eväillä puhelin haastaa Samsungin Galaxy Note9:n ja miksei myös Applen iPhone XS:n tämän hetken kehittyneimpänä älypuhelimena.

Hintakin on saatu painettua juuri alle tuhannen euron rajan, mikä tuntuu ja kuulostaa ominaisuuksiin nähden siedettävältä. Kun olemuskin on nyt hillityn näyttävä, mahdollisuudet hyvään myyntimenestykseen ovat olemassa.

Huawei Mate 20 Pro tulee myyntiin 999 euron hinnalla 5. marraskuuta mustana, sinisenä (midnight blue), ja twilight-liukuvärisenä.

Ennakkotilaukset käynnistyvät tänään 17. lokakuuta.

Muokattu 17.10. klo 11.04. Täsmennyt kyseessä olevan ensimmäinen Android-älypuhelimien seitsemän nanometrin tuotantoprosessilla valmistettu järjestelmäpiiri

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat