Uusimmat

Kokeilu: Huawei Watch GT Classic liikkuu näyttävästi älykellon ja aktiivisuusrannekkeen välimaastossa

05.12.2018 19:00 Ilari Hauhia

Älykellomarkkinat ovat viime vuosina olleet Apple Watchien ja Googlen Wear OS-käyttöjärjestelmää hyödyntävien laitteiden kaksintaistelua, siinä missä aktiivisuusrannekkeet ja urheilukellot ovat tarjonneet älykelloille edullisemman vaihtoehdon. Huawein Watch GT sijoittuu älykellojen ja aktiivisuusrannekkeiden välimaastoon omalla LightOS-käyttöjärjestelmällään.

Huawei julkaisi hiljattain Mate 20 -älypuhelimien lisäksi myös uuden Watch GT -älykellon, jota myydään Suomessa 249 euron suositushinnalla.

Ulkoisesti Huawei Watch GT Classic näyttää hyvältä klassisen tyylikkäällä, ruskealla nahkarannekkeella. Rinnakkaismallina on tarjolla  urheilullinen, silikonirannekeellinen Watch GT Sport. Varsin kookas 1,39-tuumainen kellotaulu tarjoaa 454 x 454 -resoluutiolla toimivan AMOLED-näyttöpaneelin. Näytön kuva on kirkas ja sitä on helppo lukea myös ulkona.

Kellossa on kaksi fyysistä painiketta. Ratkaisu on erikoinen, sillä kumman tahansa napin painaminen johtaa usein samaan lopputulokseen. Nappien avulla ei voi hallita älykellon käyttöä kokonaan, vaan eri sivujen välillä täytyy selata kosketusnäytön avulla.

Monien yllätykseksi Huawei ei monien muiden valmistajien tavoin ole hyödyntänyt Watch GT:ssä Googlen Wear OS -käyttöjärjestelmää. Sen sijaan laite toimii kokonaan uudella LightOS-käyttöjärjestelmällä. Myös Samsung on luottanut omissa älykelloissaan Tizen-käyttöjärjestelmään. Omalla käyttöjärjestelmällä raudan ja ohjelmiston välinen optimointi on helpompaa.

LightOS muistuttaa toiminnaltaan paljon Wear OS:ää. Alaspäin pyyhkäisy tuo esiin pika-asetukset, kun taas sivulle pyyhkäisy näyttää vuorotellen sykekäyrän, päivän sään ja aktiivisuuden. Fyysisistä napeista pääsee aloittamaan liikuntasuorituksen. Ikävä kyllä valikoiden selaamisessa on kuitenkin havaittavissa selvää graafista nykimistä, eikä se tunnu sulavalta.

Watch GT muistuttaakin ominaisuuksiltaan enemmän aktiivisuusranneketta kuin täysiveristä älykelloa. Watch GT ei tue kolmansien osapuolien sovelluksia, joten käyttökokemus pysyy alusta lähtien samana.

Esiasennetut sovellukset rajoittuvat ajastimeen, herätyskelloon, ”taskulamppuun”, kompassiin, barometriin sekä puhelimen etsintätoimintoon. Edes puhelimesta kuuluvan musiikin hallinnointi ei ole lainkaan mahdollista, mikä on suuri puute. Sovellustuen sijaan Watch GT panostaakin liikuntasuoritusten mittaukseen aktiivisuusrannekkeiden tavoin.

Watch GT tarjoaa yhteensä 11 erilaista kellotaulua. Osa kellotauluista muistuttaa perinteistä analogista vaihtoehtoa, osa taas luottaa digitaaliseen kelloon. Tietyissä kellotauluissa päivän aktiivisuuden ja otettujen askeleiden näyttäminen on suuremmassa osassa, kun taas toiset näyttävät suurella esimerkiksi käyttäjän sykkeen.

 

Kaikki kellotaulut eivät todennäköisesti miellytä silmää, mutta vaihtoehtojen joukosta löytynee helposti ainakin yksi tyydyttävä vaihtoehto. Ikävä kyllä uusien kellotaulujen lataaminen tai nykyisen kustomointi ei ole ainakaan toistaiseksi mahdollista.

Watch GT:n käyttötuntuma on hyvä. Kello on varsin tyylikäs ja nahkarannekkeella sitä voi hyvillä mielin pitää ranteessa myös astetta juhlavammissa tilaisuuksissa.

Käyttäjän näkökulmasta Watch GT on mukava ranteessa ja kokonaisuus vaikuttaa viimeistellyltä suhteellisen edullisesta hinnasta huolimatta. Kellon uskaltaa pitää ranteessa myös suihkussa tai uimaan mennessä, sillä se on vesitiivis 50 metrin syvyyteen saakka.

Watch GT saapuu käyttäjälle tyylikkäässä mustassa laatikossa. Laatikon sisältä löytyy varsinaisen älykellon lisäksi lataustelakka ja ohjekirja, mutta ei lainkaan USB-seinäadapteria.

Watch GT:n käyttöönotto oli testin perusteella hieman takkuinen prosessi. Kun älykellon kaivaa ensimmäistä kertaa laatikosta ja laittaa päälle, syttyy näytölle QR-koodi. Koodin lukeminen vie älypuhelimen selaimen sovelluskauppaan ja ehdottaa älykellon parittamiseen vaaditun Huawei Health -sovelluksen asentamista. Älykello toimii kuitenkin kaikkien valmistajien Android-älypuhelimien kanssa sekä myös iOS 9.0 tai uudemmalla käyttöjärjestelmällä varustettujen iPhonejen kanssa.

Huawei Healthin asentamisen jälkeen seuraa pieni rekisteröitymisrumba, samalla kun sovellus kysyy lupia erilaisten tietojen keräämiseen. Kun kaikki on valmista, pitäisi älypuhelimen (testivälineenä toimi Nokia 8) ja älykellon yhdistämisen sujua Bluetoothin välityksellä.

Testin aikana yhteys ei kuitenkaan halunnut syystä tai toisesta muodostua kuin vasta useiden yritysten jälkeen, mikä aiheutti pientä turhautumista. Myös Watch GT:n ohjelmistopäivityksen asentaminen takkusi ja vaati useita yrityksiä.

Yhteyden ylläpitämisessä oli haasteita silloin tällöin myös myöhemmin, kun puhelin ja älykello hukkasivat toisensa. Tällöin puhelimeen saapuneet ilmoitukset eivät aina liikkuneet älykelloon saakka. Kello ei osaa kuitata ilmoituksia automaattisesti pois kellosta mikäli ne on nähnyt jo älypuhelimen näytöllä, vaan ilmoitukset täytyy aina tyhjentää manuaalisesti.

Tyylikkään ulkokuoren alla Watch GT:n suorittimena toimii yleisten Qualcomm Snapdragon Wear 2100 tai 3100 -mallien sijasta ARM Cortex M4. Suoritin ei ole yhtä tehokas kuin Snapdragonit, mutta se tarjoaa huomattavasti paremman akkukeston. Akkukesto onkin Watch GT:n ylivoimaisesti paras puoli, ja siinä laite lunastaa Huawein mainospuheet.

Tavallisessa käytössä akun luvataan kestävän kahden viikon ajan. Jos GPS:n kytkee pysyvästi päälle, pitäisi kestää akku edelleen kokonaisen päivän. Akkukestoa voi halutessaan pidentää entisestään asettamalla näytön sammumaan silloin kun se ei ole käytössä. Myös jatkuvan sykemittauksen voi katkaista.

Reilun kahden viikon testijakson aikana Watch GT tarvitsi latausta vain pari kertaa, vaikka kello oli ominaisuuksien testauksen myötä aktiivisessa käytössä ja GPS oli usein päällä juoksulenkkien yhteydessä. Tarvittaessa kello myös lataa täyteen alle kahdessa tunnissa oman telakkansa avulla. Akkukesto on erinomainen verrattuna kilpaileviin älykelloihin, jotka vaativat usein lähes päivittäistä latausta.

GPS:n tarjoamien paikkatietojen lisäksi Watch GT osaa mitata vallitsevan ilmanpaineen sekä käyttäjän korkeuden merenpinnasta. NFC:tä älykellossa ei kuitenkaan ole, joten ostosten lähimaksu Watch GT:n avulla ei ole mahdollista.

Älykellossa on valmiit profiilit kävelyyn, juoksuun, pyöräilyyn, uintiin ja kiipeilyyn. Näiden lisäksi on tarjolla ”muut lajit”-kategoria. Kategorioiden perusteella omat liikuntasuoritukset voi lajitella Huawei Health -sovelluksessa näkyvään harjoituspäiväkirjaan. Samalla älykello tietää kannattaako GPS laittaa suorituksen ajaksi päälle – sisäliikunnassa tai salitreenissä siitä ei olisi liiemmin hyötyä.

Watch GT tarjoaa varjojuoksijatoiminnon, jota vastaan lenkillä voi kisata, ja joka auttaa pääsemään omiin kuntotavoitteisiin. Liikuntasuorituksen jälkeen Watch GT kertoo myös oliko suoritus kehittävä, ylläpitävä vai turhan löysä ja kuinka kauan suorituksen jälkeen kannattaisi levätä.

GPS lukittautuu yleensä noin reilussa kymmenessä sekunnissa harjoituksen alkamisesta. GPS mittaa matkaa sangen tarkasti ja kilometrit vastasivat testeissä verrokkilaitteina toimineiden Polar M600- ja M430 -kellojen sekä Nokia 8:n tuloksia.

Hetkellisen juoksunopeuden mittaaminen takkuaa kuitenkin pahasti. Esimerkiksi tasaista viiden minuutin kilometrivauhtia juostessa kello voi väittää nopeudeksi mitä tahansa alle neljän ja yli kahdeksan minuutin kilometrivauhdin väliltä.

GPS:n tavoin myös Watch GT:n optinen sykemittaus toimii pääpiirteittäin hyvin ja tulos oli linjassa verrokkilaitteiden kanssa. Erot laitteiden välillä olivat yleensä korkeintaan noin viisi lyöntiä minuutissa.

Optinen sykemittaus tuntuu tosin toimivan paremmin toisilla henkilöillä kuin toisilla. Joillain ihmisillä mittaustulos saattaa heitellä melko rankastikin, mutta toisaalta sama ilmiö toistuu myös muilla ranteesta mittaavilla sykemittareilla, eikä kyse ole vain Watch GT:tä koskevasta ongelmasta. Optinen sykemittaus ei myöskään koskaan yllä samaan tarkkuteen kuin varsinainen sykevyö, joten mikäli haluaa hyvin luotettavia syketuloksia kannattaa jatkossakin turvautua sykevyöhön.

Urheilusuoritusten aikana alanapin avulla voi selata sivuja jotka näyttävät muun muassa sykkeen ja juostun matkan, jolloin kellon käyttö sujuu myös hanskat kädessä. Ylänappi puolestaan laittaa harjoituksen tauolle. Ylänappi voi kuitenkin painautua vahingossa pohjaan esimerkiksi hihan mukana, jolloin juoksulenkin jälkeen on ikävä huomata mittauksen pysähtyneen aikoja sitten itsekseen.

Hyvinvointitoimintoihin kuuluu myös unen määrän seuranta. Testien perusteella tulos voi heitellä silloin tällöin hyvinkin raa’asti. Kerran kello väitti testaajan olevan edelleen nukkumassa, vaikka iltapäivä oli jo pitkällä ja sängystä oli noustu jo aamutuimaan.

Älypuhelimessa toimiva Huawei Health osaa piirtää juostut lenkit karttapohjalle. Tarjolla on myös sykekäyrä sekä taulukko, joka kertoo jokaisen juostun kilometrin keskinopeuden. Yhteenvedosta voi löytää suoritusta koskevia yksityiskohtia, kuten käytettyjen kaloreiden määrän sekä reitin korkeusvaihtelut. Ikävä kyllä dataa ei ole mahdollista saada ulos Huawei Healthista muiden sovellusten käyttöön.

Huawei Health palkitsee käyttäjän liikuntasuorituksista mitaleilla, kuten ”juokse viisi kilometriä” tai ”pyöräile 50 kilometriä” ja laskee kuinka paljon käyttäjä on liikkunut tietyn ajan sisällä. Sovellus tarjoaa myös erilaisia harjoitusohjelmia, kuten juoksun vasta aloittaneille tarkoitetun viiden kilometrin harjoitusohjelman tai aktiiviliikkujille kohdistetun intervalliohjelman.

Kokonaisuudessaan Watch GT jää ikävästi väliinputoajaksi älykellojen, urheilukellojen ja aktiivisuusrannekkeiden keskelle. 249 eurolla voi hankkia jo täysiverisen Wear OS -älykellon tai urheilukellon. Toisaalta suurin osa Watch GT:n tarjoamista ominaisuuksista löytyy jo halvemmistakin aktiivisuusrannekkeista.

On piristävää, että valmistajat uskaltavat erottua massasta kokeilemalla siipiään LightOS:n kaltaisten omien käyttöjärjestelmien avulla. Tällä kertaa toteutus jäi kuitenkin hieman puolitiehen. On kuitenkin mahdollista, että osa Watch GT:tä vaivaavista ongelmista korjataan myöhemmillä ohjelmistopäivityksillä.

Watch GT:ssä on kuitenkin myös hyviä puolia. Kello on ulkoisesti varsin tyylikäs ja sen akkukesto on kilpailijoihin verrattuna loistava.

 

Hyvää

  • Akkukesto
  • Ulkonäkö

Huonoa

  • LightOS:n rajoitettu sovellusvalikoima ja kustomoitavuus
  • Käyttöönoton kankeus
  • Musiikin toistoa ei voi hallita älykellosta käsin

Tekniset tiedot Huawei Watch GT

  • Hinta: 249 euroa
  • Näyttö: 1,39″ pyöreä AMOLED-kosketusnäyttö, resoluutio 454 x 454, 326 ppi
  • Käyttöjärjestelmä: Huawei LightOS
  • ARM Cortex-M4 -järjestelmäpiiri
  • Akku: 420 mAh, kesto normaalissa kellotilassa n. 30 päivää, jatkuvassa GPS-tilassa 22 tuntia, latausaika 2 tuntia
  • Muisti: 128 Mt massamuisti, 16 Mt RAM
  • Yhteydet: Bluetooth 4.2 (BLE), GPS+GLONASS+GALILEO
  • Muuta: Kiihtyvyysanturi, rannesykemittaus, gyroskooppi, elektroninen kompassi, barometri
  • Yhteensopivuus: Android 4.4 ylöspäin sekä iOS 9.0 ylöspäin
  • Koko: 4,65 x 4,65 x 1,06 cm, rannekkeen säätövara 14 – 21 cm, paino 46 g (ilman hihnaa)
  • Tuotepakkauksen sisältö: Huawei Watch GT, lataustelakka ja kaapeli, käyttöopas

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat