Uusimmat

Kokeiltua: Samsung Galaxy S6 edge+

07.10.2015 22:11 Pekko Lainiala

Samsung julkaisi elokuun puolivälin paikkeilla jatkoa runsaasti kehuja niittäneelle kaarevanäyttöiselle Galaxy S6 edgelle. Galaxy S6 edge+:n lisäksi yhtiö esitteli myös Galaxy Note 5:n, mutta jälkimmäistä laitetta ei toistaiseksi nähdä Suomen markkinoilla.

Artikkelissa otetaan pikainen katsaus uutuuteen lähinnä edgen ja edge+:n eroavaisuuksien osalta. Mikäli aiemmin keväällä julkaistu Galaxy S6 edge ei ole tuttu laite, kannattaa ennen artikkelin lukemista tutustua TaskuMuron kattavaan testiin.

Edge+:n saa ostettua itselleen edullisimmillaan noin 800 eurolla, jolloin kaupasta lähtee mukaan 32 gigatavun tallennustilalla varustettu variantti. 64 gigatavun mallin hintataso pyörii kirjoitushetkellä noin 900-1000 eurossa.

Laite ei pakkauksen osalta tarjoa yllätyksiä, ja paketista löytyykin edeltävän mallin tavoin pikalatausta tukeva laturi, pikakäyttöopas, microUSB-kaapeli, SIM-kelkan irrotustyökalu sekä tulppamalliset valkoiset kuulokkeet.

Edge vs edge+ eroavaisuudet

Mikä uudessa edge+-mallissa sitten on oikeastaan muuttunut edgeen verrattuna? Eroja on näytön koossa (5,7 tuumaa vs 5,1 tuumaa), RAM-muistin määrässä (4 Gt vs 3 Gt) sekä akun kapasiteetissa (3000 mAh vs 2600 mAh). Lisäksi laite tukee langatonta pikalatausta erikseen myytävällä laturilla. Heikompaan suuntaan on menty siinä mielessä, että puhelimen yläpäätyyn ei suuremman mallin kohdalla ole enää sijoitettuna infrapunasensoria.

Kooltaan Galaxy S6 edge+ on 154,4 x 75,8 x 6,9 millimetrin kokoinen ja painaa 153 grammaa. S6 edge on mitoiltaan 142,1 x 70,1 x 7,0 mm ja painoa on 132 grammaa, joten muutokset koossa ovat pysyneet melko pieninä ja paino on säilynyt suuremmasta koosta huolimatta kuitenkin melko maltillisena.

Rakenteeltaan ja ulkonäöltään uutuus ei tarjoa mitään uutta. Puhelin näyttää käytännössä täysin samalta kuin S6 edge ja rakenne tuntuu todella jämäkältä vaikka näytöltä löytyy kokoa 5,7 tuumaa.

Allekirjoittaneelta ei löydy pidempää käyttökokemusta pienemmästä S6 edgestä, mutta voitaneen sanoa, että S6 edge+ tarjoaa täysin saman kokemuksen kuin S6 edge. Pienikätisten käyttäjien iloksi suuresta koostaan huolimatta puhelin tuntuu sopivan käteen helposti. Verrattaessa esimerkiksi Lumia 640 XL -puhelimeen, josta löytyy myös 5,7-tuumainen näyttö, on käsituntuma täysin eri planeetalta. Huomion arvoinen seikka on puhelimen liukkaus, joten jonkinlainen suojakuori on varmasti tarpeellinen, mikäli taipumusta laitteiden pudottamiseen löytyy.

Akkukestoa laitteesta irtosi allekirjoittaneen käytössä noin reilun päivän verran (n. 20-30 % jäljellä päivän lopussa), mutta aiemmasta mallista tuttuun tapaan pikalataus paikkaa tarpeen vaatiessa akkukestoa loistavasti. Täysin tyhjän akun saa puoleen varaukseen noin puolen tunnin latauksella ja täydeksi asti ladattaessa kestoksi mitattiin noin 1h 15min.

Edge+:n myötä ilmaantuneet ohjelmistouudistukset

S6 edge+:n myötä ilmaantuneet ohjelmistouudistukset tulkittiin aluksi siten, että ne tulisivat ainoastaan uutuuteen. Myöhemmin kuitenkin myös aiempi S6 edge on saanut samoja kaarevan näytön käyttöön liittyviä ominaisuuksia.

Yksi uudistuksista löytyy pienestä ”kuplasta”, joka näkyy puhelimen oikeanpuoleisella reunalla sovelluksesta riippumatta. Kun kuplaa kosketaan ja sipaistaan samanaikaisesti kohti ruudun keskustaa, aukeaa käyttäjälle joko vanha tuttu People edge- tai uudempi tuttavuus Apps edge -näkymä. Näkymiin voidaan sijoittaa esimerkiksi perheenjäsenten kuvakkeet nopeaa kommunikointia varten tai vaihtoehtoisesti Apps edgeen voidaan lisätä esimerkiksi paljon käytetyt ohjelmat. Sinänsä uusi ominaisuus ei vaatisi toimiakseen kaarevaa näyttöä, joten samankaltainen näkymä tullaan varmaankin näkemään myöhemmin muissa Samsungin puhelimissa.

Kamerasovellukseen on lisätty ominaisuus, jonka avulla on mahdollista luoda oma suoratoistolähetys esimerkiksi Youtubeen. Jotkut käyttäjät saattavat nähdä helpon suoratoistotoiminnon kovana plussana puhelinta valitessa alati kasvavassa streamaustrendissä niin pelaamisen kuin muukin sisällöntuoton suhteen. Kohderyhmä on kuitenkin melko pieni, mutta hienoa toki kohderyhmään kuuluvien kannalta

Esiasennettua tauhkaa löytyy Samsungille tuttuun tyyliin melko reilusti, mutta yksikään esiasennetuista ohjelmista ei tyrkyttänyt itseään häiritsevästi peruskäytön lomassa. Reilusti keskustelua aiheuttaneet Microsoftin esiasennetut sovellukset ovat poistettavissa kokonaan, mikäli niiden olemassaolo häiritsee, asiasta löytyy keskustelua esimerkiksi TaskuMuron uutisen kommenttikentästä. Kamerasovelluksessa ja kirjautumisruudussa havaittiin muutamaan otteeseen testijakson aikana jäätyilyä, jonka aikana puhelin ei tuntunut reagoivan oikeastaan mihinkään painalluksiin.

Yhteenveto

Samsungin päivitetty S6 edge vaikuttaa parin viikon testijakson perusteella oikein onnistuneelta paketilta. Toivomisen varaa jättää korkeahko hinta, mutta toisaalta mitään vastaavaa ei tämän vuoden lippulaivapuhelimien kattauksesta löydy. Parhaimpina ominaisuuksina voidaan pitää loistavaa kameraa sekä näyttöä, mutta myös laitteen ulkonäkö ansaitsee kehut. Samsung on päässyt tämän vuoden malleillaan varmasti irti haukutusta ”ämpärimuovin” käytöstä, sillä lasista ja metallista koostuvat materiaalivalinnat tuntuvat todella hyviltä. Heikompana puolena lasisen designin kohdalla on tietysti liukkaus, johon erityisesti kuivat kädet omaavan ostajan kannattaa varautua.

Kaareva näyttö 5,7-tuumaisena on näyttävän näköinen paketti ja sen avulla pystytään luomaan illuusio, että näyttöpaneelin sivuilla olisi minimaalisen vähän hukkatilaa. Käytännön suhteen kaarevuus herättää edelleen kysymyksen: ”Miksi?”. Testijakson aikana useat ulkopuoliset henkilöt kyselivät, että mitä sillä kaarevalla näytöllä sitten tekee. Eipä oikein mitään erityisen järkevää, ellei säilytä puhelinta yöpöydällä ja tykkää katsella kellonaikaa sen kaarevan näytön sivusta. Puhelin on kokonaisuutena ajatellen loistava paketti, mutta jäämme (edelleen) mielenkiinnolla odottelemaan ”oikeita” käyttötarkoituksia sivuilta kaartuvalle näytölle.

Ohjelmistopuolella jotkut voivat kaivata puhtaampaa Android-kokemusta Samsungin kustomointien sijaan, mutta kokonaisuute
na tuorein TouchWiz-käyttöliittymä tuntui hyvältä kokonaisuudelta. Heikkoina puolina esiin tulivat kameraohjelmiston sekä kirjautumisruudun pienimuotoinen satunnainen jäätyily, mutta kaiken kaikkiaan ohjelmistosta jäi positiivinen kuva, eikä minkäänlaista softatuputtamista esiintynyt.

Hyvää

  • Suorituskyky
  • Vaikuttava ulkonäkö
  • Loistava kamera sekä näyttö
  • Suuresta koosta huolimatta tukeva rakenne
  • Mahdollisuus sekä pikalataukseen että langattomaan lataukseen

Huonoa

  • Hinta varauksin
  • Satunnaset jäätyilyt kameraohjelmistossa ja kirjautumisruudussa
  • Kaarevalle näytölle ei vieläkään keksitty killeri-sovellusta