Uusimmat

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

08.02.2024 11:00 Kai Taipale

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

Samsungin Ultra-mallien yksi merkittävimmistä kulmakivistä on ollut sen monipuolinen neljän takakameran kokoonpano. Tämä kattaus on tarjolla edelleen, vaikka muutoksiakin on tapahtunut edellismalleihin verrattuna.

Samsung nosti Galaxy S23 Ultra -mallin myötä pääkameran kennon tarkkuuden peräti 200 megapikseliin. Siinä se on tänäkin vuonna Galaxy S24 Ultrassa. Kennon koko 1/1,3 tuumaa ja kameran aukkoarvo on f1.7. Kuvakulma on puolestaan 85 astetta. Kamera on optisesti vakautettu ja siinä voidaan hyödyntää pikselinyhdistämistekniikkaa.

Tuttuja lukuja löytyy myös ultralaajakulmakamerasta, jonka tarkkuus on edelleen 12 megapikseliä, ja kennon koko 1/2,55 tuumaa. Aukkoarvona on f2.2, ja kuvakulma yltää 120 asteeseen. Ultralaajakulmakamera on varustettu automaattitarkennuksella.

Telekameroita puhelimessa on kaksin kappalein, mutta tällä kertaa kattaus poikkeaa Galaxy S23 Ultrasta. Kolminkertaiseen optiseen suurennokseen yltävän kameran kenno on edelleen tarkkuudeltaan 10 megapikseliä, ja sen aukkoarvo on f2.4.

Siinä missä viime vuonna käytettiin 10x-zoomiin yltävään optiikkaa, tyydytään nyt viisinkertaiseen suurennokseen. Kennon tarkkuus on kuitenkin samalla kasvanut kymmenestä peräti 50 megapikseliin. Aukkokin on kasvanut f4.9-arvoisesta aina f3.4-aukkoon. Molemmat kamerayksiköt ovat optisesti vakautettuja.

Etukamerakin on ennallaan. Se on tarkkuudeltaan 12 megapikseliä. Etukamera kykenee kuvaamaan videota 4K-tarkkuudella 60 kuvan sekuntivauhdilla ja jopa HDR10+-laadulla. Etukamerassa on myös automaattitarkennus.

Kameran toimintaa voi summata oikeastaan niin, että pääkamera on edelleen hyvä, ellei peräti loistava. Vakioasetuksilla pääkamera yhdistelee 16 pikseliä yhdeksi, jolloin kuvan tarkkuus on 12,5 megapikseliä. Kuvat on kuitenkin mahdollista tallentaa 50 megapikselin tai jopa täyden 200 megapikselin tarkkuudella. Samalla toki tiedostokoot kasvavat.

Parasta kuvissa on erityisesti pääkameran kohdalla tarkkuuden mukana tuleva yksityiskohtaisuus ja yleinen tasapainoisuus. Kuvissa hyödynnetään nyt myös HDR-laajasävytoistoa, mikäli toistava näyttö sitä tukee. Osittain tästä syystä puhelimen omalla näytöllä kuvat ovat todella näyttäviä, ja valotus osuu hyvin kohdalleen.

Tilanne hieman heikkenee, kun valo vähenee. Pimeämmissä otoksissa kohinaa ilmestyy kuviin, ja samalla tarkkuudesta katoaa osa. Puhelin pyrkii myös kohtuullisen säännöllisesti ylivalottamaan öisiä otoksia, mikä edesauttaa kohinan lisääntymiseen. Edelleen kuvat ovat kuitenkin lippulaivoissakin oikein hyvällä tasolla.

Parasta antia kamerassa on kuitenkin sen monikäyttöisyys. Vaikka pidemmälle yltävä optinen zoomi yltää nyt vain viisinkertaiseen suurennokseen Galaxy S23 Ultran 10x-suurennoksen sijaan, on lopputulos käyttökelpoisempi.

Tarkemman kennon myötä rajausvaraa on enemmän, joten kaukana olevat kohteet ovat tavoitettavissa jopa edeltäjäänsä paremmin. Erityisesti hämärässä zoomi on nyt merkittävästi käyttökelpoisempi, ja sillä pystyy ottamaan täysin käyttökelpoisia otoksia vielä 10x-zoomilla.

Kaiken kaikkiaan normizoomailu onnistuu ilman pelkoa tarkkuuden, dynamiikan tai väritoiston romahtamisesta. Kahden zoomikameran myötä eri polttovälejä pystyy käyttämään joustavasti, mikä tuo kuvaamiseen puhelimille epätyypillistä joustavuutta.

Ultralaajakulmakamera muistuttaa ehkä eniten edeltäjäänsä. Tämä on kuitenkin pikemminkin kehu kuin moite, sillä väritoisto on miellyttävää, ja kuvissa on tallentuneena riittävästi yksityiskohtia erityisesti hyvässä valossa kuvatessa.

Kuvien ottamisen jälkeen puhelimella menee välillä aikaa turhan paljon ennen kuin niiden onnistumista voi tarkastella. Tässä kohtaa oli selvää vaihtelua, ja suurempia resoluutioita käytettäessä viiveet olivat yleisempiä. Perusasetuksillakin välillä kuva oli välillä heti ”valmis”, ja toisinaan sai hetken ihmetellä, ottiko kamera ollenkaan kuvaa. Tämä lienee ohjelmapäivityksillä korjattavissa.

Videokuvauksessa suurin käytettävissä oleva tarkkuus on 8K, jota voi tallentaa 30 kuvaa sekunnissa. 8K-videokuvaus rajautuu kuitenkin vain pääkameraan ja 5x-zoomikameraan. 4K-laadulla 60 kuvan sekuntinopeudella voi kuvata kaikilla kameroilla, ja kameraa pystyy vaihtamaan kesken videokuvauksen. Videota voi kuvata myös HDR10+-laajasävyillä.

Videokuvauksessa ilahduttaa vakaus. Jopa 8K-laadulla videokuvatessa kuva säilyy miellyttävän vakaana. Videokuvauksessa Galaxy S24 Ultra on toimiva kokonaisuus. Väritoisto näyttää luonnolliselta ja valkotasapaino osuu hyvin kohdalleen, eikä videoon ilmesty liialti kohinaa, paitsi ehkä valon todella vähetessä. Videoissa on myös kontrasti aika hyvin kohdallaan, mutta ajoittaista alivalotusta oli heikossa valossa havaittavissa.

Yksi uusi kikka kuvaamisenkin on tullut tekoälyominaisuuksien myötä. Nyt videokuvasta pystyy luomaan hidastusvideoita, vaikka alkuperäinen tallennusnopeus olisi ollut vaikkapa normaali 60 kuvaa sekunnissa. Tekoälyn myötä videoon luodaan lisää ruutuja, jolloin on mahdollista päästä nopeudessa jopa neljännekseen tai kahdeksasosaan alkuperäisestä. Tämäpä vielä toimii sen verran hyvin, ettei lopputuloksesta voisi heti arvata kyseessä olevan jälkeenpäin luotu hidastusvideo.

Samsungin lippulaivamalliston puhelimet ovat viime vuosina tulleet joko Samsungin omilla Exynos-järjestelmäpiireillä tai Qualcommin tehokkaimmilla järjestelmäpiireillä. Jälkimmäisiä on arvostettu enemmän, sillä ne ovat olleet joko tehokkaampia tai virtapihimpiä kuin vastaavat Exynokset.

Tänäkin vuonna Suomessa myytävissä Galaxy S24 -malleissa nähdään kummankin valmistajan järjestelmäpiirejä. Tilanne on siis eri kuin viime vuonna julkaistuissa Galaxy S23 -malleissa, joissa käytettiin pelkästään Qualcommin Snapdragon-järjestelmäpiirejä. Sekä Galaxy S24- että Galaxy S24+ -puhelimet tulevat Samsungin omalla Exynos 2400 -järjestelmäpiirillä.

Galaxy S24 Ultra on kuitenkin saanut sisäänsä Qualcommin huippumallin. Kyseessä on Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy -järjestelmäpiiri, joka koostuu yhdestä 3,39 gigahertsin kellotaajuudella toimivasta ARM Cortex-X4 -ytimestä sekä 3,1 ja 2,9 gigahertsin kellotaajuuksiin yltävistä Cortex-A720 -ytimistä ja vielä 2,2 gigahertsin kellotaajuudella toimivista Cortex-A510 -ytimistä. Grafiikkapuolesta vastaa Adreno 750, joka yltää yhden gigahertsin kellotaajuuteen.

LPDDR5X-RAM-muistia on Galaxy S24 Ultra -puhelimessa aina 12 gigatavua, mutta tallennusmuistikoot alkavat 256 gigatavusta ja yltävät teratavuun asti. Tallennusmuisti on UFS 4.0 -tasoa.

Kuten ehkä arvata saattaa, puhelin suoriutuu kaikista toiminnoista likipitäen leikiten. Potkua löytyy arjen askareisiin vähintäänkin kuin tarpeeksi, eikä pelitkään tuota sille hankaluuksia. Pitkässä rankassa rasituksessa puhelin tuntuu kuitenkin hieman lämpenevän takaa, joka voi johtaa tehojen rajoittamiseen.

Suorituskykymittaukset on tehty puhelimen perusasetuksilla, jolloin resoluutio on asetettuna Full HD+ -tasolle.

Suorituskykymittauksissa Samsung Galaxy S24 Ultra saa vastaansa ensisijaisesti viime vuoden lippulaivapuhelimia, jotka ovat varustettuna Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiirillä. Mukana on myös Samsungin uusin taittuva puhelin Galaxy Z Fold5, sekä juuri julkaistu OnePlus 12 -malli, joka on sekin varustettu Galaxy S24 Ultran tapaan uudemmalla Snapdragon 8 Gen 3 -järjestelmäpiirillä. Samsungin tosin käyttää siitä siis hieman viritetympää Snapdragon 8 Gen 3 For Galaxy -versiota.

Sekä usean ytimen yhtäaikaista käyttöä että yhden ytimen suorituskykyä mittaava Geekbench on uusinta Snapdragon 8 gen 3 -mallistoa käyttävien OnePlus 12- ja Samsung Galaxy S24 Ultra -puhelimien juhlaa. Nämä painelevat aivan tasatahtiin, on sitten kyse yhden tai useamman ytimen suorituskyvystä. OnePlus 12 -mallin kohdalla on erillinen suorituskykytila, sillä perustilassa suorituskyky laski merkittävästi. Viime vuoden mallit jäävät selvästi jälkeen erityisesti useaa ydintä rasitettaessa.

Antutu-testissäkin Samsung Galaxy S24 Ultra ja OnePlus 12 nappaavat kärkipaikat, joskin Samsung onnistuu vähän tällä kertaa kirimään kaulaa OnePlus 12 -malliin. Tälläkin kertaa täyden suorituskyvyn esiin saaminen vaati OnePlus 12 -puhelimessa HP-tilan käyttämistä. Ero viime vuoden Motorola, Samsung ja Xiaomi -puhelimiin on jälleen selkeä.

Hyvin grafiikkaintensiivisessä GFXBench-testissä OnePlus 12 pääsi todella oikeuksiinsa, mutta Samsung pärjää erityisen hyvin vasta raskaammalla materiaalilla, jolloin Galaxy S24 Ultra kiri kaikkien edelle. Edellisen sukupolven huippujärjestelmäpiirillä varustetut kilpailijat pääsivät kevyemmissä osioissa jopa Galaxy S24 Ultran edelle.

PCMark-testi oli ainoa osa, jossa OnePlus 12 ei oikein pärjää, mutta Samsung Galaxy S24 Ultra suorastaan loistaa. Tässä yleistä teho- ja työkäyttöä simuloivassa testissä on selvästi oikeat ainekset Samsungin menestykselle, sillä viime vuoden Galaxy S23 Ultra nappaa tässä jopa kakkospaikan. Testi on syystä tai toisesta vaikea pala OnePlus-malleille, mutta viime vuoden Motorola oli puolestaan hyvinkin lähellä Samsungin viime vuoden mallia.

Akkukapasiteettia ei ole lähdetty muuttamaan suuntaan tai toiseen, vaan se on säilynyt kiitettävässä 5000 milliampeeritunnissa. Vaikka yleensä suuri näyttö voisi olla aikamoinen energiasyöppö, osoittavat sekä uusi järjestelmäpiiri että mukautuva näyttö todelliset virtapihiytensä Galaxy S24 Ultrassa. Puhtia puhelimessa riittää käytännön elämässä helposti toisen päivän puolelle, eikä parin päivän käyttökään ole mitenkään mahdotonta. Geekbench 4:n akkutestissä puhelimen akku kesti peräti jopa yli 20 tuntia, mikä on todella kova suoritus.

Puhelinten latausnopeudet eivät kuitenkaan ole olleet Samsungin vahvinta osa-aluetta. Galaxy S24 Ultra ei tuo tähän edelleenkään poikkeusta.

Puhelimen maksimilatausteho on säilynyt 45 watissa, jolloin puhelin latautuu puolessa tunnissa hieman yli puolilleen. Täyteenlataus kestää noin tunnin ja vartin. Tulosta voi pitää nykypäivänä vähintään heikohkona, sillä lähes kaikki kilpailijat tarjoavat merkittävästi nopeampia latausaikoja. Syy heikkoon lataustehoon voi johtua Samsungin halusta pitää akkujen kestävyydestä huolta. Myyntipaketissa ei tule laturia, jonka takia se on hankittava erikseen. 45 watin laturin yhteydessä on syytä muistaa käyttää laturin myyntipaketissa mukana tulevaa kaapelia, jotta täydet tehot saadaan irti. Puhelin tukee myös langatonta latausta ja käänteistä langatonta latausta.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat