Uusimmat

Olemus ja ominaisuudet

08.02.2024 11:00 Kai Taipale

Olemus ja ominaisuudet

Kokonaisuus jatkaa edelleen jo historiaan jääneiden Samsungin Note-sarjalaisten muotoilua hieman kulmikkaalla muotoilullaan. Ensivilkaisulla voisi kuvitella ulkoasun pysyneen hyvin samankaltaisena edeltäjänsä kanssa, mutta tämä ei ole koko totuus.

Selkein ero on näytössä. Se ei enää kaarru edeltäjiensä tapaan ulkoreunoille, vaan on reunan pyöristyksiä lukuun ottamatta tasainen. Samalla puhelimen kyljet ovat jälleen aavistuksen suoremmat.

Tämä on hyvää kehitystä, sillä nyt laitteesta saa aiempaakin tukevamman otteen. Se ei kuitenkaan poista sitä seikkaa, että puhelin on isokokoinen, ellei suorastaan suuri. On selvää, että suuren 6,8-tuumaisen näytön myötä myös runko on kookas. Sen lisäksi puhelin on kohtuullisen liukas ilman suojakuoria, joiden hankintaa voikin pitää hyvin perusteltuna.

Toinen muutos on havaittavissa rungossa, joka on nyt alumiinin asemasta titaania. Tämä näkyy silkinhimmeänä viimeistelynä, mikä tekee pinnasta arvokkaan oloisen. Samalla rungon ja etu- ja takalasin saumakohdat on saatu liki katomaan, mikä parantaa laatuvaikutelmaa entisestään.

Alaosassa on myös nähtävissä pieni muutos, sillä kynäpaikan ja latausliittimen välinen kolo on nyt reikämäinen, kun aiemmin sen tilalla oli ritilä. Vastaava hienosäätöä on havaittavissa myös kameroissa. Linssien ja niiden kohoumien sijainti on entisellään, mutta uudessa mallissa pienemmät kaksi kohoumaa on viimeistelty kahdella sävyllä aiemman mustan sijaan.

Laatutuntuma on säilynyt erinomaisena, ja puhelimelle on haettu myös IP68-suojaluokitus. Sen siis pitäisi kestää 1,5 metrin syvyydessä makeassa vedessä vähintään puoli tuntia.

Vaikka nykypuhelimet alkavat järjestään olla vähintään kohtuullisen kookkaita, tuntuu Galaxy S24 Ultra kädessä todella massiiviselta erityisesti leveytensä takia. Puhelin on fyysisiltä mitoiltaan 162,3 x 79,0 x 8,6 millimetriä, eli se on aavistuksen edellismallia lyhyempi ja ohuempi, mutta leveämpi. Painoa puhelimelle on kertynyt pari grammaa edeltäjäänsä vähemmän, ja sitä on nyt 232 grammaa. Painoa alkaa olla jo sen verran paljon, että pidemmällä käytöllä voi alkaa käsissä tuntua helposti väsymystä.

Puhelimen perinteisiä värivaihtoehtoja on siis tarjolla neljä kappaletta: Titanium Gray (testilaite), Titanium Black, Titanium Violet sekä Titanium Yellow. Näistä ainakin kaksi viimeistä edustavat massasta selvästi poikkeavaa linjaa.

Painikkeet ovat puhelimessa säilyttäneet tutu paikkansa. Oikealla kyljellä sijaitsevat siis virta/ääniavustinnäppäin sekä äänenvoimakkuudensäätimet.

Näppäimet sijoittuvat sopiville paikoille, vaikkakin pienikätisen tarvitsee harrastaa pientä sormiakrobatiaa yltääkseen säätämään äänenvoimakkuutta. Puhelimen pohjassa sijaitsevat USB-C -liitäntä, SIM-kelkka kahdella SIM-paikalla sekä vanhoista Samsungin Note-malleista tuttu S Pen -piirtokynä.

Kokonaisuutena puhelin onkin helppo tunnistaa Samsungin Galaxy S-sarjan lippulaivaksi, ja aivan tarkkasilmäisimmät pystyvät erottamaan sen myös uusimmaksi versioksi.

Ominaisuuksiensa ja kokonsa puolesta Samsung Galaxy S24 Ultran näyttö edustaa kaikilta osin huipputasoa. Kyseessä on 6,8 tuumainen edelleen Dynamic AMOLED 2X -nimellä kulkeva näyttö, vaikkei se siis enää kaarru laidoille edellismallien tapaan.

Näyttöpaneelin nimellistarkkuus on 3088 x 1440 pikseliä, joka tekee 505 pistettä tuumalle. Puhelimen käyttöönotettaessa näytön resoluutio on asetettu Full HD+ -tasolle (2316 x 1080), joten tämä on syytä ottaa huomioon, jos näytöstä halutaan aivan kaikki irti. Näyttö kykenee säätämään virkistystaajuutta 1 ja 120 hertsin välillä.

Galaxy S24 Ultran näyttö on kaikin puolin huippuluokkaa. Maksimikirkkautta näytölle luvataan jopa 2600 nitiä, joten näytön lukeminen kirkkaassakaan valossa ei tuota ongelmia. Myös sävytoisto on silmämääräisesti oikein hyvä.

Puhelimen ultraäänellä toimiva sormenjälkilukija on ruudulla järkevällä korkeudella ja se toimii luotettavasti ja nopeasti.

Puhelimen äänentoistoon on selvästi kiinnitetty huomiota, sillä sen stereokaiuttimien äänenlaatu on älypuhelintasolla selvästi keskitason yläpuolella, ellei peräti hyvä. Mukana on myös Dolby Atmos -tilaäänituki.

Puhelimen etu- ja takalasit ovat uutta Corningin Gorilla Armor -lasia, eikä näytön päälle ole esiasennettuna erillistä näyttöä naarmuilta suojaavaa suojakalvoa.

Galaxy S23 Ultra tulee Samsungin omalla One UI 6.1 -käyttöliittymäversiolla, joka perustuu Android 14 käyttöjärjestelmään. Samaa käyttöjärjestelmää käytetään myös esimerkiksi viime vuoden huippumalleissa, mutta uudet puhelimet ovat saaneet käyttöjärjestelmään uusia tekoälyominaisuuksia.

Galaxy AI onkin esittelyissä ja markkinoinnissa nostettu puhelimen yhdeksi olennaisimmista uusista piirteistä. Ja ei tämä aivan silkkaa markkinointia ole, sillä uusia ominaisuuksia on Galaxy S24 -mallisto saanut, olkoonkin että myös viime vuoden huippumalleille näitä on luvassa päivityksen myötä.

Uusia ominaisuuksia on lukuisia, mutta ihan alkuun on hyvä huomauttaa, että monet toiminnoista on suunnattu alkuvaiheessa suuremmille kielialueille, ja suomen kieli ei tunnetusti niihin kuulu. Nyt tarjolla on heti esimerkiksi reaaliaikaiset käännöksiä puheluissa ja ihan ehta tulkkitoiminto. Suomalaisten käytössä suomen- tai ruotsinkielen puuttuessa käyttö nojaa useimmilla siis englantiin. Siitä käännökset onnistuvat molempiin suuntiin tuetuista kielivaihtoehdoista, joita ovat kirjoistushetkellä englanti, espanja, hindi, italia, japani, kiina, korea, puola, portugali, ranska, saksa, thai ja vietnam. Kielivalikoiman on luvattu kasvavan vielä tämän vuoden aikana, mutta tarkkoja aika- tai kielitietoja ei vielä ole.

Käännöstoimintojen vahvuus on ehdottomasti siinä, että ne suoritetaan suoraan puhelimessa. Heikkous on se, että ne vaativat kyseisten kielipakettien lataamisen puhelimelle ennakolta. Rauhallisesti, hitaasti ja hiljaisessa tilassa suoritetut kokeilut esimerkiksi englannista saksaan toimivat paremmin kuin auttavasti, mutta olosuhteiden muuttuessa haastavammiksi virheiden todennäköisyys kasvaa nopeasti.

Mutta puhelimessa on myös pilviavusteisia AI-toimintoja. Näitä ovat keskusteluavustaja, joka osaa hioa tekstin sävyä toivottuun suuntaan sekä muistiinpanoavustaja, joka puolestaan avittaa esimerkiksi käsinkirjoitetun tekstin suoristamisessa ja automaattisessa muotoilussa. Näistä on iloa suomeksikin.

Varovaisesti voisi arvioida edellä mainittujen ominaisuuksien olevan hyvinkin käytettävissä olevia, mutta ehdottomasti eniten iloa niistä olisi, jos käytettävissä olisi oma äidinkieli.

Täysin pilven nojautuvat AI-ominaisuudet ovat niitä, joista tällä hetkellä on helpoin päästä hyötymään. Tätä hyödyntävistä uusista ominaisuuksista ainakin omaan makuun kaksi nousee ylitse muiden: Kuvien generatiivinen muokkaus kuvagalleriassa ja ympyröintihaku (Circle to Search with Google).

Näistä jälkimmäinen on Googlen kehittämä ominaisuus, joka näillä näkymin on saatavissa Samsungin huippumalleihin ja Pixel 8 -puhelimiin. Se tekee satunnaisista, erityisesti kuvaan perustuvista hakutoiminnoista tavallista helpompia, sillä sen saa aktivoitua nopeasti painamalla kotipainiketta pidempään. Tämän jälkeen voi ruudulta ympyröidä haettavan kohteen ilman minkäänlaista hakusanojen pähkäilyä. Hakujen tulokset tuntuivat testijakson aikana loogisilta. Sikäli onkin suorastaan harmi, mikäli tämä jää vain tiettyjen puhelinmallien etuoikeudeksi.

Kuvagalleriassa voi käyttää generatiivista muokkausta. Sen avulla esimerkiksi siirtää kohdetta kuvassa tai poistaa sen kokonaan. Tekoäly luo sitten tyhjäksi jäävään tilaan parhaaksi näkemäänsä sisältöä. Samalla logiikalla voi myös suoristaa kuvia niin, että tekoäly luo reunoille tarpeen mukaan lisää sisältöä. Kumpikin toimi testien aikana kohtuullisen loogisesti, joskaan muokkaaminen ei toki tapahdu aina silmänräpäyksessä. Muokattu kuva ei myöskään enää vastaa todellisuutta, joten tekoälymuokkauksesta jää kuvan alakulmaan tähtikuvake. Lisäksi kuvan metadataan tulee tieto kuvan muokkauksesta.

Käyttöliittymä on muuten kovinkin tuttua Samsungia, jossa esimerkiksi sovellusvalikkoon pääsee pyyhkäisemällä ylöspäin. Mukana tulee esiasennettuna jonkun verran Samsungin omia sekä Microsoftin sovelluksia, mutta suurimmasta osasta pääsee halutessaan eroon.

Käyttöliittymä toimii erinomaisesti myös S Peniä käytettäessä, sillä näyttöön jäävä pienen pieni kynäpikavalikko tarjoaa nopean reitin kynän eri ominaisuuksien käyttöön.

S Pen -kynä on säilöttynä puhelimen runkoon, josta sen saa tarvittaessa pompautettua ulos. Ultran erikoisuuksiin kuuluva kosketuskynä ei uusimmassa versiossa ole oppinut merkittäviä uusia temppuja, mutta sitä voi käyttää kätevästi myös uudessa ympyröintihakutoiminnossa.

Mitään erityistä tarvetta kynän lisätoimille ei ole, sillä kynää voi jo nykyisellään käyttää riittävän monipuolisesti. Jo entuudestaan S Pen taipuu moneen muuhunkin, kuten esimerkiksi kameran etälaukaisuun. S Penin todelliset hyödyt paljastuvat varmimmin silti ihmisille, jotka kirjoittelevat usein muistiinpanoja tai haluavat piirrellä vaikkapa luonnoksia.

Samsungin päivityslupaus oli jo aiemmin erittäin kattava, mutta uusien mallien myötä se nostettiin jo suorastaan ylitsevuotavalle tasolle. Luvassa on nyt nimittäin perättäin seitsemän vuoden tietoturvapäivitykset ja käyttöjärjestelmän versiopäivitykset. Nykyisellä Googlen Android-käyttöjärjestelmän päivitystahdilla Galaxy S24 -puhelin saa siis vielä Android 21 -version päivityksenä. Tähän eivät muut Android-puhelinvalmistajat, paitsi Google itse, tällä hetkellä pysty.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat