UUSIMMAT

Kamera

25.07.2019 08:00 | Ilari Hauhia

Kamera

Nokia 4.2:n takapuolelta löytyvä kaksoiskamera koostuu f2.2-aukkoarvolla toimivasta 13 megapikselin pääkamerasta, jota tukee kahden megapikselin syvyyskamera. Kamerasovelluksen aukeaminen ottaa välillä oman aikansa, mutta latautumisen jälkeen paljastuu pelkistetyn toimiva kamerasovellus.

Automaattitarkennus on hieman hidas, jonka vuoksi voi tuntua luontevammalta koskettaa näytöllä haluttua kohdetta. Automaattitarkennus ei myöskään tuota aina toivottua tulosta, vaan automatiikka voi arpoa kuvaan väärän kohteen. Varsinkin hyvin lähellä sijaitsevaan kohteeseen tarkentaminen voi vaatia useita yrityksiä, vaikka kohteen osoittaisi kameralle sormella tökkäämällä.

Kamerasovelluksen tarjoama kuvausnopeus on kohtalaisen nopea kun ottaa huomioon, että puhutaan budjettiluokan puhelimesta. Vauhdista kuvien ottaminen ei kuitenkaan onnistu, vaan puhelinta täytyy pitää paikallaan kuvauksen ajan, tai muuten kuvasta tulee suurella todennäköisyydellä tärähtänyt.

Kamerasta löytyy erillinen HDR-tila, mutta sen käyttö hidastaa kuvausnopeutta merkittävästi.

Kirkkaassa valaistuksessa Nokia 4.2:n kamera kykenee parhaimmillaan kohtalaiseen kuvanlaatuun, kunhan puhelimen saa pidettyä kuvatessa paikallaan. Hämärässä kuvien laatu laskee huomattavasti ja niissä esiintyy runsaasti kohinaa ja epätarkkuutta. Erillistä yötilaa Nokia 4.2:ssa ei ole ja muutenkin kuvaustilojen välillä liikkuminen on hieman hidasta.

Kamerasovelluksessa on tavallisen kuvatilan lisäksi Live Bokeh -tila, jossa syvyyskamera ja automatiikka pyrkivät tuomaan kuviin kohteen taustan häivyttävää bokehia. Kuvaustila ei aina halua löytää ja rajata haluttua kohdetta toivotulla tavalla, mutta kärsivällinen kuvaaja saattaa saada kuvatilassa useampien yritysten jälkeen aikaiseksi hyvääkin jälkeä. Liukusäätimellä kuvaaja voi itse vaikuttaa siihen, kuinka vahva bokeh-efektistä tulee.

Ammattilainen-tilassa kuvaaja pääsee itse säätämään kuvien valkotasapainoa, tarkennusta, ISO-arvoa väliltä 100-1600 ja suljinnopeutta 1/2 – 1/500 sekunnin väliltä. Ilahduttavasti Nokia 4.2:lla pystyy ottamaan myös RAW-kuvia, mikä tekee kuvien jälkieditoinnista huomattavasti monipuolisempaa.

Näyttöloveen on upotettu kahdeksan megapikselin etukamera jonka aukkoarvo on f2.0. Sillä ottaa riittävän laadukkaita kuvia esimerkiksi Snapchatia tai muuta sosiaalista mediaa varten, mutta kuvien prosessointi on vielä pääkameraakin hitaampaa. Myös näihin kuviin on mahdollista yrittää lisätä syväterävyyttä, mutta kuvien tällöin onnistuminen on varsin satunnaista.

Videokuvauksen puolella Nokia 4.2 kykenee 1080p-resoluution kuvaan 30 FPS:n nopeudella. Kamerassa ei ole vakautusta joten kuvaajan on hyvä pysyä paikallaan, mutta muuten videon laatu on kohtalaisen hyvää mikäli valoa on tarjolla riittävästi.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Käyttökokemukset
  3. Kamera
  4. Suorituskyky ja akkukesto
  5. Yhteenveto

Muropaketin uusimmat