Uusimmat

Testi Langattomat Motorola Moto Buds+ -kuulokkeet – Persoonallisen värinen laatunappi sopuhintaan

09.06.2024 19:00 Kai Taipale

Motorola ei ole erityisen tunnettu kuulokkeistaan. Valmistaja on kuitenkin pakannut Moto Buds+ -kuulokkeisiin liudan huippumalleista tuttuja ominaisuuksia ja ottanut äänen hiomiseen kumppaniksi Bosen. Ja kas, yhdistelmähän toimii – ainakin pääosin.

Täyslangaton Motorola Moto Buds+ -kuulokemalli on hinnoiteltu kohtuullisen maltillisesti 149 euroon. Kyseessä ei siis ole mitkään halpakuulokkeet, vaan pikemminkin järkihintaiset kuulokkeet, joihin on saatu paljon ominaisuuksia ja vähintään kohtuullinen ääni.

Luokka on kilpailtu, sillä vähän yli tai alle 150 euron katuhintaluokasta löytyy esimerkiksi Jabra Elite 5, JBL Live Pro 2, OnePlus Buds Pro 2, Samsung Galaxy Buds2 Pro ja Sony LInkbuds S -kuulokkeet. Kilpailijoistakin löytyy siis paljon laadukkaita vaihtoehtoja, joten vaatimustaso tässä luokassa on melkoisen kova. Edullisempaa mallia kaipaaville Motorola julkaisi Moto Buds+ -version lisäksi 59 euron hintaisen Buds-mallin, jossa on sitten tingitty jo liki kaikista ominaisuuksista vastamelua lukuun ottamatta.

Motorola Moto Buds+ -kuulokkeissa sen sijaan ominaisuuksia löytyy. Lähdetään purkamaan niitä yhteysominaisuuksista ja koodekeista. Käytössä on riittävän modernisti Bluetooth 5.3 -yhteys. Koodekkituesta löytyy parhaimmillaan LHDC, joka puolestaan mahdollistaa myös Hi-Res-audion toistamisen, mutta vain sitä tukevilla puhelinmalleilla.

Myyntipakkauksen varustukseen kuuluu kuulokkeiden ja latauskotelon lisäksi USB-C-kaapeli ja pikaopas. Eri kokoisia silikonisia korvasovitteita on kolmet.

Kuulokkeiden suunnittelussa Motorola on tehnyt yhteistyötä Bosen kanssa. Tämä kuuluu sekä äänensävyssä, mutta myös vastamelun toiminnossa.

Napit edustavat tulppaavaa rakennetta, ja osa kuulokkeesta sijoittuu varren myötä korvan ulkopuolelle.

Ihan ensimmäiseksi voi todeta kahteen kuuloke-elementtiin perustuvan napin soivan kovaa.

Jo oletusäänenvoimakkuus on kohtuullisen kova, ja käytännön kuunteluissa äänenvoimakkuuden voikin jättää harvinaisen alhaiseen asetukseen. Toki ylikovaa soitettaessa nappien ominaisuudet alkavat kärsiä, mutta näiden kuulokkeiden kanssa ei ainakaan tarvitse tuskailla liian hiljaista äänenvoimakkuutta. Tätä auttaa myös se, että ainakin omaan korvaani nappi istui keskivertoa paremmin.

Siinä missä Bosella on yleensä hieman omaleimaisempi ääniprofiili, ei Moto Buds+ ole aivan yhtä persoonallinen. Kuulokkeita leimaa lievä bassovoittoisuus, jota voisi ehkä luonnehtia eräänlaiseksi loudness-tehosteeksi. Tämä siksikin, että myös korkeissa äänissä on korostumaa.

Näistä pienistä huomioista huolimatta ääni on suorastaan mainio. Järkevillä äänenvoimakkuuksilla basso on korostuneisuudesta huolimatta napakka ja rullailee mukavasti menemään. Myös keskialue ja ylä-äänet ovat selkeitä, ilman dramaattisia korostumia. Näiden osalta hienosäädön voi hoitaa Moto Buds -sovelluksella. Kokonaisuutta voi pitää pikemmin dynaamisena kuin tarkan musikaalisena, mikä sopii oikein mainiosti erityisesti konevoittoiseen musiikkiin.

Aktiivinen vastamelutoiminto on sekin oikein toimiva. Bose-leimasta huolimatta tältä osin kuulokkeet eivät yllä samalla tasolle kuin Bosen omat mallit, tai esimerkiksi Sonyt huippuversiot. Toiminto kuitenkin leikkaa riittävästi yleisimpiä taustahälyjä esimerkiksi lentokoneessa tai bussissa. Myös ympäröivät puheäänet vaimenevat merkittävästi. Selvimmin toiminto jää jälkeen huippunapeista korkeampien äänien vaimennuksessa. Kokonaisuutena vastamelussa napit kilpailevat hyvällä keskitasolla, ehkäpä hieman jopa sen yläpuolella.

Melunvaimennukselle on perustilan lisäksi tarjolla automaatti- ja läpikuuluvuustilat. Näistä ensimmäinen yrittää arvailla, ei aina niin menestyksekkäästi, sopivaa tilaa. Luonnollisesti melunvaimennus on myös kytkettävissä pois.

Tuplanapautukseen, kolmeen napautukseen tai pitkään painallukseen perustuvat eleohjaukset voi nekin säätää kohdalleen sovelluksesta. Kullekin toiminnolle on valittavissa useampi vaihtoehto ja näitä voi säätää kummallekin puolelle erikseen. Tältä osin kuulokkeet ovat hyvinkin joustavat.

Vain Android-laitteilla tarjolla olevan Moto Buds -sovelluksen kautta voi siis hienosäätää myös ääntä taajuuskorjaimella, tai ottaa käyttää viivettä vähentävän pelitilan. Jälkimmäinen voikin tulla tarpeeseen, sillä sovelluskohtaisesti ääniin ilmestyi viivettä. Sovelluksesta voisi ottaa käyttöön myös Hi-Res-äänen tai päänliikkeiden seurannan, mikäli käytössä on niitä tukeva mobiililaite.

Sovelluksen kautta saisi käyttöön myös Dolby Atmos -tilaääniä seuraavan Dolby Headtracking -toiminnon, mutta testiaikana käytössä ollut Samsung Galaxy S24 Ultra -puhelin ei sitä tue, mutta esimerkiksi Motorolan oma Moto 50 Edge Pro -puhelin tukisi. Sama pätee siis myös Hi-Res-ääniin.

Akkukestoksi lupaillaan kahdeksaa tuntia yhdellä latauksella. Kotelosta tankattuna luvassa on 38 tunnin kokonaistoistoaika. Testien perusteella tämä piti melko hyvin paikkansa. Kuunteluaikaa yhdellä latauksella kertyi vastamelutoiminto päällä noin 6 tuntia ja 55 minuuttia. Tämä on erittäin vahva suoritus.

Kotelosta saa tankattua vielä 3-4 täyttöä. Myös tämä on erittäin hyvä suoritus. Kymmenessä minuutissa kotelosta saa tankattua noin kolmisen tuntia lisää kuunteluaikaa. Kun latauskotelo on tyhjä, sen voi ladata joko USB-C-kaapelia käyttämällä, tai hyödyntämällä langatonta latausta. Jälkimmäinen ei ole mitenkään itsestään selvä ominaisuus tässä hintaluokassa, joten siitä lisäpisteen Motorolalle.

Latauskotelo ei itsessään ole mitenkään erikoinen, mutta kivaa on sen kompakti koko ja sopivasti pyöristetyt kulmat – kotelo sujahtaa hyvin taskuun. Toinen miellyttävä piirre on sen beige väritys (Beach Sand), mutta perinteisempää väritystä arvostaville on myös erittäin tumman harmaa (Forest Gray) vaihtoehto.

Magneetit pitävät napit tukevasti kotelossaan, mutta kansi ei ole erityisen tukeva. Kannen jousi napsauttaa reippaasti kotelon kiinni. Kannen alla sijaitsee myös kotelon ainoa painike.

Käytössä pientä harmitusta aiheutti se, ettei kosketusten perillemeno ollut aina selvää. Helpoiten onnistui pitkä painallus, mutta tupla- ja triplanapautukset vaativat aika ajoin useitakin yrityksiä. Oikean painalluskohdan hahmottaminen ei ole näiden nappien kanssa aivan helpoimmasta päästä.

Muilta osin napin ovat mukavat käyttää. Kuulokkeen varsiosa on riittävän lyhyt ja nappi on kohtuullisen kevyt. Kuulokkeita oli koko kolmen viikon testijakson ajan miellyttävä käyttää, ja jopa hellepäivien aikana korvien hikoilu pysyi kohtuullisella tasolla.

Motorola on onnistunut yhteistyössään Bosen kanssa suorastaan hyvin. Kuulokkeiden arkipäiväinen toimivuus on hyvällä tasolla, kunhan ei odota kuulokkeilta viimeisen päälle hiottua hifiääntä. Käytössä ilahduttaa myös persoonallinen kotelon ja nappien väritys, eikä roiskeveden ja pölyn kestävyydestä kielivästä IP54-luokituksestakaan ole ainakaan haittaa. Suurimmat ongelmat liittyvät viiveisiin, jotka voivat häiritä esimerkiksi leffakäytössä.

Tämän myötä Moto Buds+ tarjoaa paljon vastinetta hinnalleen, mutta niin tekevät kovimmat kilpailijat tässä hintaluokassa. Jos omistaa sopivan Motorolan puhelimen, niin saa käyttöönsä kaikki kuulokkeiden ominaisuudet, mikä lisää mallin houkuttavuutta. Muille tarjolla on riittävän hyvälaatuinen ääni ja luokassaan ihan pätevä vastemelu.

Hyvää

  • Monipuolinen sovellus
  • Langaton lataus
  • Akkukesto
  • Äänenlaatu luokassaan
  • Runsaasti ominaisuuksia hintaan nähden

Huonoa

  • Eleohjauksen lievä takkuilu
  • Osa ominaisuuksista käytettävissä vain tietyillä laitteilla

Tärkeimmät tekniset tiedot Motorola Moto Buds+

  • Hinta: 149 €
  • Elementit: 11-millinen bassokaiutin ja 6-millinen diskanttikaiutin
  • Mikrofonit: 2 + ENC
  • Akkukesto (ilmoitettu): 8 h kuuloke, 38 h latauskotelolla
  • Yhteydet: Bluetooth 5.3
  • Muuta: IP54-luokitus

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat