Uusimmat

Ensituntumat: Sony Xperia Z5 -mallisto

06.09.2015 22:57 Juha Kokkonen

Sonyllä on jo muutaman vuoden ajan ollut tapana päivittää lippulaivaälypuhelintaan puolen vuoden syklissä. Aiemmin tällä viikolla IFA-messujen yhteydessä julkaistut uudet mallit ovat varmasti monen Xperia-käyttäjän mieleen, sillä kesällä Suomessa myyntiin tullut edellisen sukupolven Xperia Z3+ -malli ei osoittautunut erityiseksi menestystarinaksi. Viime keskiviikkona päivänvalon näki kokonainen uusi tuoteperhe – Xperia Z5 -mallin ohella myös pienempi Z5 Compact sekä suurempi Z5 Premium. TaskuMuro kävi tutustumassa uutuuksiin tuoreeltaan torstaina IFA-messujen lehdistöpäivänä Sonyn messuosastolla.

Xperia Z5 -perheen puhelimista Z5-perusmalli sekä pienin Z5 Compact olivat yleisesti näytillä, mutta suurin edellä mainittua kaksikkoa myöhemmin markkinoille tuleva Z5 Premium oli käpälöitävänä vai erityispyynnöstä Sonyn edustajan valvovan silmän alla. Onneksi pääsimme tutustumaan Z5 Premiumiin epävirallisesti myös jo edellisenä päivänä Sonyn iltatilaisuudessa, joten saimme esituotantokappaleesta varsin hyvät ensituntumat.

Xperia Z5

Jo heti ensikosketuksella uusi Xperia Z5 lähetti allekirjoittaneelle positiivisia signaaleja. Sukunäkö Xperia Z -perheen aiempiin malleihin on edelleen selvä, mutta lukuisissa pienissä yksityiskohdissa on menty parempaan suuntaan. Z5 tuntuu yksinkertaisesti selvästi paremmalta kuin edeltäjänsä Z3+, vaikka ulkoisesti se saattaakin näyttää lähes muuttumattomalta. Z5:n etupuolelta löytyy tuttu 5,2-tuumainen Full HD IPS LCD -paneeliin perustuva TriLuminos-näyttö, jonka kuvanlaadusta on messuolosuhteissa tarkasteltuna hankala antaa tarkempaa analyysia. Viiden megapikselin Exmor R -kuvasensoria käyttävä etukamera on varustettu 25 mm laajakulmaobjektiivilla ja Full HD -videokuvauksessa se tukee elektronista SteadyShot-kuvanvakautusta.

Z5:ssä Sony on onneksi luopunut älyttömästä ohuuden tavoittelusta, josta Z3+ jo selvästi kärsi rakenteen tukevuuden osalta. Z5 on edeltäjäänsä 0,4 mm paksumpi, eli yhtä paksu kuin Z3. Ulkomitoiltaan Z5 on muiltakin osin identtinen vuosi sitten julkaistun Z3:n kanssa (146 x 72 x 7.3 mm). Painoa Z5:llä on 154 grammaa, eli 10 grammaa enemmän kuin edeltäjämalli Z3+:ssa.

Xperia Z5:n rakenne on perusperiaatteeltaan tuttu edeltäneistä malleista. Alumiinikehyksen molemmilta puolin löytyy naarmunkestävä lasi ja koko komeus on tehty veden- ja pölynkestäväksi IP68-standardin mukaisesti. Laite tuntuu kädessä tukevalta ja hyvin viimeistellyltä. Muotoilussa Sony on tehnyt melko pienen, mutta kädessä selvästi havaittavan muutoksen. Z5:n kyljet eivät ole kauttaaltaan kaarevat, vaan niiden keskellä on selvä tasainen kohta, jonka lisäksi alumiinin viimeistely on myös jätetty hieman karheammaksi. Kehyksen kulmissa Sony käyttää edelleen polykarbonaatista valmistettuja iskusuojia, joista voi olla kahta mieltä.

Oikean kyljen painikeasettelua ja -muotoilua on hieman muutettu. Näppärä kaksivaiheinen kamerapainike kuuluu edelleen varustukseen, mutta äänenvoimakkuuden säätöpainiketta on tuotu lähemmäs kyljen alaosaa. Ainakin allekirjoittaneen mielestä se sijaitsee nyt jo liian alhaalla, sillä oikeakätiselle sen painaminen peukalolla alkaa olla hankalaa. Ilmeisesti Sony on tavoitellut ratkaisulla parempaa käytettävyyttä valokuvauksessa, jolloin äänenvoimakkuuspainike toimii zoom-näppäimenä.

Yksi koko Xperia Z5 -malliston merkittävimmistä yhteisistä uusista teknisistä ominaisuuksista on sormenjälkitunnistin, joka on sijoitettu oikeaan kylkeen virta-/lukituspainikkeen yhteyteen. Tästä syystä aiemmista Xperia Z -sarjan puhelimista tutusta pyöreästä koholla olleesta painikkeesta on luovuttu ja uusi ovaalin muotoinen painike on kooltaan huomattavasti kookkaampi ja aavistuksen kyljen pinnan tason alapuolella. Sormenjälkitunnistimelle riittää tunnistamiseen, että sormi peittää noin 2/3 näppäimestä. Puhelimen näyttö on kuitenkin ensin herätettävä näppäintä painamalla, ennen kuin tunnistin skannaa sormenjäljen. Emme valitettavasti vielä päässeet testaamaan lukijan käytännön toimivuutta messujen esittelylaitteissa.

Sony on ollut pitkään tunnettu persoonallisista värivaihtoehtoistaan ja uuden Xperia Z5:nkin tapauksessa tarjolla on uusia ja erilaisia sävyjä. Värivaihtoehtoja ovat grafiitin musta, kulta, valko-hopea ja vihreä. Kaikkia värivaihtoehtoja yhdistää huurrettu takakuoren lasi, jonka pinnassa on pieni kumimainen tuntuma. Efekti oli allekirjoittaneen mielestä tyylikäs ja erityisesti musta sekä erikoinen tummanvihreä värivaihtoehto näyttivät tyylikkäiltä. Hauskana uutena yksityiskohtana Z5:n vasemman kyljen alaosaan on kaiverrettu Xperia-logo.

Z5:n takakuori on rakenteeltaan kiinteä ja sen alla sijaitsee 2900 mAh akku, joka on valitettavasti jälleen pienentynyt edeltäjämalliin nähden. Langaton lataus ei ole tuettuna, mutta pikalataustuki löytyy. Laitteen alapäädystä löytyvä micro-USB 2.0 -liitäntä on suojattu vedeltä, mutta ei ole uutta Type-C-mallia. Muut sisältä löytyvät tekniset ominaisuudet ovat pitkälti samat kuin edeltäjässä: Snapdragon 810 -piiri, kolme gigatavua RAM-muistia, 32 gigatavua tallennustilaa, muistikorttipaikka (max 200 Gt) ja Cat6-nopeusluokan LTE-yhteydet.

Xperia Z5:n takakuoren vasemmassa ylänurkassa sijaitsee tutun näköinen, mutta teknisesti täysin uudistettu kamera. Se perustuu Sonyn täysin uuteen 1/2,3 tuuman kuvasensoriin, joka kykenee maksimissaan 23 megapikselin otoksiin. Sonyn edustaja kertoi sensorin olevan kuitenkin todellisuudessa tätä suurempi, jota on hyödynnetty laajakuvasuhteen kuvakoon optimointiin sekä elektronisen kuvanvakaimen toimintaan. G Lens -objektiivin f-arvo on 2.0 ja polttoväli 24 mm. Kamera käyttää uutta hybriditarkennusta, joka perustuu kontrastierojen- ja vaiheentunnistukseen. Sonyn mukaan tarkennusaika on jopa vain 0,03 sekuntia. Lisäksi ominaisuuksiin kuuluu 5x ClearImage-zoomaus (8 megapikselin kuvia), 4K-videokuvaus sekä elektroninen SteadyShot Intelligent Active Mode -kuvanvakautus.

Pääsimme testaamaan Xperia Z5:n uutta kameraa ja kamerasovellusta myös käytännössä Sonyn osastolleen järjestämissä kulisseissa. Sonyn kameraohjelmistossa on jo useamman sukupolven ajan ollut parantamista, mutta nyt useimmille osa-alueilla vaikuttaisi tulleen korjausta. Käyttöliittymää on uudistettu niin, että yleisimpien kuvaustilojen (manuaali, automaatti, videokuvaus) välillä siirtyminen onnistuu nopeasti pystysuunnassa pyyhkäisemällä. Kamera muistaa nyt viimeisen käytetyn kuvaustilan, eli manuaalitilaa suosiva pääsee aina kameranäppäintä painamalla suoraan oikeaan paikkaan. Lisäksi kuvan kokoon liittyviä rajoituksia on poistettu, eli myös automaattitilassa käyttäjä voi valita täyden 23 megapikselin kuvakoon.

Käytännön kuvauskokemuksesta mainittakoon sen verran, että Z5:n uusi hybriditarkennus toimi suorastaan hämmästyttävän nopeasti. Oli tarkennuskohde lähellä tai kaukana, lukittui tarkennuspiste käytännössä välittömästi nappia painettaessa. Testasin myös elektronisen SteadyShot-kuvanvakautuksen toimintaa ja tallennetun videomateriaalin perusteella se näytti toimivan erittäin vakuuttavasti.

Xperia Z5 Compact

Xperia Z5 -malliston pienikokoisinta vaihtoehtoa edustava Compact on seuraaja vuosi sitten esitellylle Xperia Z3 Compact -mallille ja se on yksi harvoista todellisista pienemmän kokoluokan high-end-puhelimista. Myös Z5 Compactissa sukunäkö on säilynyt, mutta käsituntumaan ja yksityiskohtiin on tullut piristäviä muutoksia. IPS LCD -tekniikkaan perustuvan TriLuminos-näytön koko on pysynyt edelleen 4,6 tuumassa ja tarkkuus (joidenkin pettymykseksi) 720×1280 pikselissä. Näytön yläpuolelta löytyy Z5:stä tuttu viiden megapikselin kamera. Ulkomitat ovat pysyneet hyvin lähellä edeltäjämallia, mutta nykypäivän suurinäyttöisiin ja ohuisiin puhelimiin verrattuna Z5 Compact saattaa vaikuttaa melkoiselta pullukalta. Sen ulkomitat ovat 127 x 65 x 8,9 mm ja paino 138 grammaa, joiden myötä se istuu kuitenkin varsin mukavasti kämmenelle.

Z3 Compactin tapaan myös Z5 Compact on rakenteeltaan polykarbonaattimuovia, mutta toteutus on hieman erilainen. Laitteen kehys on sulavan yhtenäinen ja kyljet ovat aiempaa suoremmat. Kädessä Z5 Compact tuntui edeltäjäänsä tukevammalta ja laadukkaammalta. Rakenne on tuttuun tapaan IP68-suojattu vettä ja pölyä vastaan. Oikean kyljen näppäinasettelu on tuttu isommasta Z5-mallista ja myös sormenjälkitunnistimella varustettu virta-/lukituspainike kuuluu varustukseen. Oikean kyljen yläosasta löytyy upotettu Xperia-logo ja yläpäätyyn on sijoitettu 3,5 mm kuulokeliitäntä. Alapäädyn micro-USB-liitäntä tukee pikalatausta.

Myös Z5 Compact tulee saataville uusissa persoonallisissa värisävyissä, joissa lasinen takakuori on huurteisen mattapintainen. Värivaihtoehtoja ovat valkoinen, grafiitinmusta, korallinpunainen sekä keltainen. Takakuoren alla sijaitsee kiinteä 2700 mAh akku, joka on kasvanut 100 mAh edeltäjään nähden. Järjestelmäpiiri on sama Snapdragon 810 kuin isommissa malleissa, mutta RAM-muistia löytyy ”vain” kaksi gigatavua. Sonyn edustaja perusteli ratkaisua näytön HD-tarkkuudella, joka aiheuttaa huomattavasti pienemmän muistinkulutuksen Androidissa. Tallennustila on tuplaantunut 32 gigatavuun ja se on laajennettavissa jopa 200 gigatavun muistikortilla. Yhteyspuolella tuettuna ovat LTE Cat6, kaksitaajuus 802.11ac WiFi, Bluetooth 4.1 ja NFC.

Z5 Compactin kamera sijaitsee takakuoren vasemmassa ylänurkassa samaan tapaan kuin isommissakin malleissa. Myös itse kamera on kaikkine ominaisuuksineen täysin sama 23 megapikselin kuvia ottava uuden sukupolven moduuli ja sen kaverina on yhden pulssiledin salama. Myös kameran toimintaa ja kamerasovellusta koskevat samat huomiot, kuin ylempänä Z5:n kameran kohdalla.

Xperia Z5 Premium

Xperia Z5 Premium on Sonyn uuden malliston suurikokoisin vaihtoehto ja se pitää samalla sisällään hyvin poikkeuksellista tekniikkaa. Laitteen 5,5 tuuman IPS LCD Triluminos -paneeli on markkinoiden ensimmäinen 4K-tarkkuuden älypuhelinnäyttö. Toisin sanoen sen 3840 x 2160 pikselin resoluutio tuottaa huikean 806 PPI:n pikselitiheyden. Jätän laajemman kuvanlaadun arvioinnin itse testiartikkeliin, mutta näytön tarkkuudesta voin todeta, että yksittäisiä pikseleitä ei ollut enää mahdollista havaita ihmissilmällä. Sonyn edustajan mukaan virtaa säästetään ajamalla näyttöä Full HD -resoluutiolla silloin, kuin 4K-tarkkuudelle ei ole tarvetta. Toisin sanoen käyttöliittymää selaillessa yksi pikseli muodostuu neljästä todellisesta pikselistä, kun taasen 4K-materiaalia näytettäessä näyttö toimii täydellä tarkkuudellaan. Näyttömuistin ansiosta se ei rasita jatkuvasti suoritinta aiheuttaen ylimääräistä virrankulutusta.

Z5 Premium on ulkomitoiltaan 154,4 x 76,0 x 7,8 mm ja painaa 180 grammaa. Toisin sanoen se on näyttökokoluokassaan kapea, mutta varsin pitkä puhelin.

Muotoilultaan Z5 Premium on tuoteperheessään hieman outolintu, sillä se muistuttaa muodoiltaan ja väritykseltään enemmän Z3+:aa kuin Z5:ttä. Laitteen metallirunko on itse asiassa alumiinin sijasta ruostumatonta terästä ja se on viimeistelty puolikiiltäväksi. Tukevan tuntuinen rakenne on suojattu vedeltä ja pölyltä sisarmallien tapaan (IP68). Myös oikean kyljen näppäimistösijoittelu on tuttua muista Z5-malleista.

Toisin kuin kahdessa muussa Xperia Z5 -mallissa, Premiumin lasinen takakuori on viimeistelyltään kiiltävä. Etenkin krominvärinen vaihtoehto on käytännössä täysi peilipinta ja täysin mahdoton pitää puhtaana sormenjäljistä. Muita värivaihtoehtoja ovat kulta ja musta. Takakuoren alla sijaitsee kiinteä 3430 mAh akku, jolle valmistaja lupaa jopa kahden päivän akunkeston. 4K-videotoistoa Sonyn edustaja kertoi akun kestävän noin viisi tuntia. Muut Z5 Premiumin tekniset ominaisuudet ovat yhteneväiset perus-Z5:n kanssa.

Ensituntumien yhteenveto

Sonyn uudet Z5-mallit jättivät erittäin positiivisen ensivaikutelman niin muotoilu-uudistusten, sormenjälkitunnistimen kuin uuden kamerankin osalta. Tuskin maltamme odottaa, että pääsemme testaamaan Sonyn uutta kameraa käytännön tilanteissa ja tutkiskelemaan kuvanlaatua tietokoneen näytöltä. On myös mielenkiintoista nähdä onko Sony onnistunut parantamaan akunkestoa uusissa Z5-malleissaan, sillä Z3-malleista tuttu hyvä akunkesto pääsi hukkumaan Z3+-mallin myötä. Parhaimmillaan Sonyllä on hyppysissään yhdet vuoden parhaista Android-puhelimista, mutta pienten yksityiskohtien pettäminen saattaa painaa ne muun tarjonnan sekaan.

Uudet Xperia Z5 ja Z5 Compact -mallit tulevat myyntiin lokakuun aikana. Z5 Premiumia pitää odottaa hieman pidempään, marraskuun puolelle asti. TaskuMuro testaa Sonyn uutuudet, kunhan testikappaleet tulevat lehdistön saataville.