Uusimmat

Ensituntumat: Huawei P30 Pro -lippulaivapuhelin taikoo kuvat vaikka pilkkopimeässä

26.03.2019 15:30 Kai Taipale

Huawei on julkaissut odotetut P30- ja P30 Pro -lippulaivapuhelimensa Pariisissa. Uudet mallit ottavat jälleen useita pieniä askeleita eteenpäin, mutta kamerapuolella otettiin jälleen merkittäviä loikkia ulottuvamman telekameran ja uudenlaisen kennorakenteen myötä.

Huawei julkaisee vuosittain lippulaivamallit sekä P- että Mate-sarjoihin. Keväällä vuorossa on design-vetoisempi P-sarja, johan valmistaja toikin tällä kertaa kaksi lippulaivamallia. Tällä kertaa ensiesittelynsä saivat P30 ja P30 Pro.

Tänään 26. maaliskuuta Pariisissa julkaistujen puhelimien myynti ja toimitukset alkavat käytännössä heti.

Muropaketti pääsi ottamaan ensituntumat P30 Pro -mallista jo ennen sen julkaisua, joten käymme ensituntumissa läpi tarkemmin kyseisen mallin. Jutun lopussa kerrotaan lyhyesti mallien väliset suurimmat erot ja kummankin tarkemmat tekniset tiedot.

Huawei P30 Pro -mallista löytyy kohtuullisesti potkua, sillä kummankin uuden lippulaivamallin ominaisuuksiin kuuluu valmistajan tämän hetken tehokkain mobiilialusta.

Ytimenä toimii siis Huawei Kirin 980 -suoritin. Kyseinen mobiilisuoritin sai ensi-iltansa viime syksynä Huawei Mate 20 -malleissa, joissa se osoittautui miellyttävän tehokkaaksi. Kirin 980 -suorittimen rinnalla on Mali G76 -grafiikkasuoritin.

Huawein kevätpuolen huippumallit antavat äärimmäisessä tehossa silti lievästi tasoitusta. Samsung Galaxy S10 -mallien sisältä löytyy Samsungin uusin Exynos-tehomalli, ja esimerkiksi tulevien OnePlus- sekä Sony-uutuuslippulaivojen ytimenä on Snapdragon 855. Kummatkin tuovat tehoihin haasteensa, joihin Huawein uutuusmallien ei odoteta täysin pystyvän vastaamaan.

Huawei P30 Pro -mallista tulee tarjolle kaksi eri muistiversiota: 6/128 ja 8/256 gigatavua. Varsinkin jälkimmäinen tuntuu monille mainiosti riittävältä kahdeksen gigatavun keskusmuistilla ja 256 gigatavun tallennustilallaan. Toisen SIM-korttipaikan ryöstävä muistikortti on Huawein nykytapaan tyypiltään edelleen harvinainen NM.

Muistin määrä sanelee uutuuspuhelimien suositushinnat. Pienemmän kapasiteetin P30 pro maksaa 849 euroa. Enemmän muistia tarjoava versio on hinnoiteltu satasta kalliimmaksi eli kustantaa 949 euroa.

Ensivaikutelmat antavat luvan odottaa erittäin vikkelästi toimivaa puhelinta. Edes demolaite ei tahmannut missään tilanteessa havaittavasti, joskaan mistään tehokäytöstä ei tilanteessa voi puhua. EMUI on nyt versiota 9.1 eli se perustuu luonnollisesti Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmään.

Uuden P30 Pro -mallin kiinnostavinta antia on sen kamera.

Neloiskameran ytimenä on 40 megapikselin f1.8-aukollinen pääkamera, jonka polttoväliksi ilmoitetaan 27 millimetriä. Sitä on tukemassa kaksi muutakin varsinaista kameraa. Ultralaajakulma tallentaa kuvat 16 megapikselin kennolla ja sen objektiivin kinovastaava polttoväli on 16 millimetriä ja aukkoarvo on f2.2.

Erikoisin kameroista tässä Leica-brändätyssä kokoonpanossa on sen yksikön vasemmanpuoleinen telekamera. Se tallentaa kuvat kahdeksan megapikselin kennolla, mutta sen aukkoarvo on poikkeuksellisen alhainen eli f3.4.

Kameran kerrotaan toimivan viisinkertaisena optisena zoomina, mutta mekaanista polttovälin muutosta se ei mahdollista. Neloiskameran viimeinen lenkki on syvyystietoja tallentaa TOF (time of flight) -yksikkö.

Ensivaikutelmat kamerakokonaisuudesta ovat selvästi positiivisen puolella. Täydellä 40 megapikselin tarkkuudella kamera tekee hyvässä valossa miellyttävän tarkkaa ja yksityiskohtaista jälkeä. Vielä kun kytkee AI-toiminnon pois, jälki pysyy kohtuullisen luonnollisena ja sävyiltään oikein miellyttävänä.

Makrokuvaus onnistuu 2,5 senttimetrin etäisyydeltä.

Pääkamera kykenee taikomaan kuviin sävyjä myös erittäin pimeissä valaistusolosuhteissa. Jopa kohteet, joita silmällä ei erota, tai jotka eivät erityisen hyvin näy edes etsimessä eli puhelimen näytöllä, tallentuvat kuvaan lähes taianomaisesti.

Mikään automaattionnistuja ei testiyksilö kuitenkaan ollut, vaan onnistumisvarmuutta voi pitää pikemminkin satunnaisena. Pilkkopimeässä kuvat onnistuvat käytännössä vain pääkameralla paikallaan olevista kohteista ja vakain käsin.

Onnistuneessa kuvassa on kuitenkin yllätävänkin luontevia värisävyjä, mutta toki myös pehmeyttä ja laikukkuutta. Onnistuessaan pimeäkuvaus ei kuitenkaan ole koskaan ollut puhelimella, tai edes monella varsinaisella kameralla, näin helpon oloista.

Samaa pätee kameran tarjoamaan zoomausmahdollisuuteen. Se toimii oikeastaan yllättävän hyvin. Valmistaja mainostaa puhelimesta löytyvän viisikertaisen optisen zoomin. Tämä ei oikeastaan rakenteen perusteella ole aivan totta, sillä zoomatessa ei kameran optinen polttoväli muutu. Prisman kautta rungon sisään käännettävä valo ohjataan linssistön läpi, mikä mahdollistaa kuitenkin puhelimeksi korkean 5x-suurennoksen.

Kamera siis tarjoaa optisesti 5x-suurennoksen eli ”zoomin”, mutta sen alapuolelle jäävät ”polttovälit” muodostetaan ohjelmallisesti. Optinen kuvanvakain on käytössä niin pää- kuin telekamerassa. Tästä on paljon iloa erityisesti jälkimmäisessä, sillä objektiivin valovoima on varsin vaatimaton.

Toimivuus pätee myös P30 Pro-puhelimen 10x-hybridizoomiin, jossa hyödynnetään kaikkia kameroiden polttovälejä, mutta myös digizoomia. Siitä ylöspäin on tarjolla vain digizoomi, jota riittääkin aina 50x-lukemaan saakka.

Vaikka Huawein zoomin toteutus ei herätä suuria lupauksia, käytännössä ratkaisu tuntuu kuitenkin hyvinkin toimivalta. Zoomausalueella otetut kuvat eivät pärjää tarkkuudessaan pääkameralle, mutta erityisesti puhelimen ruudulla ne ovat täysin käyttökelpoisia.

Sama pätee kameran tarjoamaan 10x-hybridizoomiin. Jälki heikkenee edelleen, mutta pysyy silti edelleen käyttökelpoisella tasolla. Näistä ei mitään isoja printtejä kannata tehdä, mutta oikeastaan ensimmäistä kertaa puhelimen zoomin käyttöä ei ole varsinaista tarvetta demonisoida.

Miellyttävää on myös Huawein tuoma mahdollisuus optisen kuvanvakaimen käyttöön videokuvauksessa, ja se toimii myös 4K-kuvauksessa. Tämä tosin tuo kuvaukseen lievää huojakkuutta, sillä etsinkuva hakee puhelinta liikutettaessa hieman omaa paikkaansa.

Pääkameran ytimenä on uusi 40 megapikselin kuvakenno. Se poikkeaa selvästi totutusta, sillä tyypillisen puna-viher-sini (RGB) -pikselirakenteessa on valmistaja korvannut vihreän keltaisella (RGB -> RYBY). Tällä valmistajan mukaan tavoitellaan kennolle parempaa kykyä tallentaa valoa, mikä kieltämättä pimeäkuvauksen perusteella myös toteutuu.

P30 Pro -mallissa on uutta myös näyttöön integroiduissa ratkaisuissa. Uutta tai yllättävää ei ole nopealta vaikuttavan sormenjälkilukijan siirtäminen näytön alle, mutta myös puhelimen kuulokkeelle on tehty vastaava temppu. Uutuusmallissa kaiutin on korvattu Suomessa kehitetyllä tekniikalla, jossa ääni kuuluu näytöstä, joten erillistä kuulokereikää ei siis tarvita.

P30 Pro -puhelimen näyttö on kiitettävän kookas eli 6,47 tuumaa. Huawei on tuonut lippulaivoihinsa jo tovin erittäin laadukkaita näyttöjä. Tälläkään kertaa ei tarvitse pettyä, sillä HDR-laajasävytoistoon kykenevät OLED-näytöt toimivat 2340 x 1080 pikselin resoluutiolla.

Pro-version tarkkuudessa ei ole moitteen sijaa. OLED-näytöille tuttuun tapaan käyttäjälle tarjotaan huippuluokan kontrasti, sillä musta on todellakin mustaa. Äärimmäinen kirkkaus jää kuitenkin puuttumaan, mikä näkyy lähinnä erittäin kirkkaissa valaistusolosuhteissa. Tämä on kuitenkin hieman yllättävää, sillä näytön kerrotaan tukevan myös HDR-laajasävytoistoa, joskaan standardia ei kerrottu.

Ulkoiselta olemukseltaan Huawei P30 Pro edustaa modernia, mutta samalla hyvin yllätyksetöntä muotoilua.

Puhelimen näyttö kaartuu laidoilta, mikä saa sen muistuttamaan Samsungin Galaxy S -sarjan viimeisimpiä malleja. Tässä ei kuitenkaan ole mitään varsinaista vikaa, sillä puhelimeen on helppo tarttua ja se istuu aivan mainiosti käteen. Aivan keveimmästä päästä se ei kylläkään ole, sillä painoa on kertynyt 192 grammaa.

Ilahduttavaa on myös pieni näyttölovi. Näyttöreikätrendiin ei Huawei ole ainakaan vielä tällä mallilla lähtenyt mukaan.

Rohkeutta ulkoasuun on haettu lähinnä väreillä. Testilaitteen liukuväri varmasti jakaa mielipiteitä, mutta erottuu ainakin joukosta. Pintaa leimaa kuitenkin liukkaus. Kädessä siitä saa vielä otteen, mutta hiemankin kaltevalla pinnalla puhelin pyrkii heti karkuun.

Koska perusasiat tuntuvat olevan hyvin kunnossa ja kamerat varustettu huippuominaisuuksin, puhelin päätyy varmasti ahkeraan käyttöön. On siis ilahduttavaa, että akkujen kapasiteetit on saatu pidettyä kiitettävinä. Pienemmän P30 -mallin akun kapasiteetti on 3650 milliampeerituntia, kun taas isovelimalli P30 Prossa kapasiteetti on peräti 4200 milliampeerituntia.

Iso akku on myös ladattavissa todella nopeasti. Molemmat mallit nimittäin tukevat USB-PD-standardia noudattavaa, Huawein SuperCharge-pikalatausta jonka kerrotaan olevan todella nopea. 40 watin lataustehon ansiosta iso akkuun latautuu valmistajan ilmoituksen mukaan puolessa tunnissa peräti 3000 milliampeerituntia.

Molemmat puhelinmallit on suojattu vedeltä ja pölyltä IP68-standardin mukaisesti. Pienenä outoutena voi pitää sitä, että pienempään P30-mallin on saatu mahdutettua 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, mutta isompaan P30 Pro -malliin ei. Tosin jälkimmäisessä on infrapunalähetin, joka taas puuttuu P30 -puhelimesta.

P30 Pro -mallin rinnalle saapuu myös pienikokoisempi P30 -malli. Sen 699 euron suositushinta kielii, että siinä suoritettu lievää ominaisuuskarsintaa isoveljeen verrattuna. Näkyvin on on luonnollisesti pienempi 6,1-tuumainen näyttö.

Edullisemmassa P30 -mallissa keskusmuistia on riittävät kuusi gigatavua ja sisäistä tallennustilaa kohtuulliset 128 gigatavua. Kameravarustuksesta tipahtaa TOF-kamera pois, eikä zoomin ulottuvuuskaan ole kuin 3x. Myös suurin latausnopeus jää yhteen gigabittiin sekunnissa isoveljen yltäessä 1,6 gigabittiin. Myös IP-luokitus on 53, kun Pro-mallille on saatu IP68-luokitus. Akkukin on pienempi, eikä pikalataus yllä samoihin wattimääriin.

Molemmat puhelinmallit tulevat heti saataville kolmessa värissä, jotka ovat kristalli, kiiltävä musta ja revontuli.

Kuvassa vasemmalla P30, kaksi muuta edustavat Pro-versioita.

Ensivaikutelmat Huawei P30 Pro -puhelimesta ovat odotuksia herättävät. Puhelimen kameran uusi kennoratkaisu näyttää tuovan runsaasti lisämahdollisuuksia pimeäkuvaukseen. 5x-suurennokseen yltävä telekamera taas saa puhelimen tuntumaan vielä pykälän ”aidommalta” kameralta.

Hyvä näyttö, riittävän tehokas suoritin ja hillitty muotoilu antavat uskoa siihen, että puhelimen elinkaari ei jää turhan lyhyeksi. Nopeaksi odotettu pikalataus ja isokapasiteettinen akku lisäävät käyttömukavuutta. Vielä kun hinnoittelu lippulaivamallien joukossa osuu järkevämpään osastoon, niin Huawei P30 Pro on kova luu tämän vuoden lippulaivamarkkinoilla – erityisesti mikäli hakee kuvaukseen uusia ulottuvuuksia.

Tekniset tiedot Huawei P30 Pro 128GB/256GB

  • Hinta: 849 tai 949 euroa
  • Suoritin: Kirin 980 (+ Mali G76)
  • Muisti: 6+128 tai 8+256 gigatavua, NM-muistikorttipaikka
  • Näyttö: 6,47” (19:5, 2340 x 1080)
  • takakamera: Pääkamera 40 MP (27 mm, f1.6, OIS), Laajakulma 20 MP (16 mm, f2.2), Tele 8 MP (5x optinen zoom, f3.4, OIS), TOF-syvyyskamera
  • Etukamera: 32 MP (f2.0)
  • Käyttöjärjestelmä: EMUI 9.1.0 (Android 9.0)
  • Mitat: 158 x 73 x 8,4 mm
  • Paino: 192 g
  • Värit: kiiltävä musta, kristalli ja revontuli

 

Tekniset tiedot Huawei P30 128GB

  • Hinta: 699 euroa
  • Suoritin: Kirin 980 (+ Mali G76)
  • Muisti: 6+128 gigatavua, NM-muistikorttipaikka
  • Näyttö:  6,1” (19:5, 2340 x 1080)
  • Pääkamera 40 MP (27 mm, f1.8), Laajakulma  MP (17 mm, f), Tele (3x optinen zoom, f2.4, OIS)
  • Etukamera: 32 MP (f2.0)
  • Akku: 3650 milliampeerituntia
  • Käyttöjärjestelmä: EMUI 9.1.0 (Android 9.0)
  • Mitat: 149 x 72 x 7,6 mm
  • Paino: 165 g
  • Värit: kiiltävä musta, kristalli ja revontuli.

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat