UUSIMMAT

Testi: Nokia 4.2 -puhelin tarjoaa puhtaan Androidin, mutta suorituskyky jää pettymykseksi

25.07.2019 08:00 Ilari Hauhia

Suomessa 199 euron suositushinnalla myytävä Nokia 4.2 on HMD Globalin mukaan ”pieni lippulaiva”. Puhelimen takelteleva suorituskyky ei kuitenkaan pärjää edes kaikille budjettiluokan verrokeille, kalliimmista lippulaivoista puhumattakaan. 

Samalla kun lippulaivapuhelimien hinnat kohoavat vuosi vuodelta, on myös noin 200 euron budjettiluokkaan ilmestynyt useita päteviä vaihtoehtoja. Alun perin MWC 2019 -messuilla esitelty Nokia 4.2 on HMD Globalin yritys menestyä kilpaillussa hintaluokassa.

Nokia 4.2 -puhelin tarjoaa 5,71-tuumaisen näytön joka toimii 1520 x 720 pikselin resoluutiolla. Näytön pikselitiheydeksi tulee maltilliset 270 pikseliä tuumaa kohden.

Näytön yläreunasta löytyvään loveen on asetettu kahdeksan megapikselin f2.0-aukkoarvolla toimiva etukamera, kun taas takapuolelta löytyy 13 megapikselin f2.2-aukollinen pääkamera, jota tukee kahden megapikselin syvyysanturi.

Edullinen hintaluokka tarkoittaa, että Nokia 4.2:n ominaisuuksissa on jouduttu tekemään uhrauksia. Suorittimena toimii kohtuullisen vähätehoinen Qualcomm Snapdragon 439 ja puhelimen 3000 milliampeeritunnin akkua ladataan micro-USB-liittimen kautta ilman tukea pikalataukselle.

Keskusmuistia Nokia 4.2:ssa on kolme gigatavua ja sisäistä tallennustilaa 32 gigatavua. Puhelin tukee parhaimmillaan 400 gigatavun microSD-muistikortteja, joiden avulla tallennustilaa voi jatkaa. Muistikorttia voi käyttää, vaikka puhelimessa olisi kaksi SIM-korttia.

Nokia 4.2 kuuluu Android One -ohjelmaan, eli sen käyttöjärjestelmänä toimii puhdas Android 9.0 Pie. Sen myötä valmistaja lupaa laittelle Android-päivityksiä kahdeksi vuodeksi ja tietoturvapäivityksiä kolmeksi vuodeksi.

Puhelimen yläreunassa on paikka 3,5 millimetrin kuulokkeille ja myyntipakkaus sisältääkin laturin ja ohjekirjan lisäksi nappikuulokkeet. Nappikuulokkeiden laatu ei huimaa päätä, mutta hätätilassa ne soveltuvat esimerkiksi lenkkipolulle.

Hienona yksityiskohtana HMD Global on yhdistänyt ilmoitusvalon Nokia 4.2:n virtanäppäimeen. Näin esimerkiksi puhelimeen saapuva viesti saa virtanäppäintä kiertävän led-valon sykkimään tyylikkäästi. Nokia 4.2:n vasemmassa reunassa on myös Google Assistant -virtuaaliapurille omistettu pikanäppäin.

Nokia 4.2:n suositushinta on Suomessa 199 euroa, mutta alennusmyynneistä sen voi hankkia jo hieman halvemmalla. Tällöin se kilpailee hintansa puolesta muun muassa Huawein PSmartin, P20 Liten ja Honor 10 Liten kanssa. Samsungilta samaan hintaluokkaan sijoittuu esimerkiksi Galaxy A20e.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Käyttökokemukset
  3. Kamera
  4. Suorituskyky ja akkukesto
  5. Yhteenveto