Uusimmat

Pikatesti: Honor 9X -puhelin – Olemukseltaan tuttu, isonäyttöinen ja edullinen puhelin monipuolisella kameralla

11.12.2019 21:00 Ilari Hauhia

Honor 9X vastaa teknisiltä ominaisuuksiltaan pitkälti aiemmin tänä vuonna ilmestynyttä Huawei P Smart Z -puhelinmallia. Merkittävämpänä erona puhelimen takaa löytyy uudenlainen kameroiden yhdistelmä.

Honor 9X on monilta osin yhteneväinen emoyhtö Huawein omalla merkillä julkaistun P Smart Z -mallin kanssa. Molemmissa on käytetty Kirin 710F -suoritinta, ja niissä on varsin massivinen 6,59-tuumainen näyttö 2340 x 1080 pikselin resoluutiolla. Puhelimen toivottu koko on toki aina henkilökohtainen mielipide, mutta suuresta koosta johtuen Honor 9X:n käyttö yhdellä kädellä saattaa osoittautua jo melko hankalaksi isokätisellekkin käyttäjälle.

Honor 9X:n suositushinta on 249 euroa, joten se kuuluu edullisempaan hintaluokkaa. Tässä luokassa on todella ankaraa kilpailua, sillä samalla hinnalla saa vaikkapa Samsungin A40 tai A50 -mallit, tai vaikkapa Nokia 6.2 -puhelimen. Huawein ja Honorin valikoimissa on useita malleja lähellä tätä hintaluokkaa.

Keskusmuistia Honor 9X:ssä on kuusi gigatavua ja sisäistä tallennustilaa on 128 gigatavua. Akun kapasiteetti on 4000 milliampeerituntia ja sitä voi ladata 10 watin teholla.

Puhelimen myyntipakkaus sisältää itse laitteen lisäksi seinäadapterin, USB-C ja USB-A -liittimillä varustetun latauskaapelin sekä silikonisen suojakuoren.

Etupuolelta Honor 9X muistuttaa P Smart Z:aa lähes täysin. 16 megapikselin etukamera on asetettu esiin ponnahtavaan telakkaan, eikä lovelle tai reiälle ole tarvetta.

Takapuolella kamerat sen sijaan eroavat P Smart Z:sta, sillä niitä on yhteensä kolme. Sony IMX 582 -kennoon perustuvan pääkameran tarkkuus on 48 megapikseliä ja sen aukon koko on f1.8. Pääkameraa tukee kahdeksan megapikselin laajakulmakamera, jonka aukkoarvo on f2.4. Kameroista viimeinen on kahden megapikselin syvyyskamera.

Honor 9X -puhelimen kamerasovelluksessa on huomattava määrä erilaisia kuvaustiloja, joihin kuuluvat esimerkiksi muotokuva, intervalli, panoraama, yö ja aukko. Ominaisuuksien määrästä huolimatta käyttöliittymä on selkeä ja helppokäyttöinen. Syvyyskameran avulla P Smart Z saa kuviin syväterävyyttä, ja onnistuessaan syväterävyys näyttää parhaimmillaan varsin hyvältä ja luonnolliselta.

Honor 9X ottaa pääkameran voimin päivänvalossa kelpo kuvia omassa hintaluokassaan. Yksityiskohdat tallentuvat kuviin yleensä kohtuullisen hyvin ja kontrasti on suurimmassa osassa kuvista ihan hyvä.

Päivänvalossa myös valkotasapaino on yleensä hyvällä mallilla. Silloin tällöin kuvissa näkyy kuitenkin yliterävyyttä, ja tekoälyavustin saattaa tehdä väreistä sekä kontrastista välillä hieman luonnottomia.

Kahdeksan megapikselin laajakulmakamerassa on automaattinen korjaus, joka pyrkii korjaamaan kuvan vääristymät. Tämä saattaa kuitenkin kadottaa usein osan kuvan yksityiskohdista ja ne näyttävät sumeilta.

Laajakulmakameran ottamien kuvien väritasapaino on hieman kylmempi pääkameraan verrattuna. Laajakulmakamera tarjoaa tietyissä tilanteissa mukavan lisän, kun kuvaan saa mahdutettua enemmän asioita, mutta muuten kuvatessa kannattaa pyrkiä käyttämään pääkameraa.

Hämäräkuvauksessa pääkamera osuu valotuksessa yleensä kohdalleen, mutta kuvien yksityiskohdissa on entistä enemmän puutteita. Kuvissa esiintyy helposti myös kohinaa.

Hämärässä kuvattaessa kannattaa pyrkiä käyttämään erillistä yötilaa, joka parantaa kuvien laatua jonkin verran. Se on käytössä vain pääkameran kanssa. Laajakulmakamera ei ole parhaimmillaan hämäräkuvien kanssa, eivätkä sen ottamat yökuvat ole kovin hyviä.

Kameroiden lisäksi puhelimen takapuolelta löytyy myös sormenjälkitunnistin. Se toimii hyvin, mutta sormenjälkitunnistimen lisäksi myös puhelimen takapuoli kerää ikävän paljon epätoivottuja sormenjälkiä.

Honor 9X -puhelimessa on P Smart Z:n tavoin EMUI 9.1 -käyttöliittymä, joka eroaa hyvin vähän P Smart Z:sta tutusta käyttöliittymästä. Muihin käyttöliittymiin tottuneelle EMUI saattaa aiheuttaa aluksi pientä hämmennystä, sillä oletusasetuksilla esimerkiksi täysi sovellusvalikko ei ole päällä, vaan kaikki applikaatiot kasautuvat aloitusruuduille.

EMUI 9.1 perustuu Android 9.0 Pieen, mutta Android 10 -päivitys on luvassa myöhemmin. Tietoturvapäivitysten taso oli ainakin toistaiseksi jäänyt elokuun päivityksen tasalle, mikä jättää selvästi toivomisen varaa.

Sovellusvalikon voi kuitenkin ottaa käyttöön asetuksista. EMUI:ssa näytön alareunassa on vielä erilliset virtuaaliset painikkeet kotiruudulle, takaisin-näppäimelle ja aukinaisille ohjelmille.

Käyttöliittymään on esiasennettu muutamia Huawein ja tämän yhteistyökumppaneiden sovelluksia. Niihin kuuluvat muun muassa Facebook, Booking.com, Amazon Shopping, SwiftKey, Ebay sekä joukko Huawein omia palveluita ja työkaluja kuten Huawei Video ja HiCare. Mukana ovat toki myös Googlen esiasennetut sovellukset. Ylimääräiset sovellukset voi kuitenkin halutessaan poistaa laitteesta tavalliseen tapaan.

EMUI 9.1 -käyttöliittymän mukana saapui myös GPU Turbo 3.0 -ominaisuus, jonka pitäisi nostaa puhelimen suorituskykyä tietyissä sitä tukevissa peleissä. Lista on varsin lyhyt, mutta siihen kuuluvat muun muassa Fortnite joka pyöri puhelimella kiitettävästi. Käytännössä on kuitenkin vaikea havaita, kuinka merkittävää ja huomattavaa käytännön etua toiminto kuitenkaan tuo, sillä GPU Turboa ei voi vertailun vuoksi sammuttaa vaan se on aina automaattisesti päällä.

Niistä peleistä, jotka eivät tue GPU Turboa, testasimme PlayerUnknown’s Battlegroundsia ja Subway Surfersia. Myös ne toimivat hyvin.

Honor 9X on täpärästi testijoukon nopein graafista suorituskykyä mittaavassa Antutu-testissä, mutta käytännössä tulos on odotetusti hyvin lähellä P Smart Z:aa. Nokia 4.2 puhelin jää tästä kolmikosta jo selvästi.

Yleistä suorituskykyä mittaavassa PCMarkissa Honor 9X on edelleen paras, mutta erot P Smart Z:aan ovat jälleen marginaalisen pienet.

Graafista suorituskykyä mittaavassa GFXBenchissä Honor 9X suoriutuu testeistä käytännössä yhtä hyvin kuin P Smart Z ja Nokia 4.2.

 

Akkukestoa mittaavassa Geekbench-testissä Honor 9 X päihittää myös P Smart Z:n, vaikka molemmissa malleissa on 4000 milliampeeritunnin akku.

Yleisesti ottaen Honor 9X on P Smart Z:n tavoin 250 euron hintaluokassaan kohtalaisen suorituskykyinen ja tyylikäs laite, jonka näyttö on hyvin suurikokoinen. Mikäli sen näkee hyvänä puolena, on puhelin varsin varteenotettava vaihtoehto kilpaillussa hintaluokassa.

Honor 9 X muistuttaa niin paljon P Smart Z:aa, että peruskäytössä eroa niiden välillä on vaikea huomata. Suurimpana erona Honor 9X -mallista löytyy laajakulmakamera, jonka laatu on kohtalainen, mutta joka ei yllä pääkameran tasolle. Myös Honor 9X:n akkukesto on testien perusteella hitusen P Smart Z:aa parempi.

Mikäli Huawei P Smart Z ja Honor 9X maksavat saman verran, on Honor 9X parempi vaihtoehto – mutta mikäli P Smart Z:n löytää tarjouksesta selvästi halvemmalla, on se  järkevämpi valinta.

Hyvää

  • Suorituskyky hintaluokassaan
  • Esiin ponnahtava etukamera ja tyylikäs ulkonäkö
  • Suurikokoinen akku

Huonoa

  • Laajakulmakameran laatu, erityisesti hämärässä
  • Suuri koko saattaa tehdä käsittelystä hankalaa varsinkin yhdellä kädellä
  • Paljon turhia esiasennettuja sovelluksia

Honor 9X tekniset tiedot:

  • Hinta: 249 €
  • Prosessori: Kirin 710F (kahdeksan ydintä: 4 x 2,2 GHz + 4 x 1,7 GHz)
  • Grafiikkaprosessori: Mali-G51 MP4
  • Muisti: 4 Gt RAM-muisti, 128 Gt (tallennustila laajennettavissa microSD-muistikortilla enintään 512 Gt asti)
  • Näyttö: 6,59″ (FullView IPS LCD, 2340 x 1080 pikseliä, 19.5:9-kuvasuhde, 391 PPI)
  • Takakamera: 48 MP (pääkamera, f1.8, 1,6 µm, 1/2.0″) + 8 MP (ultralaajakuva, 13 mm, 120°, f2.4) + 2 MP (syvyyskamera, f2.4), Videotallennus 1080p@60FPS
  • Etukamera: 16 MP (moottoroitu pop-up-kamera, f2.2)
  • Käyttöjärjestelmä: Android 9.0 Pie + EMUI 9.1
  • Yhteydet: GPRS, EDGE, 3G, LTE, 2.4 GHz WiFi (b/g/n) + 5 GHz WiFi (a/ac), Bluetooth 4.2, USB-C -liitäntä, USB 2.0, A-GPS / Glonass
  • Akku: sisäänrakennettu Li-Ion (4000 mAh), 5V/2A lataus
  • Mitat: koko 163,5 x 77,3 x 8,8 mm, paino 197 g
  • Muuta: käyttää nanoSIM-kortteja, sormenjäkilukija takana, 3,5 mm kuulokeliitäntä

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat