Uusimmat

Ensituntumat Xiaomi 13T -puhelimet – Samanlaiset erilaiset

26.09.2023 16:30 Kai Taipale

Xiaomi on tänään julkistanut uudet 13T-sarjan älypuhelinmallit. Uusia malleja tulee saataville odotusten mukaisesti kaksi kappaletta: Xiaomi 13T ja 13T Pro. Ulkoisesti kaksikossa ei ole mitään selkeää eroa, vaan ne ovat saman kokoiset ja näköiset. Kummassakin nähdään Leican kanssa yhteistyössä hiottu kamera. Hintaero kaksikon välillä on kuitenkin selkeä, joten varsinaiset erot löytyvätkin pellin alta. Kumpikin on kuitenkin ensivaikutelmien perusteella mielenkiintoinen tuttavuus.

Muropaketti pääsi pikaisesti tutustumaan uutuuskaksikkoon juuri ennen niiden julkaisua. Kaksikosta otettiin tuntumaa, jotta voidaan valita varsinaiseen testiin kiinnostavampi malliversio.

Vaikka ulkonäkö ei mikään varsinainen peruste olisikaan, niin tältä osin Xiaomi 13T -mallit ovat tasavahvoja. Puhelimet tulevat tarjolle kahtena värivaihtoehtona, jotka ovat musta ja sininen – jälkimmäisessä on käytetty lasin asemesta vegaaninahkaista taustamateriaalia. Yhteiskuvissa näkyy musta malli kummastakin. Muissa kuvissa on Pro-versio, mutta ulkoasu on mallien välillä käytännössä identtinen.

Xiaomi 13T -mallissa on kahdeksan gigatavua käyttömuistia ja tallennustilaa on tarjolla 256 gigatavun verran. Hintaa tällä malliversiolla on 649 euroa.

Xiaomi 13T Pro tulee puolestaan myyntiin 12 gigatavun RAM-muistilla ja tallennustilaa on perusversioon nähden tuplat eli 512 gigatavua. Hintaa tällä 12 + 512 gigatavun Pro-mallilla on 849 euroa.

Xiaomi 13T ja Xiaomi 13T Pro eroavat toisistaan siis vain sisuskaluiltaan. Ensimmäinen merkittävä ero on järjestelmäpiirissä. 13T:ssä on käytössä Mediatekin 8200 Ultra, kun taas 13 Pro on saanut sisäänsä Mediatekin huippumallin eli Dimensity 9200+ -version. Pikaiset käyttötuntumat eivät tässä kohtaa paljastaneet vielä mitään merkittävää käytännön eroa.

Jos järjestelmäpiirin puolesta kumpikin tuntuu riittävän tehokkaalta, niin muistin osalta ero on merkittävämpi. Käytännössä 13T-mallin kahdeksan gigatavua RAM-muisti ja 256 gigatavun tallennustila on nykypäivänä riittävä. 13T Pro -version 12 + 512 gigatavua on jo tehokäyttäjällekin hyvä määrä. Hintaero on kuitenkin sen verran merkittävä, että 13T-malliversio tuntuu lähtökohtaisesti huokuttelevammalta.

Tätä puolustaa vielä käsituntuma. Pro-versio on nimittäin aavistuksen verran painavampi. Ero on kuitenkin vain alle kymmenen grammaa, joten mitenkään ratkaisevalta ero ei tunnu.

Se mikä voisi valinnassa ohjata Pro-version suuntaan on latausnopeus. Se on nimittäin Pro-mallissa merkittävästi 13T-mallia nopeampi.

Siinä missä perusversiossa tyydytään 67 watin teholataukseen, on se Pro-versiossa peräti 120 wattia. Tämä voisi olla jollekin jo selkeä etu, mutta hitaampikin lataus täyttää akun reilussa 40 minuutissa. Pro-version mukana tulee siis järeämpi latauslaite, mikä voi olla selkeä etu. Hintaero pitää vaa’an kuitenkin edelleen 13T-version suunnalla.

Molemmissa Xiaomi 13T -malliversioissa on samankokoinen eli 6,67 tuuman AMOLED-näyttö. Tarkkuuskin on sama eli 2712×1220 pikseliä. Paneeli yltää kummassakin 144 hertsin virkistystaajuuteen. Silmämääräisesti näytöissä ei eroa ole havaittavissa, ja kummankin näyttö on todella kirkas, ja niillä pärjää kirkkaassakin auringonpaisteessa.

Iso näyttö kielii siitä, että puhelimet ovat myös kookkaita. Tämä tuntuu myös kädessä. Tasainen näyttö on saanut kaverikseen puhelinta ympäri kiertävän tasaisen reunuksen, vain taustan reunat on selkeämmin pyöristetty. Puhelin tuntuu kädessä hieman kulmikkaalta, eikä istu käteen aivan parhaalla mahdollisella tavalla. Kiiltävä takakuori kerää myös armottomasti sormenjälkiä.

Virta- ja äänenvoimakkuuden painikkeet sijaitsevat oikeassa kyljessä. Niin sijainti ja tuntuma ovat oikein mainiot. Sormenjälkilukija näytön alla. Sen toiminta on odotetun nopeaa.

Kummassakin mallissa on kolmesta takakamerasta koostuva, Leica-tuotemerkkiä kantava kamerakokonaisuus. Aiemmin Leica-tuotemerkki on varattu Xiaomilla muille kuin T-malleille, mutta uutuusmallien myötä tähän on saatu muutos.

Kummankin pääkamerassa käytetään 50 megapikselin kennoa ja sen polttoväli on 24 mm. Kenno on kooltaan 1/1,28” ja se aukkoarvo on f1.9. Kamerassa käytetään oletuksena pikselinyhdistystekniikkaa.

Ultralaajakulmakamera on toteutettu 15 millimetrin polttovälillä, sen kennon tarkkuus on 12 megapikseliä ja aukkoarvo on f1.9. Kamerakattauksen täydentää kaksinkertaiseen optiseen zoomiin yltävä telekamera. Tässä käytetään ultralaajakulman tapaan 12 megapikselin kennoa ja tämäkin kamera yltää f1.9-aukkoarvoon.

Pikaiset ensikuvat eivät välittäneet merkkejä suurista eroista puhelimien välillä. Pro-mallin kamera tosin tuntui merkittävästi nopeammalta reagoimaan kuvaustilanteisiin ja tarkensi nopeammin. Osa syistä voi löytyä puhelimen ohjelmistosta, joka ei vielä ollut myyntiversiota vastaava.

Videokuvauksessa Pro-malli yltää aina 8K-tarkkuuteen, joskin vain 24 kuvan sekuntinopeudella. 13T saa tyytyä pykälää alempaan arvoon, sillä tarjolla on ”vain” 4K-tarkkuus, joskin tässäkin kohtaa joutuu tyytymään 30 kuvan sekuntinopeuteen, kun Pro kuvaa tällä tarkkuudella 60 kuvaa sekunnissa. Videota paljon kuvaavalle Pro tuntuu järkevämmältä ratkaisulta.

Muutama pikainen kuva on otettu 13T Pro -versiolla Leica Vibrant -esiasetusta käyttämällä. Ensivaikutelma on ihan lupaava, mutta valotus on käytössä olevalla esisarjan ohjelmistoversiolla hieman ylivalottavan puolella.

Android 13 -versioon pohjautuva MIUI 14 -käyttöjärjestelmä on aiemmista malleista tuttu, joten siihen ei suurempia muutoksia ole tullut. Ilme on hieman karkkimainen, ja valikkorakenne vaatii paneutumista. Päivityslupaus on kuitenkin tällä kaksikolla hyvä. Käyttöjärjestelmäpäivitykset ovat luvassa neljäksi vuodeksi ja tietoturvapäivitykset viideksi vuodeksi.

Ensivaikutelmien perusteella kumpikin malli on omalla tavallaan mielenkiintoinen, ja suurin osa perustoiminnoista on niissä toteutettu mallikkaasti. Jos videokuvauksen suuremmat tarkkuudet ovat omassa käytössä tärkeitä, tai kaipaa erittäin nopeaa latausta, tai rutkasti tallennustilaa niin Pro-versio on ilmeinen valinta. Jos nämä eivät ole ykköskriteerejä, tarjoaa pikaisten ensivaikutelmien perusteelle 13T hyvin pitkälti samat olennaiset ominaisuudet näyttöä, olemusta ja kameravarustusta myöten, mutta merkittävästi edullisemmalla hinnalla. Muropaketin tarkempaa testiin tulee siis päätymään uutuuskaksikosta Xiaomi 13T.

Tärkeimmät Tekniset tiedot Xiaomi 13T

 • Hinta: 649 €
 • Järjestelmäpiiri: MediaTek Dimensity 8200 Ultra
 • Muisti, tallennustila: 8 Gt, 256 Gt
 • Kamerat: 50 MP (pääkamera, 24 mm, f1.9) 12 MP (ultralaajakulmakamera, 15 mm, f1.9), 12 MP (telekamera, 50 mm, f1.9), videokuvaus enintään 4K 30 fps. 20 MP (etukamera, 26 mm, f2.2)
 • Yhteydet: 2G/3G 4G/5G, WiFi 6, Bluetooth 5.4, NFC, USB-C-liitäntä
 • Akku. lataus:  5000 mAh, 67 watin pikalataus
 • Mitat, paino: 162,2 x 75,7 x 8,49 mm, 197 g
 • Käyttöjärjestelmä: MIUI 14 (Android 13)
 • Muuta: IP68-luokitus

Tärkeimmät Tekniset tiedot Xiaomi 13T Pro

 • Hinta: 849 €
 • Järjestelmäpiiri: MediaTek Dimensity 9200+
 • Muisti, tallennustila: 12 Gt, 512 Gt
 • Kamerat: 50 MP (pääkamera, 24 mm, f1.9) 12 MP (ultralaajakulmakamera, 15 mm, f1.9), 12 MP (telekamera, 50 mm, f1.9), videokuvaus enintään 8K 24 fps.
 • Yhteydet: 2G/3G 4G/5G, WiFi 7, Bluetooth 5.4, NFC, USB-C-liitäntä
 • Akku. lataus: 5000 mAh, 120 watin pikalataus
 • Mitat, paino: 162,2 x 75,7 x 8,49 mm, 206 g
 • Käyttöjärjestelmä: MIUI 14 (Android 13)
 • Muuta: IP68-luokitus

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat