Uusimmat

Katsauksessa Windows 10 Mobilen uudistukset

31.03.2016 23:57 Juha Kokkonen

Windowsin mobiiliversion tarina on paljon pidempi kuin yhdenkään muun nykypäivän älypuhelinkäyttöjärjestelmän kohdalla. Sen juuret ovat peräisin viime vuosituhannen lopulla julkaistussa Windows CE:ssä sekä milleniumin jälkeen syntyneissä Pocket PC:ssä sekä Windows Mobilessa. Vaikka mobiili-Windows ei ole kärsinyt Symbianin kaltaista sukupuuttoon kuolemista, on sen nykytilanne pitkästä historiasta huolimatta varsin tukala Androidin ja iOS:n puristuksessa.

Uusimman sukupolven Windows 10 Mobile -käyttöjärjestelmänsä Microsoft esitteli suurelle yleisölle vaiheittain viime vuoden aikana. Ensin se julkaisi helmikuussa Technical Preview -esiversion muutamille Lumia-malleille, joiden määrä kasvoi vuoden mittaan suuremmaksi. Huhtikuun lopulla Microsoft esitteli Build-tapahtumassaan tarkemmin Windows 10:n ominaisuuksia mobiililaitteilla. Käyttöjärjestelmän lopullisen version julkaisu tapahtui puolestaan lokakuussa yhdessä uusien Lumia-älypuhelimien kanssa. Kuluttajien odotus ei kuitenkaan päättynyt siihen, sillä uusia Lumia-malleja piti odottaa kauppoihin vielä joulukuun alkuun asti ja vanhoille puhelinmalleille Windows 10 -päivitykset alkoivat vasta aivan hiljattain juuri ennen tämän artikkelin julkaisua.

win10mobile_0

Tutustumme tässä artikkelissa Windows 10 Mobilen mukanaan tuomiin muutoksiin sekä uusiin ominaisuuksiin. Päädyimme tarkoituksella tutustumaan Microsoftin uuden mobiilikäyttöjärjestelmän lopulliseen versioon hieman pidemmän testijakson aikana, sillä havaitsimme joulukuussa Lumia 950 XL:n testien yhteydessä sen olevan vielä monilta osin melko raakile. Halusimme nähdä miten luvatut päivitykset parantaisivat tilannetta ja päätimme julkaista Windows 10 Mobile -katsauksemme myöhemmin alkuvuoden aikana, kun ohjelmisto tulee päivityksenä saataville myös vanhemmille Windows Phone -puhelimille. Uusien ominaisuuksien esittelyn lomassa käymme kommenttien muodossa läpi käytännön huomioita ja Lumia 950- ja Lumia 950 XL -puhelimien kautta saatuja käyttökokemuksia viime kuukausien ajalta.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Uudistukset pinnan alla - Universal Windows Platform, Windows 10:n päivittäminen vanhoihin Lumia-malleihin
  3. Ulkoasu ja käyttöliittymän uudistukset
  4. Vakiosovellukset
  5. Continuum
  6. Loppusanat

Juha Kokkonen

Muropaketin uusimmat