Uusimmat

Käyttökokemukset

25.07.2019 08:00 Ilari Hauhia

Käyttökokemukset

Metallirunkoinen ja takapuolelta lasikuorinen Nokia 4.2 on ulkoisesti tyylikäs laite ja se tuntuu kädessä jämäkältä. Puhelimen näytön reunat ovat kalliimpiin puhelimiin verrattuna hieman paksut, mutta esimerkiksi vanhempaan Nokia 8:aan verrattuna Nokia 4.2 tarjoaa sekä suuremman näytön että pienemmät ulkomitat.

Nokia 4.2 -puhelimen 19:9-kuvasuhteinen näyttö kattaa puhelimen etuosasta 76,6 prosenttia. Laitteen ulkomitat ovat 149 x 71,3 x 8,4 millimetriä ja se painaa 161 grammaa.

Nokia 4.2:n lasikuori luo hyvän tuntuman käteen, eikä se tunnu liukkaalta. Tämä tekee puhelimen käsittelystä helppoa sekä paljain käsin että hanskoilla.

Myöskään fyysisten virtanäppäimen ja äänenvoimakkuuden säätönäppäimien tuntumassa ei ole valitettavaa. Puhelin ei kevyesti taivutettaessa väänny, nitise tai natise, mutta jämäkkyydestä huolimatta puhelin tuntuu kädessä yllättävän kevyeltä ja sirolta.

Sormenjälkilukija on asetettu puhelimen takapuolelle, heti kameran alle. Tunnistin lukee sormenjäljen nopeasti ja siihen yltää etusormella hyvin. On tietysti varsin yksilöllistä, mikä sormenjälkitunnistimen sijoittelu tuntuu itsestä parhaalta. Kuten sormenjälkitunnistimien kanssa on tavallista, joutui kostealla sormella usein tukeutumaan PIN-koodin näpyttelyyn tai salasanana toimivaan kuvioon.

Nokia 4.2 tarjoaa lisäksi etukameraan perustuvan kasvojentunnistuksen. Sen toimivuus osoittautui kuitenkin erittäin kehnoksi. Välillä laite ei suostunut useista yrityksistä huolimatta tunnistamaan omistajaansa edes kirkkaassa päivänvalossa. Silloinkin kun tunnistus onnistui, oli se hyvin hidasta ja puhelinta sai heilutella kasvojen edessä hyvän tovin. Kasvojen tunnistus ei ole myöskään kovin tietoturvallinen vaihtoehto.

Näyttönsä puolesta Nokia 4.2 -mallin 1520 x 720 pikselin resoluutiolla toimiva näyttöpaneeli edustaa budjettiluokkaa. 270 PPI:n pikselitiheydellä näyttö jää kauas huippumalleista, ja varsinkin läheltä katsottuna näytön tarkkuus jättää toivomisen varaa. Jo 200 euron katuhintaluokassa esimerkiksi Muropaketin testissä kehuja keränneestä Huawein PSmartista löytyy 2340 x 1080 -resoluutioon yltävä näyttö.

Arkikäytössä, kuten sosiaalisen median selaamisessa tai viestien kirjoittamisessa pienempikin resoluutio on toki riittävä, mutta vaikkapa pelikäytössä näyttö ei ole parhaimmillaan.

Väritoistoin puolesta Nokia 4.2:n näyttö on pettymys. Värit näyttävät haaleilta, kontrasti on heikkoa ja musta väri on pikemminkin tumman harmaata. Nokia 4.2:n näytön maksimikirkkaus jää sekin himmeäksi ja näytön lukeminen kirkkaassa auringonvalossa voi osoittautua haasteelliseksi. Katselukulmat ovat onneksi kohtuullisen hyvät.

Nokia 4.2 -puhelimessa on vain yksi alareunaan sijoitettu kaiutin. Sen tuottama ääni ei ole kehuttava, eikä sen kautta tee mieli kuunnella musiikkia. Sen sijaan musiikin kuunteluun, elokuviin tai muuhun äänentoistoon kannattaa käyttää 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää.

Ohjelmiston puolella Nokia 4.2 tarjoaa puhtaan Android 9.0 Pien. Puhdas Android jakaa paljolti mielipiteitä. Osa pitää käyttöliittymää minimalistisen toimivana ja kauniin pelkistettynä, kun taas osa käyttäjistä jää kaipaamaan valmistajien omia lisäyksiä käyttöliittymään.

Puhtaan Androidin hyvänä puolena Nokia 4.2:een ei ole esiasennettu Googlen omien sovellusten lisäksi yhtäkään ylimääräistä ohjelmaa. Nokia 4.2:een saapui testin aikana Androidin kesäkuun tietoturvapaketti.

Käyttöliittymää ohjataan Android 9.0 Pien mukana uudistettujen kosketuseleisiin perustuvien valikkojen avulla. Näin ruudun alareunassa näkyy tavallisesti pelkkä pilleriä muistuttava virtuaalinäppäin, jota painamalla pääsee takaisin kotinäytölle. Joissain sovelluksissa pillerin rinnalle ilmestyy takaisin vievä nuolinäppäin. Aiemmin käytetyt sovellukset aukeavat alhaalta ylös pyyhkäisemällä, kun taas pika-asetukset ja ilmoitukset löytyvät yläreunasta alaspäin pyyhkäisemällä.

Nokia 4.2:n kehno suorituskyky tulee ilmi jo arkikäytössä. Jo pelkkä valikoiden nopea selaaminen saa käyttöliittymän tökkimään ja esimerkiksi puhelimen avaaminen lukituksesta ei ole aina sulavaa. Varsinkin raskaammat sovellukset lataavat välillä hyvinkin kauan ja esimerkiksi nettisivuja selatessa isommat sivustot aiheuttavat ikävää hidastelua.

Jo kohtuullisen kevyetkin pelit, kuten Angry Birds, Subway Surfers ja Temple Run laittoivat puhelimen tehot koetukselle, mikä näkyi pelien hidasteluna ja ruudunpäivitysnopeuden tippumisina. Pelikäyttöön Nokia 4.2 ei olekaan kovin hyvä valinta.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Käyttökokemukset
  3. Kamera
  4. Suorituskyky ja akkukesto
  5. Yhteenveto

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat