Uusimmat

Testi OnePlus Watch 2 -älykello – Akkukesto ja muotoilu ilahduttavat

07.03.2024 19:00 Kai Taipale

OnePlus tekee toista tulemistaan älykellojen markkinaan. Ensimmäinen yritys ei ollut täysosuma, mutta toinen kerta on jo vahvempi esitys. Akkukestosta on saatu hyvä järkevällä, joskin ajoittain ärsyttävälläkin, ratkaisulla.

Siinä missä OnePlussan ensimmäinen Watch-älykello perustui vielä vain ja ainoastaan valmistajan RTOS-käyttöjärjestelmään, on nyt siirrytty tukevasti Googlen leiriin: OnePlus Watch 2 toimii ensisijaisesti Google Wear OS 4 -käyttöjärjestelmällä. Sama ydin on esimerkiksi kovimpana kilpailijana pidettävässä Samsungin Galaxy Watch6 -mallistossa.

OnePlus Watch 2:n varsinainen myynti alkoi 4. päivä maaliskuuta kahdessa värissä, jotka ovat Radiant Steel ja Black Steel. Hintaa kellolla on 329 euroa. Kellosta on vain WiFi-yhteyksiin tukeutuva malli, joten itsenäisiin mobiiliyhteyksiin siitä ei ole.

Älykelloissa OnePlus Watch 2:n kovimmat kilpailijat ovat siis jo mainittu Samsung Galaxy Watch -malleillaan. Edellisten sukupolvien malleja myydään jopa alle 200 sadan euron hintaluokassa, mutta uusimmat mallit ovat kirjoitushetkellä hinnoiltaan edullisimmillaan alle 300 euron hintaluokassa, mutta edustavammat Classic-versiot siitä yli. Jälkimmäinen on ehkä tyylillisesti OnePlussaa lähempänä.

Myös Huawei kuuluu selkeisiin kilpailijoihin eri käyttöihin suunnattuine malliversioineen, Niistä lähimpänä voisi olla Watch GT4, jonka edullisimman version katuhinta alkaa noin 250 eurosta.

Myyntipakkauksessa mustan kellon lisäksi musta ranneke ja latausta varten kuuluu varustukseen latausalustan lisäksi USB-C – USB-A -latauskaapeli. Tyhjä akku latautuu täyteen noin tunnissa.

Ulkoisesti OnePlus Watch 2 on oikein näyttävä ja sitä voi pitää hyvin viimeisteltynä. Ulkoasua hallitsee 1,43-tuumainen AMOLED-näyttö, jonka tarkkuus on 466 x 466 pikseliä.

Käytössä näyttö on tarkka ja riittävän isokokoinen. Tältä osin tilanne on hyvä. Automaattiasetuksella näyttö kuitenkin pysyy omaan makuuni hieman turhan himmeänä. Sisätiloissa ratkaisu toimii auttavasti, mutta kirkkaassa auringonpaisteessa näyttö kirkastuu turhan hitaasti. Käytännössä pikavilkaisulla joutuu pienen hetken odottamaan, että näytöstä saa hyvin selvää. Himmeys toki auttaa akkukestossa, joka lienee tässä ollut OnePlussalle tärkeämpi painotus.

Runko kuuluu 47 millimetrin kokoluokkaan ja sen leveys on 46,6 millimetriä ja paksuus 12,1 millimetriä, joskin anturikyhmy kasvattaa paksuuden sen kohdalta 13,7 millimetriin.

Pääosin tasapintainen, ruostumattomasta teräksestä valmistettu runkorakenne on eleettömän siisti, ja sitä voi pitää ihan tyylikkäänä.

Hallintapainikkeita on vain kellon oikealla kyljellä. Ylempänä on kruunumainen, pyöreä painike. Sen painaminen avaa perustilassa sovellusvalikon tai palauttaa sovelluksista kellon perusnäyttötilaan. Hämäävästi painiketta voi pyörittää, joten heti ensimmäiseksi odottaisi sillä hoituvan myös näytöissä tai valikoissa rullailun – näin ei kuitenkaan ole. Tuplanapautus avaa oletuksena viimeisimmän sovelluksen. Alemman painikkeen painallus avaa oletuksena treenivalikon, tuplapainallus Google Walletin. Kummankin toiminnot ovat kattavasti muokattavissa, joten nämä saa hienosäädettyä omien toiveiden mukaisiksi.

Perusvarustukseen kuuluvan fluoroelastomeerinen ranneke on tukeva, mutta samalla aika hiostava. Käytössä on kuitenkin pikakiinnitys ja normaali 22 millimetrin rannekkeen leveys, joten vaihtoehtoja löytyy liki loputtomasti. Omassa käytössä vaihdoin nopeasti kevyempään versioon, joka teki erityisesti kuntoilukäytöstä mukavampaa.

Älykellon lasi on naarmuja kestävää safiirikristallilasia. Sen pitäisi olla käytössä hyvin kestävää, eikä ainakaan testijakson muutaman selkeät näytön kolautukset aiheuttaneet lasiin pieniäkään jälkiä.

OnePlus Watch 2 -kellon todellisiin erikoisuuksiin kuuluu kahteen suorittimeen perustuva rakenne, jolla tavoitellaan pitkää akkukestoa. Peruskäytössä laite laskee askeleet, osaa näyttää ilmoitukset, seurata unen tasoa ja toki kertoa ajan – käytännössä siis likipitäen monelle olennaisimmat arkitoiminnot hoituvat vähävirtaisella BES 2700 -piirillä. Kun tarvitaan GPS-paikannusta tai halutaan ajaa monipuolisemmin sovelluksia, käyttöön kutsutaan tehokkaampi Qualcomm  Snapdragon W1 Gen 1 -alusta. Kelloa voi siis käyttää myös lähimaksamiseen.

Käyttöönotto on suoraviivainen prosessi. Puhelimessa kelloa hallinnoidaan OHealth-kumppanisovelluksen kautta. Siihen on yhdistetty kohtuullisen yksinkertaisesti tiedot itse laitteesta, mutta myös terveysdata on saman sovelluksen takana. iOS-puhelimiin ei OnePlus Watch 2 -älykelloa voi yhdistää.

OnePlus Watch 2 -kellon käyttöjärjestelmä on Googlen Wear OS 4. Sama löytyy Galaxy Watch6 -kelloista. Googlen käyttöjärjestelmän lisänä toimii myös valmistajan oma RTOS-käyttöjärjestelmä, mutta pääkäyttöjärjestelmän toiminnalle alisteisena. Tämä on mahdollista aiemmin mainitun kahden piirin ratkaisun myötä.

Wear OS 4 -käyttöjärjestelmän peruspilari ovat eräänlaiset laatat eli koko kellotaulun täyttävät näkymät. Esimerkiksi nämä voivat olla unitiedoille, säälle tai päivän liikuntatavoitteille omistetut ovat näyttönäkymät, joiden välillä liikutaan kosketusnäytön avulla.

Varsinainen sovellusvalikko, joka kätevästi suurenee ja pienenee sormieleillä, on sekin olemassa, ja sinne pääsee ylemmällä painikkeella, asetuksiin pääsee puolestaan pyyhkäisemällä yläreunasta. Ilmoitukset saa näkyviin puolestaan pyyhkäisemällä näytön alareunasta.

Käyttöliittymä on käytössä riittävän tehokas, sillä suurin osa toimista hoituu halutuilla kellonäytöillä, eikä esimerkiksi sovellusvalikkoon tarvitse kovin usein mennä. OnePlus ei peruskäytössä tahmaa juuri koskaan, vaan reagoi pyyhkäisyihin ja painalluksiin toivotulla tavalla. Käyttöliittymä on selkeä ja toimiva, ja siihen on saatavissa laajasti kolmansien osapuolien sovelluksia Play Store -sovelluskaupasta.

Päivityslupaus on vain kahdeksi vuodeksi, mitä voi pitää niukkana.

OnePlus Watch 2 on varustettu 500 milliampeeritunnin akulla. Markkinoinnissa akun lupaillaankin kestävän älykkäässä akkutilassa jopa sata tuntia eli käytännössä noin neljä päivää, raskaassakin käytössä jopa 48 tuntia eli edelleen pari vuorokautta.

Ja mikä hämmentävintä, lupaus akun kestosta tuntui pitävän todella hyvin kutinsa. Testin aikana päästiin akkukestossa noin 95 tuntiin, jossa vaiheessa kello oli sulkenut itsensä. Käytössä olivat tällöin perusasetukset ja laite oli jatkuvasti yhteydessä puhelimeen. Päivittäin liikuntaa oli vajaan tunnin verran GPS-paikannusta hyödyntäen. Tällöinkin kello oli kesken kävelyn sulkenut itsensä, vaikka käynnistettäessä akkua oli viitisen prosenttia. Ilmeisesti tässä oli kyseessä hieman liiallisesta varmistelusta. Kun kellon näyttö kytkettiin olemaan päällä aina – ei toki yöaikaan – saavutettiin tällöinkin kahden vuorokauden käyttöaika yhdellä latauksella.

Ajat ovat Wear OS -kelloksi erinomaiset. Samsung Galaxy Watch6 Classicin kanssa ajat voi vähintään puolittaa. Kyseessä on kuitenkin samoista toiminnoista selviytyvistä ja saman kokoluokan laitteista, joten ero on kerrassaan huima.

Ratkaisulla on myös nurja puolensa. Jos kellon asettaa virransäästötilaan tai se menee esimerkiksi suihkussa käynnin aikana automaattisesti horrostilaan, paluu normaalitilaan ottaa aikansa. Käytännössä kello käynnistyy tässä vaiheessa uudelleen. Toimenpiteeseen menee liki minuutin verran aikaa, joten tässä kohdassa kello toimii hitaasti. Pieneltä kuulostava asia, mutta tätä prosessia OnePlus voisi vielä hioa jouhevammaksi. Toiminnon saa kylläkin estettyä, mutta tämä taas näkyy akkukestossa.

OnePlus Watch 2 tarjoaa täysin tyydyttävän anturikattauksen, johon kuuluu esimerkiksi veren happipitoisuus ja sykemittaus. Samsungissa nähdyt sydänsähkökäyrä eli EKG ja verenpainemittaus loistavat poissaolollaan. Tässä OnePlus on selvästi vielä kilpailijaansa jäljessä.

Sykemittaus tuntui kohtuullisen luotettavalta, joskin taso oli lähes säännönmukaisesti muutaman prosentin sisällä verrokkikellojen lukemista.

Mikään todellinen hyvän mielen kello ei OnePlus Watch 2 ole. Hieman yli kahden viikon testijakson aikana se antoi selvästi ensisijaisesta verrokistaan (Samsung Galaxy Watch6 Classic 47 mm) poikkeavampia, käytännössä alempia tuloksia niin kirjattujen askelien, aktiivisuuden kuin unen laadun suhteen. Samsung on puolestaan melko hyvin linjassa esimerkiksi Huawein kellojen kanssa.

Selkeimmin tämä näkyy OnePlussan askelien kirjauksessa. Siinä missä kilpailijat laskevat päivän arkisista askareiden myötä tapahtuvaa liikuntaa, tämä tuntui olevan OnePlussalle jonkinlainen kompastuskivi. Jos siis kävelee sohvalta jääkaapille, OnePlus ei välttämättä kirjaa mitään, tai jos liikkuu ja kiertelee maalauspuuhissa, ei juuri mitään kirjaudu. OnePlus tuntuu siis vaativan selkeä yhdenmukaista ja vähän pidempään jatkuvaa toimintaa uskoakseen, että jotain tapahtuu.

Hieman samaa oli havaittavissa unenseurannassa. Jos kaatuu sänkyyn aivan liian lyhyille unille rättiväsyneenä, unitulokset saattavat edustaa OnePlussan mukaan sillä mitattujen unien parempaa päätä. Tässä vaiheessa kilpailija pyytää kiinnittämään nukkumiseen ja sen laatuun huomiota.

Testijakson aikana oikeastaan vain kaksi yötä oli omien tuntemusten ja kilpailijan kanssa täysin linjassa. Pääsääntöisesti OnePlus piti siis hyvinkin nukuttua yötä enintään kohtuullisena. Sama linja jatkuu myös aktiivikertojen kirjausten kanssa. Välillä aktiivisuutta oli työpisteeltä nouseminen, välillä portaiden kulkeminen edestakaisin ei sitä ollut. Näiltä osin kello tuntui vähän tylyltä kaverilta.

Mutta vastapainoksi etäisyydet ja askeleet reippailla kävelylenkeillä tai kevään ensimmäisillä juoksulenkeillä olivat aivan täysin linjassa verrokkiensa kanssa (em. Samsung ja Huawei Watch GT Runner) – oli sitten kyseessä kuljettu matka tai askeleet, joiden mittaus toimii tässä käytössä oikein hyvin.

OnePlussan GPS-signaali lukittui tasatahtiin parhaiden kanssa eli ulkotiloihin siirtyessä jopa 3-5 sekunnissa. Tämä on oikein hyvä suoritus. Käytössä onkin kaksikanavainen (L1 + L5) GPS-paikannus, mikä tuo selvästi mukanaan tarkkuutta.

Seurattavien urheilumuotojen osalta tarjolla on laaja valikoima eri lajeja aina juoksun, pyöräilyn ja uinnin kaltaisista perinteisistä lajeista joogaan ja tanssimiseen. Esimerkiksi juoksusta on tarjolla juoksutavasta tasapainon ja maakosketuksen tapaisia, juoksutekniikkaan liittyviä tietoja.

Yksi pieni ärsytys urheilutoimintoihin liittyy: kun haluaa pysäyttää menossa olevan suorituksen, tämä ei onnistu nopealla näpäytyksellä. vaan vaatii pyyhkäisyn ja valinnan näytöltä. Muuten lenkeillä mittaukset toimivat hyvin. Sykkeenseuranta oli täysin verrokkiensa tasolla, samoin etäisyyden ja suorituksen seuranta ylipäätään.

Mikäli etsii monipuolista älykelloa Android-puhelimen kaveriksi, ei OnePlus Watch 2 ole ollenkaan huono valinta. Se ei edusta Android-maailman kattavimmin varusteltua älykelloa, mutta siinä on silti kutakuinkin kaikki tarpeellisimmat toiminnot ja poikkeuksellisen fiksu, akkukestoa parantava ratkaisu.

Watch 2:n ehdottomat valtit ovat hieno rakenne ja akkukesto. Kelloa voi pitää normaalissa käytössä jopa muutaman päivän ilman latausta, mikä on Wear OS -käyttöjärjestelmäiselle kellolle todella mainio saavutus. Akun tyhjetessä latauskin hoituu vauhdilla.

Aivan nappiosuma ei Watch 2 ei OnePlussalta silti vielä ole. Sen terveystoiminnot ovat niukemmat kuin esimerkiksi Galaxy Watch6 -malleissa. Kelloon ei myöskään ole saatavissa omaa mobiililiittymää, joten se nojaa vahvasti puhelinyhteyteen.

Yksi käytännöllinen ominaisuus, mitä OnePlus Watch 2 ei tarjoa, on Samsungin Galaxy Watch6 Classic -mallin valtti eli pyöritettävä kellokehä. Se on ohjaustoiminto, jota arvostaa käytössä. OnePlus olisi voinut tehdä yläpainikkeen kruunuun pyöritystoiminnon, jolla puute olisi ainakin osittain korjautunut.

Arkikäytössä myös mittaustulosten lievä pessimistisyys ja ajoittainen epämääräisyys heittävät varjon toiminnalla, vaikka urheilusuoritusten mittaus hoituukin oikein mallikkaasti. Tyylikästä kelloa käyttää mielellään ja sen laatuvaikutelma on suorastaan hieno.

Jos haluaa täysiverisen älykellon monipuolisilla toiminnoilla ja laajalla sovellustuella, muttei halua tinkiä akkukestosta, on OnePlus Watch 2 oiva valinta.

Hyvää

  • Erittäin pätevä akkukesto
  • Wear OS ohjelmistotukineen
  • Tyylikäs olemus
  • Laatuvaikutelma
  • Latausnopeus

Huonoa

  • Mittausten pessimistisyys varauksin
  • Kumppanisovellus voisi olla monipuolisempi
  • Uudelleenkäynnistymiset ärsyttävät
  • Kruunun käyttömahdollisuuksien hyödyntämättömyys

Tärkeimmät tekniset tiedot OnePlus Watch 2

  • Hinta: 329 €
  • Mitat, paino: 47 x 46,6 x 12,1 mm, 49 g (ilman hihnaa)
  • Näyttö: 1,43″ AMOLED (466 x 466 pikseliä)
  • Akku: 500 mAh
  • Järjestelmäpiirit: Snapdragon W5 Gen 1 ja BES2700BP
  • Muisti: 32 Gt tallennustila, 2 Gt RAM (4 Gt eMMc RTOS-käyttöön)
  • Käyttöjärjestelmät: Wear OS 4 + RTOS
  • Yhteydet: GPS/Glonass/Beidou/Galileo, NFC, Bluetooth 5.2, WiFi 2,4 GHz & 5 GHz
  • Käyttöjärjestelmän yhteensopivuus: Android 10 tai uudempi
  • Mittaus: Kiihtyvyysanturi, gyroskooppi, sykemittari, SpO2, valoanturi, barometri
  • Veden- ja iskunkestävyys: 5 ATM, IP68, MIL-STD-810G

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat